Branko Budimirović (foto: Đorđe Đoković)
Branko Budimirović (foto: Đorđe Đoković)
20.01.2015, 13:31

Rođeno 39 beba začetih u valjevskom VTO

č: | fb:

Do sada je rođeno 39 beba začetih u Centru za vantelesnu oplodnju (VTO) Opšte bolnice u Valjevu. Od tog broja, u 2014. godini rođeno je 19 dečaka i 10 devojčica, a "najplodonosniji mesec" bio je oktobar kada su obavljene 34 od ukupno 163 procedure, dok su u ambulantu VTO tokom prošle godine došla 433 bračna para bez dece.

Prema rečima doktora Branka Budimirovića, koji vodi VTO, tokom 2014. nije bilo liste čekanja, pa su svi parovi, koje je uputio Republički fond zdravstvenog osiguranja Srbije odmah bili uključeni u procedure.

"Pokrivamo područje Loznice, Šapca i Valjeva sa okolnim opštinama, nadležna komisija RFZO funkcioniše od maja 2013. godine, pa je obrađeno preko 130 parova. Njih 50 su sa lista čekanja u drugim VTO centrima, a ostali su se sami javili", kaže dr Budimirović. 

Sve više parova dolazi i iz Vojvodine, istočne i južne Srbije.

U 2014. obrađeno je oko 170 parova i svi su sami izabrali VTO u Valjevu. U 2015. planirane su procedure za 200 bračnih parova, koje će uputiti FRZO, što je  maksimum u ovom trenutku. U valjevskom VTO očekuju da Ministarstvo zdravlja Srbije i RFZO pomognu u rešavanju kadrovskih problema s obzirom na obećanja da će biti odobren prijem šest lekara, dva embriologa i pet sestara. 

Rad Centra za vantelesnu oplodnju u Valjevu prošle godine obeležilo je i rođenje prve bebe iz odmrznutih embriona, a u 2015. očekuje se novih 39 beba začetih u regionalnoj Opštoj bolnici.

Centar za VTO počeo je sa radom krajem 2012, a značajnu pomoć lekarima i drugom osoblju pružio je Univezitetski klinički centar iz Maribora u Sloveniji.

 

 

Aktuelno

NUNS (foto: )
Saopštenje Pre 6 sati 31 minuta

Nedopustivo ometanje rada novinara N1 televizije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje hajku na N1 televiziju koja je u režiji vlasti pojačana poslednjih nedelja, a kulminirala upadom tridesetak osoba sa ozvučenjem i transparentima u...  · 1 komentar

Voda nije za piće (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 6 sati 30 minuta

Voda sa vodovoda Kukalj nije za piće

Potrošači koji se snabdevaju vodom sa seoskog vodovoda Kukalj zbog velike zamućenosti vode ne koriste vodu za piće, saopšteno je iz JKP Vodovod Valjevo.  · 1 komentar