Ilustracija (foto: Đorđe Đoković)
Ilustracija (foto: Đorđe Đoković)
16.01.2015, 11:36

Manje para za Narodnu kuhinju

č: | fb:

Narodna kuhinja u kojoj jedini obrok dobija 500 najsiromašnijih Valjevaca, među kojima je stotinu maloletne dece, ove godine iz gradskog budžeta biće finansirana sa devet miliona dinara, što je za 200.000 manje nego lane. I pored sve većeg siromaštva i u Valjevu, gradsko rukovodstvo je smanjilo finansijsku pomoć Narodnoj kuhinji za čije funkcionisanje je godišnje potrebno 15,6 miliona dinara.

Sekretar Crvenog krsta Miroslav Đukić kaže da svaki dinar manje za rad Narodne kuhinje znači više problema i teže opstajanje, ali naglašava da već godinama sa minimalnim sredstvima obezbeđuju kvalitetan obrok za najsiromašnije Valjevce.

„Narodna kuhinja je 2014. godine podelila 126.000 kuvanih obroka i 63.000 vekni hleba. Bez pomoći Crvenog krsta i fonda Rotari kluba, ne bi uspeli da obetzbedimo ni polovinu potrebnih obroka. I u ovoj godini računamo na pomoć republičkog Crvenog krsta, koji nam obezbeđuje brašno i namirnice. I pored minimalnih sredstava uspeli smo da održimo kvalitet hrane, što je za naše korisnike najvažnije”, kaže Đukić i naglašava da pola kilograma obroka sa mesom, koji dobijaju korisnici Narodne kuhinje, košta samo 72 dinara, što je ispod svake ekonomske cene.

Za razliku od grada Valjeva, koji za Narodnu kuhinju izdvaja devet miliona dinara za 500 siromašnih, Subotica iz gradske kase sa 46 miliona dinara finansira Narodnu kuhinju sa 1.100 korisnika.

Sekretar Crvenog krsta Miroslav Đukić kaže da realne potreba za obrokom u Narodnoj kuhinji premašuju skoro duplo brojku od 500, koliko trenutno ima korisnika. „Kada bi kriterijumi koje određuje Centar za socijalni rad bili ‘komotniji’, korisnika bi bilo preko 1000. Centar izdaje rešenja za pravo korišćenje Narodne kihinje, a to pravo imaju korisnici materijalnog obezbeđenja i oni čiji su mesečni prihodi ispod 50 posto republičkog proseka”, objašnjava sekretar Crvenog krsta.

Miroslav Đukić

Miroslav Đukić (Foto: Đorđe Đoković)

Posle šestogodišnje pauze rad Narodne kuhinje obnovljen je 15. januara  2010. godine i to za 350 siromašnih Valjevaca, koliko ih je tada bilo na evidenciji Centra za socijalni rad. Danas, pet godina docnije, obrok iz Narodne kuhinje svakodnevno dobija 500 najsiromašnijih, a od toga je stotinu maloletne dece, pretežno iz višečlanih porodica koje su korisnici materijalne pomoći. „Za proteklih pet godina kroz Narodnu kuhinju je prošlo 1368 siromašnih lica i svake godine ih je sve više”, zaključuje sekretar Crvenog krsta Miroslav Đukić.

 

Aktuelno

NUNS (foto: )
Saopštenje Pre 4 sati 44 minuta

Nedopustivo ometanje rada novinara N1 televizije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje hajku na N1 televiziju koja je u režiji vlasti pojačana poslednjih nedelja, a kulminirala upadom tridesetak osoba sa ozvučenjem i transparentima u...  · 1 komentar

Voda nije za piće (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 4 sati 44 minuta

Voda sa vodovoda Kukalj nije za piće

Potrošači koji se snabdevaju vodom sa seoskog vodovoda Kukalj zbog velike zamućenosti vode ne koriste vodu za piće, saopšteno je iz JKP Vodovod Valjevo.  · 1 komentar