Parking (foto: Đorđe Đoković)
Parking (foto: Đorđe Đoković)
02.02.2015, 13:17

Preko 2.500 vozača ne plaća parking

č: | fb:

U Valjevu mesečno preko 2.500 vozača ne plaća parking u zoniranim delovima grada ili se parkira na javnim površinama. „Komunalna policija dnevno evidentira preko 100 nepropisno parkiranih vozila, što podrazumeva ne plaćanje parkinga u jednoj od dve zone ili parkiranje na javnim površinama”, kaže načelnik komunalne policije Siniša Đurić. On objašnjava da  komunalni policajci dnevno napišu preko 80 prekršajnih naloga zbog neplaćenog parkinga ili zbog parkiranja na javnim površinama. „Ostali prekršioci ili oko 20 vozača plati doplatnu kartu od 1.000 dinara i na tj način izbegnu da im se napiše prekršajni nalog i plate kaznu, čiji je iznos četiri puta veči od doplatne krte. Jer za  prekršaj pogrešnog parkiranja predviđena je novčana kazna u jedinstvenom iznosu od 4.000 dinara, koja može biti duplo manja ukoliko se uplati u roku od osam dana”, kaže Đurić.

Siniša Đurić

Siniša Đurić (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevo ima problem sa brojem parking mesta, posebno u stambenim naseljima gde nije ostavljen dovoljan broj parking mesta za stanare. Otuda mnogi za parkiranje koriste zelene površine, kao i mesta na kojima nije dozvoljeno parkiranje. Prema rečima Đurića, komunalni policajci imaju razumevanje za stanare koji muku muče, jer nemaju parking mesto, koje često zauzimaju oni vozači koji izbegavaju plaćanje u zoniranim delovima grada. Međutim, kaže Đurić, ima i bahatih vozača koji vozilo uporno parkiraju na zelenim površinma, čak i kada ima slobodnih parking mesta. „Takve vozače obavezno kažnjavamo”, izričit je načelnik komunalne policije. Na primedbu građana da je teško „doći” do komunalnog policajca i prijaviti mu bahate vozače, kao i to da komunalni policajci ne reaguju uvek po prijvi stanara, Siniš Đurić kaže da je „do komunalnih policajaca lako doći, da su oni na usluzi građana, ali s obzirom na to da ih ima samo devet ne mogu biti svima i uvek dostupni i na svakom mestu 24 časa”. Po važećem prtavilniku, o broju komunalnih policajaca u odnosu na broj stanovnika, Valjevo bi trebalo da ima najmanje 19 komunalnih policajaca.

Parkiranje na zelenoj površini

Parkiranje na zelenoj površini (Foto: Čitalac Kolubarskih.rs)

Pored stambenih blokova u centru grada veliki problem sa parkiranjem je u naselju Kolubara dva, gde je broj vozila stanara višestruko veći od broja parking mesta, tako da se oni dovijaju na razne načine, a pri tom prave prekršaj. „Dodatni problem je to što nadležni iz Sektora za vanredne situacije PU traže u naselju Kolubara dva da se oslobode vatrogasni prolazi, da se postave sobraćajni znaci za zabranu parkiranja na tim prolazima, tako da je broj mesta za parkiranje još manji”, kaže Siniša Đurić.

On smatra da je rešenje da se nastavi sa proširenjem, gde je to moguće, i uređenjem parkirališta u naseljima i stambenim četvrtima, kao što je to pre par godina uradila Gradska direkcija iza zgrada u limenci i u Sinđelićevoj ulici kod solitera. Đurić takođe smatra da bi trbalo proširiti parking zone. „Trebalo bi zonorti  Karađorđevu ulicu od Hajduk Veljkove do Uzun Mirkove ulice, Pantićevu ulicu od Hajduk Veljkove do Uzun Mirkove, kao i ugao Uzun Mirkove ulice i Vladike Nikolaja, kod Orahovog hlada”, predlaže načelnik komunalne policije Siniša Đurić. Za proširenje prking zona u gradu zalaže se i JKP „Vidrak”, ostaje da se o tome izjasne oni koji se bave saobraćajem u gradu i gradsko rukovodstvo.

Aktuelno