Paljenje badnjaka (foto: Đorđe Đoković)
Paljenje badnjaka (foto: Đorđe Đoković)
06.01.2015, 19:11

Čestitka za Božić

č: | fb:

''Ne više zvezda i nebo, ne angeli i arhangeli, ne Gavril i Mihail, nego sam Otac s visina nebeskih izvestio je o Njemu, i zajedno sa glasom Oca javio se Utešitelj nad Njim i ostao na Njemu. Otuda je pravo rekao jevanđelist: ''Vidjesmo slavu Njegovu, slavu kao jedinoronoga od Oca''.

Sv. Jovan Zlatousti                             

Episkop valjevski Milutin

Episkop valjevski Milutin (Foto: Đorđe Đoković)

Radujmo se prazniku Hristovog rođenja. Neka srca naša ozari svetlost one iste zvezde koja je pre više od dve hiljade godina, obasjala svetu rođenje Bogomladenca Hrista, dolazak izbavitelja roda ljudskoga Sina Božijeg.

Da se nije zbio ovaj radostan događaj Hristovog rođenja, ne bi bilo ni Njegovog Vaskrsenja, kao ni naše vere u život Večni. Svako rođenje novog deteta, posle Hristovog rođenja postaje rođenje za Večnost. Roždestvu Hristovom kao najvećem prazniku, predhodila su tri praznika koja naša Crkva slavi: Detenci, Materice i Oci. Ta tri praznika zajedno predstavljaju porodicu. Porodica je naša domaća Crkva. Ko shvati smisao i značaj porodice, postaje svojom slobodnom voljom i zauvek ostaje član Crkve.

Valjevska crkva

Valjevska crkva (Foto: Đorđe Đoković)

Božić je praznik kojem se najviše raduju deca. Zato učimo decu čistoti vere pravoslavne. Dovodimo ih češće u hramove, pripremajmo ih za Svetu tajnu Pričešća, jer samo tako će stasavati u Vrle hrišćane ispunjene ljubavlju prema Hristu i prema bližnjima.

Protekla godina 2014. godina koja je ostala za nama, bila je godina velikog iskušenja, borbe i hrabrosti. S proleća kada se sve budi i buja od života, priroda se pobunila, zavapila i podigla se protiv čoveka. Našu zemlju su zadesile elementarne nepogode nesagledivih razmera svi smo izvukli pouku. Ali smo položili ispit humanosti i požrtvovanosti. Delima sopstvenim potvrdili smo da poštujemo i ispunjavamo Božju zapovest: ''Ljubi bližnjega svog kao samoga sebe''.

S' toga radujmo se ovom velikom prazniku, jer je Roždestvo Hristovo dan kada se Bog OČOVEČIO, da bi se čovek i cela ljudska tvorevina OBOŽILI. Crkva Hristova je dom Božiji, mesto gde se ostvaruje ta punoća, mesto duhovnog odrastanja, stasavanja i usavršavanja u meru rasta punoće Hristove.

MIR BOŽIJI!

HRISTOS SE RODI!

VAISTINU SE HRISTOS RODI!

Svom sveštenstvu, monaštvu i verujućem narodu pravoslavne Eparhije Valjevske, čestitamo praznik Hristovog Roždestva i Bogom Blagoslovenu 2015. godinu.

Vaš molitvenik pred kolevkom Bogomladenca Hrista!

Episkop Valjevski Gospodin Milutin

Ispred Hrama

Ispred Hrama (Foto: Đorđe Đoković)

Vatromet

Vatromet (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 3 sati

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...