Direkcija Kolubarskog okruga (foto: Đorđe Đoković)
Direkcija Kolubarskog okruga (foto: Đorđe Đoković)
01.06.2014, 14:54

Za sada bez transformacije u Agenciju

č: | fb:

Direkcija za obnovu i izgradnju Kolubarskog okruga pogodjenog zemljotresom još uvek nije transformisana u Agenciju za solidarnu gradnju i  pored brojnih najava i obećanja ministra Velimira Ilića. On je juče prilikom posete Valjevu rekao da je njegova ideja bila da se Direkcija transformiše u Agenciju, međutim zaposleni u Direkciji su bili spori i nezainteresovani.

-  Ideja je bila da se formira Agencija koja bi pokrivale svih šest opština Kolubarskog okruga i bilo je planirano da po dva inženjera bude locirano u svakoj  opštini i to bi se pitanje tako rešilo – kaže ministar.

Velimir Ilić je obećao da će razgovarati sa ministarkom građevinasrtva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović o tome  šta je ostalo još da se završi u vezi transformacije Direkcije u Agenciju.

- Ali pre svega, zaposleni u zemljotresnoj Direkciji treba da sednu i da se dogovore šta hoće da rade. Imamo situaciju da niko od inženjera neće da pokriva Ub, Ljig, te manje opštrine koje nemaju građevinske inženjere. Naša ideja je bila da i te manje opštine imju stručne službe  - kaže ministar i navodi da bi inženjeri upravo sada u ovoj situaciji bili od koristi i pomoći u izgradnji i obnovi u opštinama Kolubarskog okruga.

Ministar Velimir Ilić

Ministar Velimir Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

Politička sanacija

Ministar Velimir Ilić je podsetio da Vlada Srbije nije bila zadovoljna sa radom Direkcije za obnovu i izgradnju Kolubarskog okruga pogodjenog zemljotresom. 

- Bilo je puno zloupotreba i zato smo predložili da se Direkcija transformiše ili organizuje na neki drugi način. Sramota je da posle toliko godina od zemljotresa i posle toliko novca izdvojenog za obnovu i izgradnju, mnoge kuće još uvek nisu završene. Istovremeno, tamo gde je bilo političkog uticaja kuće su završene. To je bila politička sanacija, a ne prava po potrebi stanovništva. Građene su sportske hale i  razni drugi objekti umesto kuća za narod koji još uvek živi u polusrušenim objektima – kaže ministar Velimir Ilić.

Podsećamo, odlukom Vlade Srbije, Direkcija za obnovu i izgradnju Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom je ugašena prošle godine.

Aktuelno