Naslovne strane Kolubare
Naslovne strane Kolubare
11.01.2015, 12:34

Izbor “Valjevac ličnost godine”

č: | fb:

Tradicionalno 11. januara, na dan osnivanja Izdavačkog preduzeća "Kolubara", biran je "Valjevac ličnost godine". Izbor najbojih počeo je 1994, i prve dve godine ličnost godine je birao žiri revije "Valjevac", koja je docnije promenila ime u "Kolubara". Taj jedinstven izbor, koji je svojevrsna nagrada i priznanje za učinjena dela, postignute rezultate, za trag ostavljen u godini, trajao je dve decenije.

Prota Vladan Kovaćević bio je prvi koga je žiri, koji su činili novinari i saradnici mesečnika "Kolubara", proglasio za "Valjevca ličnost godine". Sledeće godine najviše glasova je dobio gimnazijalac Viktor Rozgić. Potonji "Valjevci ličnosti godine" i dobitnici plakete "Ljubomir P. Nenadović" bili su karikaturista i dizajner Dušan Arsenić, pozorišni reditelj Miroslav Trifunović, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Jasmina Ranković Avramović, pokretač građanskog otpora u Valjevu Bogoljub Arsenijević Maki, novinar "Vremena" Dragan Todorović, vlasnik škole stranih jezika "Kontext" Aleksandar Urošević, profesor Filozofskog fakulteta dr Aleksandar Loma, vlasnik GP "Gate" Aleksandar Mitrović, dr Ilija Tripković, fotograf Miroslav Jeremić, književnik Radovan Beli Marković, dramski pisac Dušan Spasojević, novinar, sekretar "Abraševića" Branko Antonić, direktor Poljoprivredne škole Milan Gajić, dr Zoran Jokić, direktor IS Petnica Vigor Majić, akademski slikar Ljuba Popović i novinarka Darija Ranković.

"Čast je biti u društvu Valjevaca koji su priznanje dobili zbog svog moralnog odnosa prema profesiji koju rade, gradu u kojem žive i sugrađanima. Posebno kada priznanje dolazi od novinara, koji osećaju šta se dešava i koliko šta vredi", rekao je, nakon dobijanja priznanja "Valjevac ličnost 2010. godine", dr Zoran Jokić.

Ove, 2015. godine izbor za "Valjevca ličnost godine" je izostao. Idejni tvorac tog priznanja, čovek koji je smatrao da su nagrade prilika, ne za izdvajanje, nego za zahvalnost vrednim, pametnim, darovitim, hrabrim Valjevcima, Zdravko Ranković preminuo je 17. avgusta prošle godine. Ugasila se i revija "Kolubara" u obliku u kome je živela od 11. januara 1996. godine, ugasio se i izbor za "Valjevca ličnost godine". Zdravkova deca su nastavila, na svoj moderniji način, da objavljuju reviju “Kolubara” u elektronskom obliku, koja je već dobila svoje čitaoce širom sveta.

Aktuelno

Digitalni mamograf (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Značaj preventivnih pregleda Pre 1 sati

Nаciоnаlni dаn bоrbе prоtiv rака dојке

U Opštoj bolnici Valjevo, analize pokazuju da je kod žena najveća brojnost oboljevanja od karcinoma dojke, u 2022. godini bilo je 111 obolelih, a u 2019. novootkrivenih slučajeva bilo je 101,...

Prostorije SNS u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Oglasili se potpredsednici GrO SNS, ali ne i predsednik Pre 1 dan 1 sati

Da li orkestar zvuči raštimovano?

U danu kada se obeležava Dan Valjeva, saopštenjem za javnost oglasilo se troje potpredsednika valjevskih naprednjaka, ali ne i predsednik. U saopštenju navode rezultate SNS u Valjevu i kritikuju...  · 12 komentara