Stanko Terzić (foto: Đorđe Đoković)
Stanko Terzić (foto: Đorđe Đoković)
30.12.2014, 16:33

„Da se ne ponovi 2014. godina“

č: | fb:

Tradicionalni novogodišnji koktel za saradnike, prijatelje, ličnosti i radnike iz javnog i kulturnog života grada, priredio je gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić. Bila je to prilika da se u pretprazničnoj atmosferi podsetimo godine koja je na izmaku uz nadu i veru da će ona koja je pred nama biti bolja i uspešnija. Gradonačelnik je građanima Valjeva čestitao predstojeće novogodišnje i božićne praznike, uz želju da nam se 2014. godina više nikada ne ponovi, jer je zaista bila teška.

„Bila je teška ne samo za naš grad, nego za celu Srbiju. Ne pamtim da smo imali bremenitiju godinu“, rekao je Terzić uz poređenje sa 1991. godinom kada su poginuli mladi Valjevci u ratnim sukobima bivše Jugoslavije, sa 1993. kada smo se suočili sa hiperinflacijom i 1999. godinom kada je u NATO bombardovanju na naš grad palo 213 projektila. Gradonačelnik je napravio i kratku retrospektivu godine koja je na izmaku, naglašavajući da je njteže bilo to što su nas zadesile velike poplave, koje su celoj zemlji donele ogromne probleme i pričinile veliku štetu.

Milorad Ilić, Žarko Kovač i Stanko Terzić dočekuju goste

Milorad Ilić, Žarko Kovač i Stanko Terzić dočekuju goste (Foto: Đorđe Đoković)

Terzić je podsetio da je u februaru napravljena nova koalicije, bez SNS, zbog čega, kako reče niko nije bio srećan. „To je bila teška odluka, ali smo imali obavezu da napravimo koaliciju sa onima koji su nas podržali za usvajanje budžeta. To je bila i iznuđena odluka i to samo nekoliko dana pred republičke izbore na kojima je većinu osvojila SNS, tako da smo znali da će to ostaviti traga“, kaže Terzić i dodaje da to nije jedino što je oteželo ovu godinu. Pre svega najviše problema i nedaća donele su poplave sa kojima je gradsko rukovodstvo uspeloda se izbori i veći deo posledica otkloni, a štetu da nadoknadi. Gradonačelnik se zahvalio zameniku Žarku Kovaču, koji je mesec i po dana, kada je Terzić bio na bolovanju, upravo u vreme poplava, uspeo da se, bez gradonačelnika i pomoćnika,  izbori sa velikim problemima, kako bi grad funkcionisao.

„Situacija je počela da se stabilizuje od septembra, kada su povećane i privredne aktivnosti, što smo osetili kroz povećan priliv sredstava u budžet, pre svega poreza na zarade, što je za nas bilo ohrabrujuće. Počeli su i radovi na sanaciji korita Kolubare, zahvaljujući donaciji Japanske vlade, počela je i izgradnja kuća, uz pomoć Puteva Srbije obnovili smo putnu infrastrukturu“, podsetio je na neke poslove gradonačelnik naglašavajući da smo, ipak, ovu godinu uspešno priveli kraju.

Sumirajući 2015. gradonačelnik kaže da smo imali „uspešnu kulturnu godinu“. Sa ponosom je istakao da ni jedan grad u Srbiji nije obeležio 100 godina od početka Velikog rata, na način kao što je to Valjevo učinilo. „Imali smo pozorišnu predstavu ’Mišići’, film o Valjevskoj bolnici Slobodana Rakovića, akademiju koju je režirao Petar Stanojlović o sednici Vlade održanoj u Valjevu pre sto godina“, nabraja Terzić i podseća da je uspešan bio i Džez fest, Tešnjarske večeri, dok je „Moderna galerija“ potvrdila da je prestižna kulturna institucija.

Koktel

Koktel (Foto: Đorđe Đoković)

Zaključujući analizu godine koja je na izmaku gradonačelnik je sa ponosom rekao da je usvojen budžet za 2015. i da su sve obaveze prema budžetskim korisnicima izmirene. „Valjevo je primer grada koji godinama obezbeđuje stabilno i redovno finansiranje svih svojih korisnika“, naglasio je Terzić.

Govoreći o planovima za 2015. godinu, za koju veruje da će biti bolja, gradonačelnik se uzda i u pomoć države, jer kako reče Valjevo ne može samo da obezbedi razvojnu dimenziju budžeta, to može samo uz pomoć Republike.

„I pored manje novca u gradskoj kasi, nastavićemo sa otklanjanjem posledica od polava,  infrastrukturne radove, školu u Brđanima, rekonstrukciju Karađorđeve...Trudićemo se da sačuvamo i postojeća radna mesta, ali i da otvorimo nova, što će nam omogućiti završetak industrijske zone“, poručio je na novogodišnjem koktelu gradonačelnik Stanko Terzić zahvalivši se saradnicima na pomoći, a sugrađanima na strpljenju i razumevanju.

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 14 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 21 sati 43 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...