Pobednica Tanzilia Mukhametziaeva (foto: Đorđe Đoković)
Pobednica Tanzilia Mukhametziaeva (foto: Đorđe Đoković)
19.01.2015, 14:03

Pobednik Tanzilia Mukhametziaeva iz Rusije

č: | fb:

Na „Berkovoj brani“, na Gradcu, danas je na verski praznik Bogojavljenje po šesti put održano plivanje za časni krst. Među 45 učesnika, u trci na 33 metra sa jedne obale reke na drugu, pobedila je TanziliaTanja Mukhametziaeva iz Rusije. Drugi je Nikola Pivić, a treći Jovan Dragojević, takođe vaterpolista „Valisa“.

Đorđe Karađorđević pliva

Đorđe Karađorđević pliva (Foto: Đorđe Đoković)

U vodu Gradca prvi je skočio princ Đorđe Karađorđević, sin princa Tomislava i Linde Karađorđević, a potom je održana i trka. Krst je u vodu spustio vladika valjevski Milutin (Knežević), prisustvovalo je nekoliko stotina građana, a svemu je prethodio prigodan umetnički program.

Vladika Milutin

Vladika Milutin (Foto: Đorđe Đoković)

Plivanje za časni krst na Gradcu prvi put je organizovano 2010, kada je pobedio Aksentije Mitrović, dok je prošlogodišnji pobednik bio Nikola Pivić. Pobednici su bivali i Lazar Marković (2011), Đorđe Marković (2012) i Filip Filipović (2013).

Plivanje za Bogojavljenski krst

Plivanje za Bogojavljenski krst (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevo je, među prvim gradovima u Srbije, 1995. godine, posle gotovo pola veka,  obnovilo tradiciju osvećivanja voda uz Bogojavljensku litiju gradskim ulicama. Posle obreda „kod česme“ na Trgu vojvode Mišića, ledeni krst sa „belog mosta“ u Kolubaru je bacio vladika šabačko-valjevski Lavrentije (Trifunović).

Episkop Milutin je pre današnjeg plivanja za časni krst služio liturgiju u hramu Vaskrsenja gospodnjeg, a potom osveštao vode Kolubare i Gradca.

Vladika Milutin i Tanzilia Mukhametziaeva

Vladika Milutin i Tanzilia Mukhametziaeva (Foto: Đorđe Đoković)

Za časni krst danas se plivalo i na otvorenom olimpijskom bazenu u Banji Vrujci. Među više od 30 učesnika pobedio je Aleksa Grujić iz Mionice, ispred Miloša Jovičića iz Obrenovca.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 17 sati 10 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 17 sati 10 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara