Prva osnovna škola (foto: Đorđe Đoković)
Prva osnovna škola (foto: Đorđe Đoković)
20.01.2015, 10:27

Prosvetni radnici nastavljaju štrajk

č: | fb:

Danas je počelo drugo polugodište sa časovima koji će, u većini škola, trajati 30 minuta. Prosvetni radnici nastavljaju štrajk, koji je počeo sredinom novembra prošle godine, tražeči nove kolektivne ugovore i uvođenje platnih razreda. Kako saznajemo u Školskoj upravi u Valjevu časovi na trideset minuta skraćeni su u osnovnim školama „Nada Purić“, „Andra Savčić“, „Sestre Ilić“, kao i u Prvoj školi, ali kako rekoše u toj školi časovi traju 30 minuta zbog slave Jovanjdana, jer veliki broj učenika i nastavnika slavi.

Od srednjih škola časovi na pola sata su skraćeni u Gimnaziji, dok u Ekonomskoj školi časovi traju 30 minuta, ne zbog štrajka nego zbog problema sa kotlom, koji će potrajati do sredine februara. U ostalim srednjim i osnovnim školma  u Valjevu časovi traju 30 i 45 minuta, jer je kolektiv podeljen, pa polovina prosvetnih radnika štrajkuje, dok ostali ne podržavaju štrajk. Štrajku prosvetnih radnika nisu se pridružili zaposleni u Poljoprivrednoj i Muzučkoj školi.

Prosvetni radnici očekivali su da će biti postignut dogovor sa Ministarstvom prosvete i da će drugo polugodište otpočeti bez štrajka. Vesna Andrić predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika kaže da je za vreme zimskog raspusta bilo nekoliko sastnaka predstavnika Unije sindikat prosvetnih radnika i Ministarstva prosvete, međutim nije postignut nikakav dogovor tako da se štrajk nastavlja u zakonskom okviru sa časovima koji traju 30 minuta. „Mi smo očekivli da ćemo za vreme raspusta postići dogovor, pre svega da se obnovi poseban kolektivni ugovor, koji ističe u januaru, dok se ne usvoje najavljivani platni razredi. Bili smo ubeđeni da će Ministarstvo prosvete prihvatiti naše zahteve i da ćemo drugo polugodište započeti bez štrajka. S obziroim na to da pomaka u dogovorima nema, mi nastavljamo protest do ispunjenja naših zahteva“, kaže Vesna Andrić predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika.

Sve valjevske osnovne i srednje škole su članice Unija sindikata prosvetnih radnika

 

Aktuelno

NUNS (foto: )
Saopštenje Pre 4 sati 48 minuta

Nedopustivo ometanje rada novinara N1 televizije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje hajku na N1 televiziju koja je u režiji vlasti pojačana poslednjih nedelja, a kulminirala upadom tridesetak osoba sa ozvučenjem i transparentima u...  · 1 komentar

Voda nije za piće (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 4 sati 48 minuta

Voda sa vodovoda Kukalj nije za piće

Potrošači koji se snabdevaju vodom sa seoskog vodovoda Kukalj zbog velike zamućenosti vode ne koriste vodu za piće, saopšteno je iz JKP Vodovod Valjevo.  · 1 komentar