Dr Branka Miholjčić (foto: Đorđe Đoković)
Dr Branka Miholjčić (foto: Đorđe Đoković)
02.02.2015, 08:57

Prljavije su ruke nego radne površine!

č: | fb:

Sanitarna inspekcija Kolubarskog okruga je u prošloj godini obavila 3.580 kontrola, što je 200 posto više od planiranih, a razlog znatno većeg broja kontrola su veliki broj prijava građana, majske poplave i epidemija salmonele u valjevskim vrtićima.

Sanitarna inspekcija je u prošloj godini, kontrolišući objekte „visokog rizika“ u kojima se proizvodi, priprema i distribuira hrana, kao i zdravstvene ustanove, uzela 2.500 briseva sa ruku zaposlenih i radnih površina. „Ono što zabrinjava jeste veliki procenat neispravnih briseva ruku i to i u zdravstvenim ustanovama“, kaže načelnica sanitarne inspekcije Kolubarskog okruga dr Branka Miholjčić.

Dr Branka Miholjčić

Dr Branka Miholjčić (Foto: Đorđe Đoković)

U objektima za proizvodnju i promet hrane uzeto je 446 briseva ruku od kojih je čak 58 bilo neispravno ili oko 12 posto. Sa radnih površina je uzeto 1255 briseva, od kojih je 61 bio neispravan. Od 95 uzetih briseva ruku u zdravstvenim ustanovama čak 12 je bilo neispravno. Ali su zato, naglašava dr Miholjčić,msve radne površine u zdravstvenim ustanovama, oprema i instrumenti sterilni i ispravni. „Zaposleni sve manje vode računa o higijeni ruku, a upravo su prljave ruke uzročnici mnogih bolesti i zaraza. Poražavajuće je to što se neispravni brisevi ruku pojavljuju u zdravstvenim ustanovama. Princip naših analiza je da se ne uzimaju brisevi u radu, nego prvo uputimo zaposlene da operu ruku, pa tek onda uzimamo bris. Zamislite, kakav bi bio rezultat sa neopranih, kada bris sa opranih ruku nije ispravan“, kaže dr Miholjčić.

Ona dodaje da je nekada neispravnih briseva, u proseku, bilo od dva do tri posto, dok se sada kreće i preko deset posto od uzetih uzoraka. Ono što je poražavajuće, ali i zabrinjavajuće jeste da su brisevi ruku neispravniji nego brisevi uzeti sa radnih površina.

Vodovodi u Kolubarskom okrugu predstavljaju sigurnu tačku. Voda je dobrog kvaliteta i na visokom nivou.

Prošle godine izrečeno je preko 300 novčanih kazni na licu mesta ili prekršajnih naloga u visini od 5.000 dinara. Ukoliko poslodavac novčanu kaznu uplati u roku od osam dana, iznos je duplo manji. Najviše kazni je izrečeno u ugostiteljskim objektima i kioscima brze hrane. Dr Miholjčić je pohvalila male zanatske radnje u kojima je higijena na visokom nivou.

Načelnica sanitarne inspekcije dr Branka Miholjčić kaže da su brojni razlozi koji utiču na povećan broj neispravnih briseva ruku. „Nekada je zakonom bilo propisano da se zaposleni edukuju za proizvodnju i promet hrane i bila je sasvim drugačija organizacija u objektima u kojima se priprema i proizvodi hrana. Smanjen je broj zaposlenih, tako da jedan radnik sprema hranu, naplaćuje, pakuje, a pri tom nema vremena da se bavi i ličnom higijenom... Nemotivisanost i teško održavanje posla u ovim ekonomskim uslovima, takođe može biti razlog, kao i to što kod nas standarde u prehrambenoj industriji uspostavljaju mašinski inženjeri, a ne medicinska struka“, zaključuje načelnica Sanitarne inspekcije Kolubarskog okruga dr Branka Miholjčić.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 7 sati 32 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 14 sati 29 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 14 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara