Zavod za javno zdravlje (foto: Đorđe Đoković)
Zavod za javno zdravlje (foto: Đorđe Đoković)
10.02.2015, 14:14

U Kolubarskom okrugu po jedan slučaj gripa i malih boginja

č: | fb:

U opštinama Kolubarskog okruga registrovan je 61 pacijent sa kliničkom slikom koja ukazuje na grip, dok je za sada potvrđen samo jedan slučaj oboleog od gripa. Na osnovu podatka Zavoda za javno zdravlje, koji su prikupljeni iz zdravstvenih ustanova Kolubarskog okruga, najviše obolelih sa kliničkom slikom koja ukazuje na grip je 22 na Ubu, sledi Lajkovac gde je zabeleženo 13 obolelih, u Mionici 11, u Osečini osmoro, dok je u Ljigu evidentirano šestoro pacijenata.

„U Valjevu je prijavjen samo jedan slučaj sa kliničkom slikom gripa, što svakako nije realno stanje”, kaže dr Biljana Rajković epidemiolog Zavoda za javno zdravlje smatrajući da i u Valjevu, kao i u ostalim opštinama Kolubarskog okruga, ima više obolelih. „Juče je stigao izveštaj iz labaratorije instituta Torlak da je u uzorku brisa trudnice iz okoline Mionice izolovan virus gripa tipa AH1”, kaže dr Rajković.

Praćenje epidemiološke sitiacije gripa podrazumeva tri paralelna nadzora. „Klinička slika obolelih se prijavljuje na posebnom obrascu i to rade lekari domova zdravlja. Oni nedeljno izveštavaju Zavod za javno zdravlje o broju i uzrastu obolelih. Postoji sentinel (predostrožni) nadzor  koji se odnosi na opštine preko 20.000 stanovnika, u Kolubarskom okrugu to su Valjevo i Ub, što podrazumeva da domovi zdravlja dostavljaju nedeljno izveštaj o obolevanju. Paralelno se radi i labaratorijski nadzor, uzorkovanje brisa koji se šalje na institut Torlak”, objašnjava dr Biljana Rajković. Ona nije mogla da odgovori na pitanje Kolubarskih.rs kako je moguće da je u valjevskom domu zdravlja registrovan smo jedan pacijent sa kliničkom slikom koja ukazuje na grip, dok je u ostalim opštinam Kolubarskog okruga taj broj znatno veći.

Kolubarski okrug imun na epidemiju malih boginja

Epidemiološka situacija malih bogilnja u Srbiji je nepovoljna jer je do sada registrovano preko 100 obolelih. „Posle nekoliko godina male boginje su se ponovo javile u epidemijskom obliku u više okruga Srbije i u Beogradu. Za sada je u Kolubarskom okrugu registrovan samo jedan slučaj obolelog od malih boginja. „Reč je o muškarcu, starom 41 godinu iz Ljiga, koji je bio na sportskom događaju, gde je došao u kontakt sa licima iz Beograda i moguća je ta linija prenošenja zaraze”, kaže dr Biljana Rjković epidemiolog Zavoda za javno zdravlje.

U Srbiji je još od novembra prošle godine uveden pooštren epidemiološki nadzor malih boginja, a stručnjaci apeluju na roditelje da obavezno vakcinišu decu. Bolest traje desetak dana - sam osip pet do šest dana, a pre toga se tri do četiri dana javljaju povišena temperatura, malaksalost i slomljenost, kao kod gripa, a ako dođe do sekundarnih komplikacija, obavezno je i bolničko lečenje. Komplikacije mogu biti vrlo ozbiljne - od upale pluća do zapaljenja srednjeg uha ili čak mozga.

U Valjevu je trenutno povećan broj dece obolelih od ovčijih boginja, koje se javljaju u mlađem dobu, najčešće između druge i osme godine života. Ovčije boginje su uglavnom blago oboljenje koje traje dve do tri nedelje. Kako saznajemo u valjevskoj Predškolskoj ustanovi „Milica Nožica”, trenutno u vrtiće ne dolazi 60-oro dece, koliko ih je obolelo od ovčijih bogionja.

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 40 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 22 sati 8 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...