(foto: Đorđe Đoković)
(foto: Đorđe Đoković)
29.01.2015, 16:13

Gerontološki centar biće završen sledeće godine

č: | fb:

„Gerontološki centar u Valjevu biće završen u prvoj polovini sledeće godine”, najavio je danas u Valjevu državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević. Za završetak radova na Gerontološkom centru, po sadašnjem premeru i predračunu, potrebno je 154 miliona dinara. Vlada Republike Srbije je u budžetu za 2015. godinu obezbedila 100 miliona dinara za nastavak radova, dok će ostatak novca zajednički obezbedititi Ministarstvo i Grad Valjevo. „Ukoliko sredstva ne obezbedimo rebalansom ovogodišnjeg budžeta, biće opredeljena u budžetu za sledeću godinu. Ideja našeg ministrstva jeste da ovaj objekat bude kompletno završen u prvoj polovini sledeće godine, dok bi prvi korisnici u ustanovu bili useljeni do početka druge polovine sledeće godine”, precizirao je državni sekretar Nenad Ivanišević. On je naglasio da će resorno ministarstvo raditi reviziju projekta što podrazumeva novi premer i predračun, tako da konačna cifra za završetak radova može biti i oko 170 miliona dinara. „Najvažnije je da će novac biti obezbeđen i da će ovaj Centar sledeće godine konačno biti završen i primiti prve korisnike”, zaključio je Ivanišević.

Na pitanje novinara dokle je stigla istraga, koju je najavio ministar Aleksandar Vulin prilikom poslednje posete Valjevu, da će biti provereno kako je potrošena donacija Vlade Japana od 2,5 miliona evra za izgradnju Gerontološkog centra, državni sekretar kaže da je tačno sve što je najavio ministar Vulin, ali da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nije nadležno za takve istrage. „Organi koji jesu nadležni rade i više od toga ne mogu da vam kažem”, bio je kratak državni sekretar Nenad Ivanišević.

Nenad Ivanišević i Stanko Terzić

Nenad Ivanišević i Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik Stanko Terzić, i pored toga što je Grad sve svoje obaveze oko Gerontološkog centra odavno ispunio, obećao je da će iz gradske kase biti izdvojen novac za finansiranje projekata parternog uređenja, što je oko milion dinara. „Svima nam je stalo da se ovaj objekat konačno završi i verujem da će 100 miliona dinara, koje je opredelilo Ministarstvo, biti dovoljno da se završi veći deo građevinskih radova i mašinskih instalacija. Preostaje parterno uređenje i opremanje”, naveo je Terzić.

Obilazeći građevinu, deo prizemlja je pod vodom, na mestima se uhvatila mahovina a na nekoliko prozora i vrata polupana okna, državni sekretar i gradonačelnik su se saglasili "ovo moramo završiti što pre i ne smemo dopustiti da ovakav objekat dalje propada!"

Obilazak Gerontološkog centra

Obilazak Gerontološkog centra (Foto: Đorđe Đoković)

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sledećg meseca će raspisati tender za izvođača radova, tako da bi najveći deo radova mogao biti završen do zime ove godine. Da bi Gerontološki centar bio spreman za useljenje preostali su zanatski završni radovi, (podovi, plafoni, keramika, krečenje, ograde), instalaterski radovi - vodovod i kanalizacija, elektro instalacija, grejanje, ventilacija, parterno uređenje i opremanje.

Šest godina gradnje i obećanja

Izgradnja Gerontološkiog centra, koji se prostire na 176.800 kvadratnih metara za 180 korisnika Kolubarskog okruga, počela je u proleće 2009. godine donacijom Vlade Japana od 2,5 miliona dinara. U nekoliko navrata, zbog nedostatka novca, radovi su bili prekidani, a završetak izgradnje nekoliko puta najavljivan. Poslednje čvrsto obećanje je bilo da će Dom za stare u Valjevu biti završen 2013. godine. “Raspisan je tender za izvođača radova, a sa tim novcem biće završeni unutrašnji radovi, Dom za stare biće omalterisan, postavljeni podovi i elektroinstalacija, a radovi će početi u maju. Dom će prve korisnike prmiti krajem ove ili početkom sledeće godine”, izjavila je krajem marta 2012. godine pomoćnica ministra rada i socijalne politike Suzana Paunović.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 10 sati 34 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 13 sati 24 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.