Ilustracija (foto: Đorđe Đoković)
Ilustracija (foto: Đorđe Đoković)
05.02.2015, 14:59

Ne zna se koliko ima radnika na crno u Srbiji

č: | fb:

Problem rada na crno jedan je od najvećih društvenih i ekonomskih problema u Srbiji, a borba protiv sive ekonomije je, kako tvrde u Vladi, jedan od glavnih prioriteta. Međutim, čini se da danas u Srbiji nije lako utvrditi broj radnika na crno, a sudeći po izjavi direktora Inspektorata za rad Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Bojana Jocića, borba protiv rada na crno otpočela je tek 1. juna prošle godine. On kaže da „rada na crno ima izuzetno”.

Bojan Jocić

Bojan Jocić (Foto: Đorđe Đoković)

„Ne mogu da vam kažem tačnu cifru koliko ima radnika na crno, ali koju god oblast da je kontrolisala inspekcija rada, nailazila je na veliki broj neprijavljenih radnika. Sad nemam tačne podatke. Juče smo, recimo, u celoj Srbiji kontrolisali rad kladionica gde je pronađen određen broj ljudi koji su radili na crno. Poslednjih šest meseci prošle godine kontrolisali smo 16 privrednih grana i svuda je bilo problema. Najviše rada na crno ima u fizičko-tehničkom obezbeđenju, grđevinarstvu, prehrambenoj industriji....Kako mislite da imamo procenu toga koliko ima radnika na crno? Mi smo krenuli po granama, obradili smo 16, sada idemo dalje”, kaže Jocić. Na pitanje Kolubarskih.rs koliko su evidentirali neprijavljenih radnika kontrolišući tih 16 grana”, direktor Inspektorata za rad kaže da se „negde oko 4.500 zateklo na radu, a da nije prijavljeno”. On dodaje, „ali nemojte me držati za reč, to će sve kroz izveštaj da izađe”.

Vladimir Petrović

Vladimir Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

Tačne podatke o broju radnika na crno u Kolubarskom okrugu nema ni načelnik okruga Vladimir Petrović. On kaže da je jedan od velikih problema u društvu rad na crno, ali nema podatak koliko neprijavljenih radnika ima u Kolubarskom okrugu, koji su otkriveni nakon kontrole inspekcije. „To možete dobiti od načelnice inspekcije rada“, kaže Petrović. Na naše putanje, „zar vi niste dobili taj podatak“, načelnik Kolubarskog okruga odgovara da je izveštaj dobio tek juče, a na pitanje zar ga nije interesovalo šta u izveštaju piše, kratko odgovara - „Naravno da jeste, a ako i vas zanima možete doći kod mene i daću vam tačne podatke“, poručio je načelnik Kolubarskog okruga Vladimir Petrović.

Sudeći po izjavi direktora Inspektorata za rad Bojana Jocića borba protiv rada na crno počela je 1. jula prošle godine. "Kontrolisano je 354 preduzeća, od 1. jula do 1. septembra, i nakon te kontrole prijavljeno je 14.464 radnika", kaže Jocić.

Sednica saveta Kolubarskog upravnog okruga

Sednica saveta Kolubarskog upravnog okruga (Foto: Đorđe Đoković)

Na današnjoj prezentaciji Plana rada Inspektorata za rad sa ciljem suzbijanja rada „na crno“, u okviru borbe protiv "sive" ekonomije, kao jedan od glavnih prioriteta Vlade Republike Srbije, rečeno je da je Inspekcija rada jedan je od ključnih aktera koji može da doprinese suzbijanju tog problema.

Direktor Inspektorata za rad Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Bojan Jocić kaže da je sastanak u Valjevu smo jedan u nizu koji će održati u svim okruzima u Srbiji, gde će predstaviti šta je rađeno prošle godine, gde su primećeni nedostaci i anomalije i izneti plan inspekcije rada u ovoj godini. „Plan je preventiva kroz razgovore i partnerstvo, stvaranje pula između poreske, tržišne i inspekcije rada, MUP-a, tačnije da ujedinimo sve državne organe u borbi protiv rada na crno. I na kraju dolaze i represivne mere”, objašnjava Jocić. Kazna za neprijavljivanje radnika kreće se od 800.000 do dva miliona dinara. „Uprvo završvamo štampanje prekršajnih naloga i inspektori će već sledeće nedelje moći da pišu mandatne kazne”, najavio je direktor Inspektorata za rad Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Bojan Jocić.

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 sati 47 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...