Dan nakon poplave, Knez Miloševa (foto: Đorđe Đoković)
Dan nakon poplave, Knez Miloševa (foto: Đorđe Đoković)
12.01.2015, 11:26

Zbog poplava “totalna rasprodaja”

č: | fb:

“Ne pamtim da smo imali bremenitiju godinu. Najteže je bilo to što su nas zadesile velike poplave, koje su celoj zemlji donele ogromne probleme i pričinile veliku štetu”, rekao je gradonačelnik Stanko Terzić na izmaku prošle godine.

Još uvek, a prošlo je osam meseci, poplave su tema broj jedan, o kojima se mnogo više priča, nego što se radi i gradi. Uoči Božića četiri porodice, čije su kuće uništene u klizištima, dobile su ključeve novoizgrađenih objekata, koje su sa 15 miliona dinara finansirali Ujednjeni Arapski Emirati. Grad Valjevo je obezbedio parcele, Distribucija i Vodovod priključke za struju, vodovod i kanalizaciju. Te četiri kuće su za sada i jedine završene od 29 kuća koje su na spisku za izgradnju. Od devet mostova, koji su srušeni ili oštećeni u poplavama, do sada su izgrađena samo četiri. Gradsko rukovodstvo još uvek čeka da država uplati u gradsku kasu 52 miliona dinara koliko je potrošeno u vreme vanredne situacije… I dok Grad čeka novac, izgradnju novih i snaciju oštećenih objekata finansiraju vlade drugih zemalja. Pored Emirata u pomoć je pritekla i Vlada Japana, koja je donirala 110 miliona dinara za sanaciju korita Kolubare.

Korito Kolubare na Jadru

Korito Kolubare na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Najveća investicija u 2014. godini je zapravo nastavak stare investicije - izgradnja pet deonica toplovoda, vrednost tih radova je oko tri miliona evra iz kreditnog aranžmana sa nemačkim investicionim fondom. U prošloj godini urađena je, takođe ranije planirana, rekonstrukcija vodovodnog šahta na Jadru, koju je finansirala Evropska unija sa 10 miliona dinara.

Okončana je prva faza faza radova na rekonstrukciji i adaptaciji unutrašnjosti Doma vojske, koji su koštali 10,6 miliona dinara. Grad je postao bogatiji za dva dečja igrališta i jednu teretanu. Sređivanje Parka Pećina, dečjeg igrališta, finansirano je iz gradske kase sa osam miliona dinara, dok su NIVEA i Coca Cola donirali dečje igralište u centru grada, odnosno teretanu na Pećini.

Novo dečije igralište na Pećini

Novo dečije igralište na Pećini (Foto: Đorđe Đoković)

U 2014. godini asfaltirano je četiri kilometra gradskih ulica. Asfalt su dobile ulice Vojvode Stepe, Splitske, Marka Kraljevića, Milovana Glišića, Milorada Ristića, Sitnička, Solunska Kragujevačka, Makedonska i Dunavska ulica. Rekonstruisana je ulazna traka magistralnog puta M4 u dužini od 1.100 metara. Putni pravci Divlje brdo- Carić, Smrdan - Obradovića kuće, put od Jovanje do Sandalja. Asfaltirane su deonice u Lukavcu, Gornjoj Grabovici, na Stavama, kao i deonica, koja spaja selo Bogatić sa Lelićem. Asfaltiran je parking između solitera u Sinđelićevoj ulici.

Gradsko rukovodstvo je odlazilo u goste, ali je bivalo i dobar domaćin. Rezultati poseta još uvek nisu poznati, možda budu vidljivi ove godine.

U okviru programa “Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija“ koji finansira Kraljevina Švedska, gradonačelnik Stanko Terzić boravio u Stokholmu. Povodom Dana grada, Stanko Terzić i član Gradskog veća Nikola Radojičić boravili u trodnevnoj poseti Velenju. U italijanskom gradu Milanu i regiji Lombardija bili su zamenik gradonačelnika Žarko Kovač i direktor Direkcije Dragan Jeremić. Žarko Kovač, načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić i direktor Vidraka Đorđe Milanović posetili su slovački grad Prievidzi.

Ambasador Masafumi Kuroki, Stanko Terzić i Žarko Kovač

Ambasador Masafumi Kuroki, Stanko Terzić i Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevu u gostima bili ambasadori Češke, Japana, Velike Britanije, Holandije i Nemačke - Ivana Hlavsova, Masafumi Kuroki, Denis Kif, Loran L. Stokvis i Vihelm Hajn. Naš grad su posetile i delegacije Moldavije, Francuske i Češke. U gostima su nam bili i ministri - odbrane Bratislav Gašić, poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, prosvete Srđan Verbić, ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. Kao i tadašnji ministar saobraćaja Aleksandar Antić, ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović. Gradonačelnik Stanko Terzić i njegov zanenik Žarko Kovač ugostili su akademskog slikara Ljubu Popovića.

U 2014. godini obeleženo je 100 godina od početka Prvog svetskog rata i Kolubarske bitke. Usvojen je budžet od 2.243.800.000 dinara. Učinak gradske vlasti su i sednice Skupštine grada – svađe, sukobi, pretnje, prekidi…

Sednica Gradske skupštine - Prijateljsko ubeđivanje: Bradić, Krstić i Ilić

Sednica Gradske skupštine - Prijateljsko ubeđivanje: Bradić, Krstić i Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

Učinak gradske vlasti je i odluka da ponovo ne bude dodeljena nagrada za Dan grada, izostanak litije za Slavu grada, “mrtve” Divčibare bez skijanja na stazi Crni vrh, nema Beovoza, ima roštilja i ćumura na spomen obeležju Seči knezova 1804. godine…

Roštilj ispred spomen obeležja

Roštilj ispred spomen obeležja (Foto: Đorđe Đoković)

2014. godinu novinari Valjeva će pamtiti i po tome što je gradonačelnik Stanko Terzić nastavio sa tradicijom “izbegavanja sedme sile”. Za godinu dana gradonačelnik nije održao ni jednu konferenciju za novinare. Kolubarske.rs su molbu za intervju gradonačelniku uputile u aprilu 2014. i još uvek čekamo odgovor!

 

 

 

Aktuelno