Žarko Kovač (foto: Đorđe Đoković)
Žarko Kovač (foto: Đorđe Đoković)
15.01.2015, 11:10

Država vratila Gradu 52 miliona dinara

č: | fb:

Poslednjeg dana prošle godine država je Valjevu nadoknadila 52 miliona dinara koliko je utrošeno u vreme vanredne situacije. Skoro osam meseci nakon poplava u gradsku kasu je vraćen novac, koji je utrošen u prva tri dana odbrane od poplava. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da gradsko rukovodstvo nije računalo na taj novac, jer su iz Ministarstva finansija nekoliko puta dobijali obećanje da će Valjevu trošak biti nadoknađen, međutim to je nekoliko puta odlagano, da bi konačno novac bio uplaćen poslednjeg dana 2014. godine. „To su sada sredstva budžeta za 2015. godinu i gradsko rukovodstvo još uvek nije odlučilo u koje svrhe će novac biti potrošen”, kaže Kovač i pojašnjava da Grad nije obavezan da pare potroši na sanaciju šteta od poplava, međutim 52 miliona dinara će, najverovatnije, biti utrošena za sanaciju klizišta.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač naglašava da je Valjevo, kao retko koji grad u Srbiji, sopstvenim sredstvima finansirao sanaciju štete od poplava izdvojivši 79 miliona dinara. „Za sanaciju lokalnih puteva utrošeno je 45 miliona dinara, preko 13 miliona dinara koštali su radovi na tri velika klizišta, za rekonstrukciju devet mostova opredeljeno je 17 miliona, dok je u sređivanje vodotokova, druge kategorije, i vodopropusta investirano četiri miliona dinara.

Nakon majskih poplava podneto je 2.366 prijava za nadoknadu štete. Od toga 2.034 zahteva nisu ispunila zakonske uslove! Ili, samo 332 predmeta je realizovano.

Za izgradnju ili sanaciju porušenih, odnosno oštećenih kuća zadužena je država, preko Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, i do sada je od 26 objekata, koliko ih je na spisku, izgrađeno samo četiri, dok će ostali objekti biti završeni na proleće, novcem donatrora. Za sanaciju 233 oštećena objekta, za koja su izdata rešenja, isplaćeno je 43.420.000 dinara.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da još uvek nisu sanirana sva klizišta u gradu, pre svih klizišta u nekoliko ulica na Kosančića vencu i početku Poparskog puta, kao i u delu između ulica Vojvode Mišića i Jakova Nenadovića. On kaže da je u toku izrada projektne dokumentacije, sledi raspisivanje konkursa i izbor izvođača radova. "Sanacija tih klizišta počeće na proleće", najavljuje zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova radovi na sređivanju korita reke Kolubare trenutno su zaustavljeni, a rok za završetak radova je 15. jun. Takođe, zbog vremena prekinuti su radovi na sanaciji magistralnih i regionalnih puteva i biće nastavljeni na proleće.

 

Aktuelno

Pruga Beograd - Bar (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Lajkovcu Pre 22 sati 28 minuta

Nastradao muškarac na barskoj pruzi

Na barskoj pruzi, u Lajkovcu, nastradao je S.J. (39) iz Beograda, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Muškarac, na koga je naleteo voz koji je saobraćao na relaciji Prijepolje-Beograd, je preminuo na...

Slava Valjeva Druge Trojice - litija (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Slava grada Valjeva Pre 1 dan 2 sati

Duhovska litija ulicama grada ove godine od 18 časova

Za razliku od prethodnih godina kada se Duhovska litija centralnim ulicama kretala u prepodnevnim časovima, nakon Svete Arhijerejske liturgije, ove godine proći će u popodnevnim časovima.