Pobednica Tanzilia Mukhametziaeva (foto: Đorđe Đoković)
Pobednica Tanzilia Mukhametziaeva (foto: Đorđe Đoković)
19.01.2015, 14:03

Pobednik Tanzilia Mukhametziaeva iz Rusije

č: | fb:

Na „Berkovoj brani“, na Gradcu, danas je na verski praznik Bogojavljenje po šesti put održano plivanje za časni krst. Među 45 učesnika, u trci na 33 metra sa jedne obale reke na drugu, pobedila je TanziliaTanja Mukhametziaeva iz Rusije. Drugi je Nikola Pivić, a treći Jovan Dragojević, takođe vaterpolista „Valisa“.

Đorđe Karađorđević pliva

Đorđe Karađorđević pliva (Foto: Đorđe Đoković)

U vodu Gradca prvi je skočio princ Đorđe Karađorđević, sin princa Tomislava i Linde Karađorđević, a potom je održana i trka. Krst je u vodu spustio vladika valjevski Milutin (Knežević), prisustvovalo je nekoliko stotina građana, a svemu je prethodio prigodan umetnički program.

Vladika Milutin

Vladika Milutin (Foto: Đorđe Đoković)

Plivanje za časni krst na Gradcu prvi put je organizovano 2010, kada je pobedio Aksentije Mitrović, dok je prošlogodišnji pobednik bio Nikola Pivić. Pobednici su bivali i Lazar Marković (2011), Đorđe Marković (2012) i Filip Filipović (2013).

Plivanje za Bogojavljenski krst

Plivanje za Bogojavljenski krst (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevo je, među prvim gradovima u Srbije, 1995. godine, posle gotovo pola veka,  obnovilo tradiciju osvećivanja voda uz Bogojavljensku litiju gradskim ulicama. Posle obreda „kod česme“ na Trgu vojvode Mišića, ledeni krst sa „belog mosta“ u Kolubaru je bacio vladika šabačko-valjevski Lavrentije (Trifunović).

Episkop Milutin je pre današnjeg plivanja za časni krst služio liturgiju u hramu Vaskrsenja gospodnjeg, a potom osveštao vode Kolubare i Gradca.

Vladika Milutin i Tanzilia Mukhametziaeva

Vladika Milutin i Tanzilia Mukhametziaeva (Foto: Đorđe Đoković)

Za časni krst danas se plivalo i na otvorenom olimpijskom bazenu u Banji Vrujci. Među više od 30 učesnika pobedio je Aleksa Grujić iz Mionice, ispred Miloša Jovičića iz Obrenovca.

 

Aktuelno

Apoteka Vegafarma (foto: Kolubarske.rs)
Nakon trogodišnje pauze Pre 16 sati 21 minuta

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku zahvaljujući privatnoj apotekarskoj ustanovi "Vegafarma". U saopštenju za javnost RFZO navedeno je da će apoteka u neposrednoj blizini Doma zdravlja biti...  · 4 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Za manje od godinu dana četiri "događaja" Pre 20 sati 17 minuta

Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku

U Krušiku su se, za manje od godinu dana, dogodile četiri nesreće u kojima su povređeni radnici. Svaki put rukovodstvo je saopštavalo da je "formirana Komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog...  · 12 komentara

Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Piše Danas 29.05.2023

Istoričari o rehabilitaciji Nikole Kalabića

Kalabić nikada nije bio osuđen da bi bio rehabilitovan; najgora stvar u rehabilitaciji Kalabića je zapravo neumesna primena pravnih formalnosti; po Ustavu i zakonu je taj proces završen..., kažu za...  · 9 komentara