Sindikalni sastanak u Domu zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Sindikalni sastanak u Domu zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
05.02.2015, 17:47

Zarade isplaćene, traži se smena rukovodilaca

č: | fb:

Epilog današnjeg sindikalnog sastanka u Domu zdravlja, sazvanog zbog „kašnjenja“ januarskih zarada, je zahtev za smenama pomoćnika direktora za finansijska pitanja i šefice računovodstva, odnosno da se i prema blagajnicama koje su tražile priznavanje prekovremenih sati kako bi plate bile isplaćene u utorak kao i u velikoj većini zdravstvenih ustanova u Srbiji,  uključujući Valjevsku bolnicu i okolne domove zdravlja. Da bi ovaj zahtev bio validan i upučen direktoru i osnivaču, potrebno je ga svojim potpisima podrži bar 200 od 360 zaposlenih zdravstvenih i nemedicinskih radnika u toj ustanovi.

Uzgred, plate su danas „legle“, nadležni rukovodioci kažu u roku predviđenom Posebnim kolektivnim ugovorom, a blagajnicama će ipak biti priznati prekovremeni sati jer su u ponedeljka ostale i popodne pošto im direktor nije dozvolio da rade u subotu i nedelju.

Današnji sindikalni skup, koji su organizovali sindikati lekara i farmaceuta, odnosno medicinskih sestara, pokazao je da u Domu zdravlja mnogo šta ne štima, pa će rukovodioci zaposlenima morati da podnesu detaljnije podatke o poslovanju, posebno o tome ko je, kada, kako i zašto, primio novac za prekovremeni rad, koji je u poređenju sa prethonim podacima povećan oko 70 odsto! Takođe, i podatke o tome gde je potrošen novac koji je Dom zdravlja zaradio, odnosno koji nisu budžetska sredstva namenjena za zarade i materijalne troškove.

Dr Slavica Sofronić

Dr Slavica Sofronić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Sastanak je trajao oko sat i po, a tek u njegovom finišu, posle dodatnog poziva sindikalnih aktivistva dr Miroslava Jovanovića i dr Slavice Sofronić, pojavili su se dr Milivoje Simović, direktor Doma zdravlja, njegov zamenim dr Zaven der Hazarjan i pomoćnik za ekonomska pitanja Slobodan Šević.

Dr Simović je „priznao“ mnogo toga što je na račun ekonomsko-finansijskog sektora, pa i na njegov rad, izrečeno dok se nije pojavio ali i pojasnio kako i „nemedicinski radnici imaju pravo na prekovremeni rad ukoliko je on indikovan i opravdan“. Doduše, pojasnio je da će biti dodatno restriktivan i zbog toga što su nekolike kontrole RFZO Srbije osporile isplate prekovremenog rada nemedicinskim radnicima zbog čega je u prošloj godini moralo da bude vraćeno 13,5 miliona dinara! Direktor je zaposlenima prezentirao i podatakl da su u 2014. plan ispunili sa 101,02 odsto, te da su, najverovatnije, među tri najbolja doma zdravlja u Srbiji.

Na sastanku je došlo do „varničenja“ u komunikaciji između dr Jovanovića i Ševića, pa je sindikalac pomoćnika finansijskog direktora optužio da laže, da stoji iza nerada blagajnica i šefice računovodstva sve zarad smene direktora dr Simovića! Vidno crven u licu, Šević je odgovorio kako je to glupost jer su on i direktor „partijski drugovi“ u SPS-u. Dr Simović je, međutim, ustvrdio kako nikada nije bio, niti je član bilo koje partije ali da važnim skupovima SPS-a prisustvuje zbog toga što je mesto direktora Doma zdravlja na kvoti te političke partije.

Kako bilo, naredni dani će pokazati da li će rukovodstvo Doma zdravlja „zavesti red“ u finansijsko-ekonomsko sektoru, te otkloniti i druge primedbe koje su zaposleni danas izrekli ili će se jaz za lekarima i sestrama produbljivati, što je na današnjem skupu gotovo nagovešteno. Valjalo bi da se oglasi i osnivač, Grad Valjevo, čiji su čelnici i jutros bili obavešteni o „kašnjenju zarada“ i drugim događanjima u Domu zdravlja. Utisak izveštača Kolubarskih.rs, na osnovu onoga što je rečeno tokom sindikalnog skupa, je da nije bilo naročito reakcije ljudi koji vode Valjevo.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 21 sati 35 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 18 sati 44 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara