Osnovna škola
Osnovna škola "Vladika Nikolaj Velimirović" (foto: Đorđe Đoković)
27.01.2015, 08:51

"Namestilo se dosta toga da posle 30 godina sredimo našu školu"

č: | fb:

Osnovna škola „Vladika Nikolaj Velimirović“ školsku slavu Svetog Savu, ove godine, obeležiće u adaptiranom zdanju, koje je godinama prokišnjavalo i zbog vlage propadalo. Poduhvat vredan svake pažnje i pohvale, jer je obezbeđen novac za radove koji su okončani za dve godine, a prema planu, trebalo je da budu završeni do 2017.godine. Novac je obezbeđen iz gradske kase, Ministarstva prosvete, ali i od donatora zahvaljujući preduzimljivom rukovodstvu škole. U sanaciju krova, površine preko 2000 kvadratnih metara, oluke, gromobransku i elektro instalaciju, hidroizolaciju oko škole, betoniranje staza, postavljanje toplih podova i krečenje škole, koja se prostire na 4.500 kvadrata i nameštaj, investirano je oko 65 miliona dinara.

Predrag Gojković

Predrag Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

„I tu se ne završavaju radovi i investicije“, kaže direktor osnovne škole „Vladika Nikolaj Velimirović“ Predrag Gojković i dodaje da je danas, po ugovoru, trebalo da otpočnu radovi na postavljanju fasade, koje finansira ProCredit banka sa 2,6 miliona dinara, međutim zbog hladnog vremena su odloženi i počeće sa prvim danima sa temperaturom iznad pet stepeni. Gojković se vraća na početak radova, koji su bili neophodni, a godinama odlagani zbog nedostatka srdstava.

- Škola je izgrađena pre 30 godina i praktično je prvih godina bilo problema sa prokišnjavanjem zbog brojnih građevinskih propusta, pre svega u izboru materijala. Zbog toga su u velikoj meri oštećene i bile vlažne skoro sve školske prostorije. Najkritičnije je bilo u decembru 2012. godine, kada smo morali da isključimo električnu energiju i zatvorimo školu. S obzirom na to da smo imali urađenu projektnu dokumentaciju mogli smo da počnemo sa radovima i rešavanjem ovog velikog problema, ali je trebalo obezbediti novac. Grad Valjevo je izdvojio oko 16 miliona dinara za prvu fazu radova na sanaciji krova. Planirali smo da se radovi, čija je vrednost 36 miliona dinara, odvijaju u pet faza, kako bi bili završeni do septembra 2017. godine. Međutim posao je završen ranije zahvaljujući dodatnom novcu, koji smo obezbedili nakon majskih poplava - navodi Gojković.

On podseća da su u maju, prošle godine, pod vodom bile sve podrumske prostorije, krov je prokišnjavao, zbog čega je škola imala značajna oštećenja. Tada se otvara mogućnost da škola obezbedi dodatni novac, ne samo za sanaciju šteta od poplava, nego i za nastavak radova na rekonstrukciji krova, kao i za ostale neophodne radove. Gojković naglašava da je ta prilika iskorišćena zahvaljujući Ministarstvu prosvete i donatorima, ali zahvaljujući pre svega tome što je škola imala spremnu kompletnu projektnu dokumentaciju za planirane radove.

- Olakšavajuća okolnost je bila i to što škola nije morala da radi tendersku dokumentaciju, jer je novac donirao UNOPS, Kancelarija UN. Deo programa je finansirala Norveška, a deo ProCredit banka. Takođe u pomoć školi na sanaciji psledica poplava se uključila i Fondacija “Ana i Vlade Divac“. Nama je najbitnije bilo da se sanira krov. Ni u snu nismo sanjali da ćemo dobiti novac i za ostale radove, koji su neophodni, ali za koje nismo imali dovoljno novca, kao i za nabavku novog nameštaja. UNOPS je sa 31 milion dinara, pored radova na jednom delu krova, finansirao kopanje i ispitivanje podzemnih voda, izradu trotoara oko škole sa hidroizolacijom i poklonili su nam nameštaj za sedam učionica mlađih razreda. ProCredit banka je obezbedila oko 15 miliona dinara za sanaciju najkomplikovanijeg dela krova gde je smešten kabinet za likovno, za gromobransku i elektro instalaciju, dok su 20.000 evra uložili u kupovinu nameštaja - kaže Predrag Gojković.

Kabinet likovnog

Kabinet likovnog (Foto: Đorđe Đoković)

U oktobru su bili završeni radovi na sanaciji krova, nakon čega su otpočeli unutrašnji radovi, postavljanje toplih podova i krečenje, opremanje sa novim nameštajem. Stare klupe poklonjene su školi u Krupnju, koja je takođe pretrpela velika oštećenja u majskim poplavama.

„Izvođači radova su bile valjevske firme“, naglašava direktor. On kaže da je na proleće  planirano parterno uređenje oko škole, sređivanje sportskih terena, sanacija fiskulturnog bloka, za šta je potrebno oko 15.000 evra.

„Ni sanjali nismo da ćemo toliki posao završiti za ovako kratko vreme. Namestilo se dosta toga da posle 30 godina sredimo našu školu“, s ponosom kaže direktor osnovne škole „Vladika Nikolaj Velimirović“. Skromno ne priznaje da je zahvaljujući njegovoj agilnosti i upornosti obezbeđen novac, ne samo iz gradske i državne kase, nego i od donatora.

Darija Ranković i Predrag Gojković

Darija Ranković i Predrag Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

Škola ima spreman još jedan projekat

Nemačka vlada je zainteresovana da finansira realizaciju projekta grejanja osnovne škole „Vladika Nikolaj Velimirović“ na pelet. „Energent koju sada koristimo je mazut i pored naše škole grejemo i vrtić ‘Vidra’, što je ukupno oko sedam hiljada kvadrata. S obzirom na to da se naša škola i obdanište ne mogu priključiti na Toplanu, trebalo bi da pređemo na pelet, zbog uštede, ali i ekološkog grejanja. Mi ćemo konkurisati i tražiti donatore i za ovaj projekat“, skoro da je uveren da će uspeti Predrag Gojković, direktor osnovne škole „Vladika Nikolaj Velimirović“:

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 11 sati 37 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 14 sati 26 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.