Industrijska zona - hale u Stefilu (arhiva)
Industrijska zona - hale u Stefilu (arhiva)
05.01.2015, 15:45

Još uvek dosta nepoznanica

č: | fb:

Osnovno tužilaštvo, policija, protivpožarna policija i inspekcija na radu su posle uviđaja prošlog petka u noć nastavili istragu o uzrocima eksplozije kotla za grejanje u preduzeću za proizvodnju nameštaja „Samedi“, u industrijskoj zoni gde je nekada bio „Stefil“. Tada je jedan radnik teže, a dva su lakše povređena. Kolubarski i Mačvanski okrug nemaju inspektore za sudove pod pritiskom (jednostavnije, za parne kotlove), što, moguće, otežava prikupljanje relevantnih činjenica.

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, trojicu radnika opekla je vrela para, a najteže povređeni S. R. (26) iz Popučaka te noći prebačen je na lečenje u Beograd, gde ga lekari drže u veštački izazvanoj komi, što je uobičajena procedura kod tešekih telesnih povreda opasnih po život. Prema podacima od sinoć, njegovo stanje je stabilno i lekari se nadaju da će preživeti ukoliko ne bude dodatnih komplikacija. Dvojica lakše povređenih, D. L. (35) i M. T. (52) iz Valjeva su zadržani na lečenju u Opštoj bolnici. 

Nesporno je da je eksplodirao kotao velike snage, najverovatnije od 350 kW, koji je grejao halu od 2.000 kvadrata u kojoj “Samedi” proizvodi stolice uglavnom namenjene izvozu u Holandiju. Od eksplozije, kotao se pomerio sedam metara od mesta na kojem se nalazio, a srušen je pregradni zid sa prostorijom u kojoj su bili povređeni radnici. Sve to otežava istragu s obzirom na to da je situacija na mestu eksplozije sada umnogome izmenjena u odnosu na onu pre eksplozije. Sreća u nesreći je to što su se radnici, koji su bili na poslu u drugoj smeni, nalazili u drugom delu velike proizvodne hale te se nisu našli na udaru toplotnog talasa, čija je temperatura verovatno bila i stotinak stepeni Celzijusa.

Srušen je i dimnjak, a ekspanzioni sud sistema za grejanje navodno je pronađen stotinak metara od mesta na kojem se inače nalazio. Istraga nastoji da utvrdi da li je kotao bio nov ili repariran, kada je postavljen, ko je bio “izvođač radova”, da li je postojala projektna dokumentacija ili je sve “iskustveno” improvizovano…

Prema prvim nalazima istrage, došlo je do prekida u cirkulaciji vrele vode u istemu za grejanje, što je dodatno podiglo pritisak u kotlu. Istraga treba da utvrdi da li su otkazali sigurnosni ventili, što je moguće, ili je neko od (povređenih) radnika iz neznanja eventualno zatvorio ventil, koji vodi vrelu vodu u sistem za zagrevanje (radijatore), a da je pritom kotao zbog hladnoće ložen “preko mere” otpacima suve bukovine od kojih se prave stolice. Proverava se i to da li je “Samedi” imao kvalifikovanog ložača ili je kotao ložio ko je stizao, a palete drvenih otpadaka su navodno ubacivane malim utovarivačem.

 

Danas gotovo da nije bilo moguće naći sagovornike o temi šta se desilo u „Samediju“ i dokle je istraga stigla. U Inspekciji rada za Kolubarski okrug, Kolubarskim.rs danas je rečeno kako propisane procedure u proizvodnom procesu nisu povređene, odnosno da niko od radnika u proizvodnji nije povređen. 

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...