06.01.2015, 08:48

Danas je Badnji dan

č: | fb:

Vernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru danas će obeležiti Badnji dan. Božić, dan kada se veruje da je rođen Hrist, 7. januara obeležavaju pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara. Na Badnji dan u sva tri valjevska hrama, u hramu Pokrova Presvete Bogorodice, Vaskrsenja Hristovog i Svetog Velikomučenika Georgija, biće večernje bogosluženje od 17 časova. Nakon toga, oko 17.30 časova, biće paljeni badnjaci u hramovima Vaskrsenja Hristovog i Pokrova Presvete Bogorodice, a potom će biti upriličen mali vatromet.

Slobodan Aleksić

Slobodan Aleksić (Foto: Đorđe Đoković)

Đakon Slobodan Aleksić poziva građane da dođu u svoje hramove i da molitveno dočekaju  rođenje Hrista. U ponoć će biti služena sveta liturgija u sva četiri hrama u gradu. Pored hramova Pokrova Presvete Bogorodice, Vaskrsenja Hristovog i Svetog Velikomučenika Georgija u Novom Valjevu, liturgija će biti služena i u bolničkoj crkvi Svetog Kozme i Damjana. Svetoj liturgiji u hramu Pokrova presvete bogorodice prisustvovaće i Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski vladika Milutin.

Badnji dan

Na Badnji dan se na kućnom ognjištu pali hrastovo drvo - badnjak, koji predstavlja simbol svetlosti i toplote koja treba da greje i zbližava ukućane. Pod kuće se po tradiciji posipao slamom da bi se dočarao skromni ambijent staje u Vitlejemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist. Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu  se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorodjenom Hristu, a veruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić. 

Božiću u pravoslavlju prethodi četrdesetodnevni post. Ljudi se na Božić pozdravljaju sa "Hristos se rodi", a odgovor je "Vaistinu se rodi".

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 15 sati 8 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 17 sati 45 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara