EKO Tamnava (foto: Đorđe Đoković)
EKO Tamnava (foto: Đorđe Đoković)
22.01.2015, 08:26

Početak izgradnje krajem ove godine, a možda i 2017.

č: | fb:

Kao i oko mnogo čega prethodnih šest godina, kada je reč o Regionalnoj deponiji u Kaleniću, tako ni danas nema saglasnosti oko toga kada će početi izgradnja Regionalne deponije. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da „u narednih godinu dana moramo uraditi sve pripremne poslove da bi kod IPA fondova aplicirali 2016. i u koliko to učinimo, početak izgradnje Regionalne deponije u Kaleniću je moguć 2017. godine“. Istovremeno Radomir Stevanović, direktor preduzeća „Eko Tamnava“ sa Uba, koje vodi investiciju Regionalne deponije, kaže da je „početak radova moguć krajem godine ukoliko se u maju sa Ministarstvom za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Srbije dogovori povlačenje sredstava iz IPA fondova EU, a tokom jeseni raspiše međunarodni tender za izvođača radova“.

Saglasni su da je mnogo vremena prošlo, da je potrošeno dosta novca, da se sa početkom radova kasnilo jer nije urađena projektna dokumentacija i da se što pre mora nadoknaditi propušteno jer je izgradnja deponije u Kaleniću jedna od najznačajnijih regionalnih investicija u koju je uključeno 11 opština.

 

Radomir Stevanović

Radomir Stevanović (Foto: Đorđe Đoković)

Radomir Stevanović, direktor preduzeća „Eko Tamnava“ sa Uba, rekao je novinarima u pauzi sednice Skupštine tog preduzeća i sastanka predstavnika svih opština uključenih u ovaj projekat, kako bi bilo dobro utvrditi kako su, i gde su potrošene pare, koje je prethodno dobila Okružna direkcija za saniranje posledica zemljotresa iz 1998, koja je bila dužna da „Eko Tamnavi“ do aprila 2012. preda projekte za koje je dobila novac. Ti projekti su, tvrdi Stevanović, od resornog ministarstva ocenjeni kao loši.

“Zatečeno stanje bilo je da je sva projektna dokumentacija bila neupotrebljiva. Mi smo 2013. i 2014. godine u celosti obnovili dokumentaciju o trošku 11 gradova i opština. Zatekli smo i nerešene imovinske odnose, koji su sada privedeni kraju”, dodao je Stevanović. On očekuje da će se već u februaru steći uslovi da se oko 40 hektara zemljišta na području opština Ub i Lajkovac, sa RB Kolubara prenese na „Eko Tamnavu“ kako bi se dobila lokacijaska dozvola. To je postupak za dalje aktivnosti na obezbeđivanju oko 17,2 miliona evra, koliko se procenjuje da će koštati izgradnja Regionalne deponije na kojoj će se odlagati i prerađivati komunalni otpad iz 11 opština – Valjeva, Uba, Lajkovca, Mionice, Ljiga, Osečine, Koceljeve, Vladimiraca, Obrenovca, Lazarevca i Barajeva.

Stevanović tvrdi da će Obrenovac i Ub, na čiji račun su se čule optužbe da su kočili izgradnju deponije, izmiriti svoje obaveze, te da je do njihovog kašnjenja došlo zbog specifičnih okolnosti (pretpostavljamo velikih šteta tokom majskih poplava u 2014. godini).

„Eko Tamnava“ ima dva zaposlena radnika, a plata direktora Stevanovića je oko 70.000 dinara, što je, kako je sam rekao, na nivou primanja njegovih kolega na sličnim poslovima u u Valjevu, Ubu, Lajkovcu, Lazarevcu, Obrenovcu...

Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

Grad Valjevo, što su potvrdili gradonačelnik Stanko Terzić i njegov zamenik Žarko Kovač, bezrezervno podržava izgradnju deponije (jer drugog rešenja i nema), najveći je finansijer kao i budući korisnik, ali traži da se preduzeće „Eko Tamnava“ ojača novim stručnjacima i smatra da je do sada bilo bespotrebnog kašnjenja u izradi neophodne dokumentacije. Trenutno, od potrebnih papira, nedostaje još studija o mogućim aktivnostima podzemnih voda na području devastiranih površinskoh kopova RB Kolubara na kojima će se izgraditi regionalna deponija.

„Planirano je da u ovoj godini Valjevo i ostale opštine izdvoje 15 miliona dinara, od toga će 90 posto novca biti upotrebljeno za izradu projektne dokumentacije Regionalne depšonije u Kaleniću, dok je deset posto novca za rad preduzeća Eko Tamnava u Ubu“, kaže zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

Stanko Terzić

Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Prema rečima gradonačelnika Stanka Terzića grad Valjevo u projektu izgradnje Regionalne deponije u Kaleniću učestvuje sa 25,2 posto.  Od 2008. godine izdvojeno je oko 13 miliona dinara, dok je prošle godine iz gradskog budžeta izdvojeno 5,9 miliona dinara. Na novinarsko pitanje za koje poslove i šta je konkretno Valjevo finansiralo prošle godine sa 5,9 miliona dinara, Stanko Terzić kaže da je novac upotrebljen za izradu projektne dokumentacije i studije, kao i za sve one aktivnosti koje su predviđene programom i planom koje usvaja Skupština preduzeća “Eko Tamnava”, ne precizirajući koji su to programi. “U budžetu za 2015. predviđeno je po četiri miliona dinara za Regionalnu deponiju i za sanaciju sadašnje deponije u Goriću”, navodi Terzić.

Radmila Šerović

Radmila Šerović (Foto: Đorđe Đoković)

Načelnik Odeljenja za upravljanje otpadom Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Radmila Šerović obećala je dalju podršku i saradnju u izgradnji deponije u Kaleniću uz pomoć fondova EU. Ona je ocenila kako bi uz deponiju trebao da se infrastrukturno ojača sistem u delu izgradnje postrojenja za korišćenje otpada radi dobijanja energije. Šerović je prenela poruku Brisela nadležnima u Srbiji kako bi se moralo osnovati posebno Ministarstvo za taštitu životne sredine. Na pitanje novinara zbog čega kasni početak gradnje Regionalne deponije u Kaleniću, ona je odgovorila da se kasnilo zbog toga što nije urađena projektna dokumentacija. „Da bi radovi bili nastavljeni neophodno je i dobijanje lokacijske dozvole, što je u rukama opštine Ub, koja kasni za izdavanjem tog važnog dokumenta“, kaže Radmila Šerović.

Regionalne deponija u Kaleniću - strateška investicija

Prema ranije saopštenim podacima, deponija u Kaleniću, sa pratećim objektima, gradiće se na oko 75 hektara - 54 hektara je na području Ubske, a 21 hektar na području Lajkovačke opštine. Njen kapacitet projektovan je na 5,8 miliona kubnih metara komunalnog otpada za oko 600.000 stanovnika, a bila bi finansirana sa 17 miliona evra iz IPA fondova. Preostalih 13 miliona evra biće obezbedjeni učešćem Vlade Srbije i opština osnivača.

Na deponiji u Kaleniću biće izgrađen i centar za reciklažu, a planirane su i transfer stanice u Valjevu, Obrenovcu, Lazarevcu i Koceljevi. U Valjevu bi se prikupljao otpad i iz Mionice i Osečine, u Lazarevcu još iz Ljiga, u Koceljevi i iz Vladimiraca, u Obrenovcu samo otpad iz te opštine, dok bi Barajevo i Ub svoj komunalni otpad dovozili direktno u Kalenić. Izgradnja Regionalne deponije trajaće oko dve godine od momenta izrade projekata i obezbedjivanja sredstava. To je jedna od 29 regionalnih deponija za koje se svojevremeno opredelila Vlada Srbije svojom strategijom u oblasti zbrinjavanja komunalnog otpada i zaštite čovekove okoline.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 3 sati 28 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...