Dekupaž radionica (foto: Đorđe Đoković)
Dekupaž radionica (foto: Đorđe Đoković)
27.12.2014, 20:13

Vapek house

č: | fb:

Dnevne sobe nameštene sa ukusom, garniture za sedenje sa oslikanim nogarama, ukrasni baloni sa kojih se osmehuju deda mrazevi i pingvini umotani u šarene šalove, a sve ispod belih baldahina koje vise sa plafona, prizor su u kojem su uživali posetioci izložbe radova u okviru projekta podrške lečenim zavisnicima „I možemo isto“. Izložba nameštaja od paletnog drveta i upotrebnih predmeta rađenih u dekupaž tehnici, a sve delo skoro tromesečnog rada lečenih zavsnika, polaznika radionica ovog projekta i stručnih saradnika, organizovana je u hali nekadašnje valjevske pekare „Vapek“, odakle će garniture krenuti u dobrotovrne svrhe, ka domaćinstvima koja su najviše stradala u majskim poplavama.

Dekupaž radionica

Dekupaž radionica (Foto: Đorđe Đoković)

Jedna od koordinatorki projekta, psiholog Milena Seka Maksimović podsetila je da je cilj ovog programa podrška i unapređenje sveobuhvatnog pristupa u tretmanu i održivom oporavku opijatskih zavisnika, a da su oni učešćem u radionicama izrade nameštaja i predmeta u dekupaž tehnici pokazali koliko mnogo mogu.

- Ovladavanje osnovnim veštinama pletenja korpi od papira, ukrašavanja delova nameštaja dekupaž tehnikom i izrade paletnog nameštaja, uz završnu obradu, pokazali su da i oni mogu isto vešto proći, kao i kroz proces dogovaranja i rada, dizajniranja, sa idejom da proizvod koji je prevashodno upotreban, bude i kreativno delo sa porukom podrške – rekla je Maksimovićeva.

Jedna od lečenih zavisnica istakla je da je iskustvo učešća u radionicama i bavljenje kreativnim radom nešto najlepše što je doživela u životu, ne samo što je ovladala novim veštinama, već se i družila i dokazala sebi koliko ume i koliko mnogo može da pruži.

Njen kolega sa radionica za izradu paletnog nameštaja i dekupaža, takođe ističe da je učešće u ovom projektu za njega od velikog značaja:

- Najiskrenije, osećao sam se fantastično što učim nešto novo da radim. Nisam ranije imao dodira sa nekom umetnošću ili zanatom. Ovde smo radili dosta kreativnih stvari, ali i zanatski, koje u spoju daju ove rezultate. Sve ovo mi je pomoglo da bolje osmislim moje buduće angažovanje.

Katarina Marinković

Katarina Marinković (Foto: Đorđe Đoković)

Dizajnerka Katarina Marinković kaže da je s radošću učestovala u ovom projektu, sa dobrim ljudima, istakavši da je rad podsticao polaznike i da veruje da su im teški dani bili malo lepši. Radna terapeutkinja Službe psihijatrije, koja vodi radionice dekupaža, Slobodanka Soldatović istakla je da su je mladi koji su uključeni u projekat veoma inspirisali, a da je zajednički rad rezultirao ne samo izradom pregršt lepih predmeta, već i druženjem u pozitivnoj atmosferi.

- Nadam se da će ovo druženje uspeti da pretoče u neka nova znanja i veštine, a možda da i neki deo aktivnosti usmere ka svom budućem zanimanju – rekla je Soldatovićeva.

Projekat „I mi možemo isto“, pod pokroviteljstvom Kancelarije UN za borbu protiv narkomanije sprovodi udruženje Dobri ljudi i Psihijatrijska služba u Valjevu, sa partnerima, a cilj mu je da se lečenim zavisnicima pomogne u održavanju apstinencije u koju su ušli tokom lečenja, kao i da se što brže integrišu u zajednicu. U šest različitih aktivnosti - radionici za izradu nameštaja, slikarskoj, dekupaž tehnike, glumačkoj, psiho-socijalne podrške i pravne pomoći, učestvuje oko tridesetak lečenih zavisnika, koji se na ovaj način osnažuju za lakši povratak u zajednicu, u kojoj na žalost, još uvek postoji diskriminacija osoba koji imaju problem sa zloupotrebom droge i alkohola.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 23 sati 51 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 23 sati 52 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara