Pobednica Tanzilia Mukhametziaeva (foto: Đorđe Đoković)
Pobednica Tanzilia Mukhametziaeva (foto: Đorđe Đoković)
19.01.2015, 14:03

Pobednik Tanzilia Mukhametziaeva iz Rusije

č: | fb:

Na „Berkovoj brani“, na Gradcu, danas je na verski praznik Bogojavljenje po šesti put održano plivanje za časni krst. Među 45 učesnika, u trci na 33 metra sa jedne obale reke na drugu, pobedila je TanziliaTanja Mukhametziaeva iz Rusije. Drugi je Nikola Pivić, a treći Jovan Dragojević, takođe vaterpolista „Valisa“.

Đorđe Karađorđević pliva

Đorđe Karađorđević pliva (Foto: Đorđe Đoković)

U vodu Gradca prvi je skočio princ Đorđe Karađorđević, sin princa Tomislava i Linde Karađorđević, a potom je održana i trka. Krst je u vodu spustio vladika valjevski Milutin (Knežević), prisustvovalo je nekoliko stotina građana, a svemu je prethodio prigodan umetnički program.

Vladika Milutin

Vladika Milutin (Foto: Đorđe Đoković)

Plivanje za časni krst na Gradcu prvi put je organizovano 2010, kada je pobedio Aksentije Mitrović, dok je prošlogodišnji pobednik bio Nikola Pivić. Pobednici su bivali i Lazar Marković (2011), Đorđe Marković (2012) i Filip Filipović (2013).

Plivanje za Bogojavljenski krst

Plivanje za Bogojavljenski krst (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevo je, među prvim gradovima u Srbije, 1995. godine, posle gotovo pola veka,  obnovilo tradiciju osvećivanja voda uz Bogojavljensku litiju gradskim ulicama. Posle obreda „kod česme“ na Trgu vojvode Mišića, ledeni krst sa „belog mosta“ u Kolubaru je bacio vladika šabačko-valjevski Lavrentije (Trifunović).

Episkop Milutin je pre današnjeg plivanja za časni krst služio liturgiju u hramu Vaskrsenja gospodnjeg, a potom osveštao vode Kolubare i Gradca.

Vladika Milutin i Tanzilia Mukhametziaeva

Vladika Milutin i Tanzilia Mukhametziaeva (Foto: Đorđe Đoković)

Za časni krst danas se plivalo i na otvorenom olimpijskom bazenu u Banji Vrujci. Među više od 30 učesnika pobedio je Aleksa Grujić iz Mionice, ispred Miloša Jovičića iz Obrenovca.

 

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 30.11.2023

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...