Prva osnovna škola (foto: Đorđe Đoković)
Prva osnovna škola (foto: Đorđe Đoković)
20.01.2015, 10:27

Prosvetni radnici nastavljaju štrajk

č: | fb:

Danas je počelo drugo polugodište sa časovima koji će, u većini škola, trajati 30 minuta. Prosvetni radnici nastavljaju štrajk, koji je počeo sredinom novembra prošle godine, tražeči nove kolektivne ugovore i uvođenje platnih razreda. Kako saznajemo u Školskoj upravi u Valjevu časovi na trideset minuta skraćeni su u osnovnim školama „Nada Purić“, „Andra Savčić“, „Sestre Ilić“, kao i u Prvoj školi, ali kako rekoše u toj školi časovi traju 30 minuta zbog slave Jovanjdana, jer veliki broj učenika i nastavnika slavi.

Od srednjih škola časovi na pola sata su skraćeni u Gimnaziji, dok u Ekonomskoj školi časovi traju 30 minuta, ne zbog štrajka nego zbog problema sa kotlom, koji će potrajati do sredine februara. U ostalim srednjim i osnovnim školma  u Valjevu časovi traju 30 i 45 minuta, jer je kolektiv podeljen, pa polovina prosvetnih radnika štrajkuje, dok ostali ne podržavaju štrajk. Štrajku prosvetnih radnika nisu se pridružili zaposleni u Poljoprivrednoj i Muzučkoj školi.

Prosvetni radnici očekivali su da će biti postignut dogovor sa Ministarstvom prosvete i da će drugo polugodište otpočeti bez štrajka. Vesna Andrić predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika kaže da je za vreme zimskog raspusta bilo nekoliko sastnaka predstavnika Unije sindikat prosvetnih radnika i Ministarstva prosvete, međutim nije postignut nikakav dogovor tako da se štrajk nastavlja u zakonskom okviru sa časovima koji traju 30 minuta. „Mi smo očekivli da ćemo za vreme raspusta postići dogovor, pre svega da se obnovi poseban kolektivni ugovor, koji ističe u januaru, dok se ne usvoje najavljivani platni razredi. Bili smo ubeđeni da će Ministarstvo prosvete prihvatiti naše zahteve i da ćemo drugo polugodište započeti bez štrajka. S obziroim na to da pomaka u dogovorima nema, mi nastavljamo protest do ispunjenja naših zahteva“, kaže Vesna Andrić predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika.

Sve valjevske osnovne i srednje škole su članice Unija sindikata prosvetnih radnika

 

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 14 sati

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...