Radovi u Kazneno popravnom zavodu (foto: Đorđe Đoković)
Radovi u Kazneno popravnom zavodu (foto: Đorđe Đoković)
02.06.2014, 08:48

Bolji uslovi u Kazneno-popravnom zavodu

č: | fb:

Početkom maja je u Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu počela rekonstrukcija objekata u okviru projekta koji sa 3,2 miliona evra finansira Vlada Norveške. Cilj projekta je unapređenje uslova života, rada i bezbednosti osuđenika.

- Projekat podrazumeva veći nivo bezbednosti za osuđena lica, zaposlene i spoljne saradnike koji ovde dolaze, ali i jedan sasvim novi režim za osuđena lica i novi koncept izvršenja kazne, pre svega kazne maloletničkog zatvora. Radi se rekonstrukcija dva objekta za smeštaj osuđenih, a sada imamo tender za izgradnju centralnog objekta na ulaznoj kapiji u koji će biti preseljena upravna zgrada, dok će sadašnja dobiti novu namenu. U centralnom objektu će biti i prijavnica, restoran društvene ishrane, magacini, sale za posete i advokate, garderoba za stražu i kancelarije za deo zaposlenih. Mi i dalje razgovaramo sa Norvežanima i radimo projektni zadatak za ceo kompleks ove ustanove, jedino neće biti obuhvaćen Istražni zatvor, jer to mora biti deo aktivnosti i investiranja države – kaže Slobodan Arsenijević, upravnik Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike.

Slobodan Arsenijević

Slobodan Arsenijević (Foto: Đorđe Đoković)

Cilj  je da KPZ bude zatvor bez oružja

- To znači da ne bude naoružanih stražara, da ne bude karaula u ovom smislu, da unutra bude sasvim drugačija organizacija i drugačije kretanje zaposlenih i osuđenih. To podrazumeva jedan ogradni zid, krajnje bezbedan, sa dodatnim barijerama, metalnim ogradama, senzorima i različitim tehničkim mogućnostima koje postoje da se spreči eventualno bekstvo, ali bez upotrebe oružja. Podrazumeva i jednu interventnu jedinicu koja bi bila stacionirana tako da bi u svakom delu ustanove mogla da interveniše za manje od jedan minut, u slučaju da se tehničkim sredstvima u operativnom centru signalizira bezbednosni problem bilo koje vrste. Sve to bi trebalo da se radi u nekoliko faza, što će sigurno potrajati. Imamo veliko razumevanje i podršku naših donatora iz Norveške. U svakom slučaju to je novi koncept izvršenja kazne maloletničkog zatvora i zatvora za one koji su krivično delo izvršili kao mlađa punoletna lica. To znači i znatno humanije odnose unutar ustanove. Trenutno su stvari sasvim drugačije postavljene, ako neko sa karaule ne puca, a osuđenik mu pobegne, odmah gubi posao. Mislim da ovim projektom sve to može da se drugačije reši. Postoje mnogi koji u to ne veruju, ali ja verujem, a imam i podršku ljudi koji se bave ovim poslom – objašnjava Arsenijević i dodaje da je Norveška vlada obećala i dodatnu pomoć koja će biti usmerena na sanaciju posledica poplave u toj ustanovi.

Vlada Kraljevine Norveške donirala je u martu prošle godine Ministarstvu pravde i državne uprave 3,2 miliona evra za rekonstrukciju i izgradnju objekata ukupne površine 6.500 kvadratnih metara u Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović, prilikom potpisivanja ugovora, rekao je da će doniranim sredstvima biti obezbeđena rekonstrukcija dva objekta od 2.500 i 2.700 kvadratnih metara u KPZ za maloletnike u Valjevu. Stevović očekuje da svi radovi budu završeni za dve do tri godine.  

Projekat se sprovodi uz podršku kompanije IMG. Radove obavlja valjevsko građevinsko preduzeće “Kej”.

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 12 sati 42 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 3.05.2024

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...