Zlatomir Marković i vladika Milutin (foto: Đorđe Đoković)
Zlatomir Marković i vladika Milutin (foto: Đorđe Đoković)
27.01.2015, 13:24

Predškolska ustanova odlikovana Ordenom vladike Nikolaja

č: | fb:

Predškolska ustanova „Milica Nožica“, na praznik Svetog Save, odlikovana je Ordenom svetog vladike Nikolaja za „na delu iskazanu ljubav prema Srpskom narodu i Eparhiji valjevskoj, za čuvanje i negovanje vekovne tradicije Srpskog naroda kroz autentičan projekat o tadiciji i običajima Valjevskog kraja“.

Vladika Milutin sa mališanima

Vladika Milutin sa mališanima (Foto: Đorđe Đoković)

Oreden svetog vladike Nikolaja, najviše odlikovanje Eparhije valjevske, direktoru Predškolske ustanove Zlatomiru Markoviću uručio je Episkop Valjevski Milutin poručivši da je ovo priznanje za svu decu Predškolske ustanove, koja su visoko odlikovanje zaslužila, jer čuvaju tradiciju srpskog naroda.

„Ako tradiciju izgubimo, mi nestajemo. Svi narodi imaju svoje običaje i tradiciju koje neguju. I mi, ovakvi kakvi jesmo, ako sutra negde odemo nosimo to što imamo, što nam je ostavio Sveti Sava, što je najdragocenije i što je jedina garancija da opstane srpski narod. Kada sam video kako o tradiciji deca lepo govore, a njihov govor je čistiji nego nas starijih, mio i bliži srcu, tada mi je došla misao, da ih nagradimo Orednom vladike Nikolaja“, kaže vladika Milutin.

Priredba u vrtiću Vidra

Priredba u vrtiću Vidra (Foto: Đorđe Đoković)

Episkop valjevski Milutin je na današnjoj svečanosti rekao da ga je program, koji su pripremili mališani ovdašnjih vrtića sa svojim vaspitačima o srpskoj tradiciji, slavama, o tajnama krštenja i venčanja, kroz koji su prikazali tradiciju valjevskog kraja, podstakao da im dodeli najviše priznanje Eparhije valjevske. Zamerio je to što je taj program, nedavno prikzan u Centru za kulturu, „gledalo nedopustivo malo naroda, čak ni roditelji nisu došli da vide kako deca čuvaju tradiciju svoga kraja i naroda“ i predložio Predškolskoj ustanovi da zajeno sa Crkvom još jednom prikažu program o negovanju tradicije valjevskog kraja.

Sečenje slavskog kolača

Sečenje slavskog kolača (Foto: Đorđe Đoković)

Sečenju slavskog kolača i dečjoj priredbi u vrtiću „Vidra“ u Gradcu prisustvovao je Episkop Valjevski Milutin. „Sveti Sava je širio prosvetu, a on je bio prosvećen. Prosveta i prosvećenje nisu isto. Prosveta je saznavanje ovogo sveta, a prosvećenje je samo od Duha Svetog. U prosvetu je lako ući, ali u prosvećenje jako teško. Sveti Sava je bio prosvetitelj i prosvećenje, zato je večan i besmrtan. Da ga nije bilo, ne bi bilo srpske države, crkve, ne bi niko od nas bio ovde. Zato je dobro što ovaj dan zajedno obeležavaju i Država i Crkva“, poručio je vladika Milutin.

Pored Predškolske ustanove, sve osnovne i srednje pškole danas su, sečenjem slavskog kolača i đačkim priredbama, obeležile školsku slavu Svetog Savu. 

Aktuelno