Stanko Terzić (foto: Đorđe Đoković)
Stanko Terzić (foto: Đorđe Đoković)
10.02.2015, 10:18

O konkursima odlučuje gradonačelnik

č: | fb:

Iz gradske kase ove godine sa 15,9 miliona dinara biće finansirani projekti ili programi iz sedam oblasti. Konkursi za tri oblasti već su završeni, dok za preostale još uvek nije doneta ni odluka o raspisivanju. Na pitanje Kolubarskih.rs kada će biti raspisani konkursi i ko odlučuje o tome kada će i za koju oblast to biti učinjeno, nisu odgovorili načelnici odeljenja u Gradskoj upravi, koja su zadužena za projekte. U Gradskoj upravi nezvanično saznajemo da o tome kada će i za koju oblast biti raspisan konkurs, odlučuje isključivo gradonačelnik Stanko Terzić.

Takođe, ostali smo uskraćeni i za odgovor na pitanje zbog čega se projekti iz različitih oblasti, za koje su obezbeđene pare u budžetu, ne finansiraju na godinu dana, kao što je to slučaj sa svim budžetskim korisnicima. „Projekti se, u skladu sa Odlukom o budžetu, mogu finansirati do kraja budžetske godine“, glasio je odgovor načelnika Zore Bojičić i Nenada Brankovića.

Odlukom o budžetu za 2015. godinu planirano je 13,2 miliona dinara za finansiranje projekata ili programa za pet oblasti, koje su u nadležnosti Odeljenja za društvene delatnosti.

Najviše novca, četiri miliona dinara, namenjeno je za program podrške socio-humanitarnim organizacijama i taj konkurs je okončan 30. januara. Završen je i konkurs za finansiranje sa 1,7 miliona dinara programa iz oblasti boračko invalidske zaštite.

Za javno informisanje obezbeđeno je tri miliona dinara, koliko i za oblast podsticaj kulturnom i umetničkom stvaralaštvu, ali za ove oblasti konkursi još uvek nisu objavljeni, kao ni konkurs za finansiranje sa milion dinara posebnih programa u oblasti sporta.                                                             

Projekti, koji su u nadležnosti Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove, ove godine biće finansirani sa 2,7 miliona dinara. Projekti koji podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija grada Valjeva biće finansirani sa 1,5 miliona dinara i konkurs je završen, dok će, prema najavama, konkurs za finansiranje ili sufinansiranje programa od javnog interesa udruženja građana sa 1,2 miliona dinara biti raspisanu februaru.

Istina, ni u jednom zakonu, koji reguliše finansiranje ili sufinansiranje projekata i programa iz različitih oblasti, nije preciziran rok raspisivanja i završetka konkursa. To je ostavljeno lokalnim samoupravama na odlučivanje. Međutim, nejasno je zbog čega za korišćenje budžetskih para, preko projektnog finansiranja, nemaju svi jednak tretman.

Podsećanja radi, prošle godine ovdašnji mediji novac za finansiranje projekata dobili su tek u oktobru. Konkurs za finansiranje projekata u oblasti javnog informisanja, prošle godine,  prvi put je objavljen krajem marta, ali je ubrzo poništen, jer Pravilnik koji uređuje kriterijume izbora projekata nije bio u skladu sa Zakonom i Ustavom. Sredinom jula raspisan je ponovo konkurs, koji je trajao do 1. avgusta, a komisija je odluku donela tek u septembru.

Ove godine, po Zakonu o javnom informisanju, projekte podnete na konkursu ocenjivaće stručna komisija od tri ili pet članova. Članove stručne komisije imenuje rukovodilac organa koji je raspisao konkurs i to iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju. Većina članova komisije imenuje se na predlog novinarskih i medijskih udruženja ukoliko takav predlog postoji i ukoliko predložena lica ispunjavaju zakonom predviđene uslove. Odluka o imenovanju komisije se objavljuje na veb-sajtu organa, navedeno je u članu 24 Zakona o javnom informisanju.

S obzirom na to da još uvek niti je izabrana komisija, u kojoj neće biti javni i partijski funkcioneri, niti je raspisan konkurs, moguće je da će mediji i ove godine na novac iz budžeta, koji im pripada po zakonu, čekati do jeseni. Za razliku od Valjeva, prethodnih godina, u većini srpskih gradova konkursi za finansiranje projekata u oblasti javnog informisanja raspisuju su u februaru, kako bi u martu bili izabrani projekti.

Aktuelno