06.01.2015, 08:48

Danas je Badnji dan

č: | fb:

Vernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru danas će obeležiti Badnji dan. Božić, dan kada se veruje da je rođen Hrist, 7. januara obeležavaju pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara. Na Badnji dan u sva tri valjevska hrama, u hramu Pokrova Presvete Bogorodice, Vaskrsenja Hristovog i Svetog Velikomučenika Georgija, biće večernje bogosluženje od 17 časova. Nakon toga, oko 17.30 časova, biće paljeni badnjaci u hramovima Vaskrsenja Hristovog i Pokrova Presvete Bogorodice, a potom će biti upriličen mali vatromet.

Slobodan Aleksić

Slobodan Aleksić (Foto: Đorđe Đoković)

Đakon Slobodan Aleksić poziva građane da dođu u svoje hramove i da molitveno dočekaju  rođenje Hrista. U ponoć će biti služena sveta liturgija u sva četiri hrama u gradu. Pored hramova Pokrova Presvete Bogorodice, Vaskrsenja Hristovog i Svetog Velikomučenika Georgija u Novom Valjevu, liturgija će biti služena i u bolničkoj crkvi Svetog Kozme i Damjana. Svetoj liturgiji u hramu Pokrova presvete bogorodice prisustvovaće i Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski vladika Milutin.

Badnji dan

Na Badnji dan se na kućnom ognjištu pali hrastovo drvo - badnjak, koji predstavlja simbol svetlosti i toplote koja treba da greje i zbližava ukućane. Pod kuće se po tradiciji posipao slamom da bi se dočarao skromni ambijent staje u Vitlejemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist. Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu  se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorodjenom Hristu, a veruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić. 

Božiću u pravoslavlju prethodi četrdesetodnevni post. Ljudi se na Božić pozdravljaju sa "Hristos se rodi", a odgovor je "Vaistinu se rodi".

 

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 2 sati 36 minuta

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR Pre 22 sati 5 minuta

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...