Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
10.02.2015, 18:18

Treći razred gimnazije u francuskoj školi

č: | fb:

O mogućoj saradnji Francuskog instituta u Beogradu sa Valjevom i obrazovnim institucijama u našem gradu razgovarali su danas predstavnici Francuskog instituta sa gradonačelnikom Stankom Terzićem i direktorom Valjevske Gimnazije Vojislavom Andrićem.

Današnja poseta bila je prilika da se učenici drugog razreda Valjevske gimnazije, bilingvalnog odeljenja, upoznaju sa mogućnošću da sledeću školsku godinu završe u nekoj od srednjih škola u Francuskoj. Taj projekat, kao što je to bio slučaj sa otvaranjem bilingvalnog odeljenja u Valjevskoj gimnaziji, podržaće ministarstva prosvete dve zemlje i Francuska ambasada u Beogradu. Ataše za saradnju u Francuskom institutu Fabrice Peutot pozivao je učenike drugog razreda Valjevske gimnazije da konkurišu za projekat godinu dana školovanja u Francuskoj gde će završiti treći razred srednje škole po francuskom programu.

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

On je podsetio je da je bilingvalno odeljenje u Valjevskoj gimnaziji, koje je osnovano 2013. godine, najmlađe ili osmo dvojezično odeljenje koje je otvoreno u Srbiji. “Učenici obično uče strane jezike jer ih vole, međutim u bilingvalnom odeljenju imaju priliku da i druge predmete, matematiku, biologiju, fiziku…uče na jeziku koji vole, u ovom slučaju francuskom”, kaže Fabrice Peutot i dodaje da Francuska ambasada značajnu podršku pruža i profesorima dvojezičnog odeljenja, koji su stekli izuzetno znanje francuskog jezika tako da bez problema  ostale predmete predaju na stranom jeziku.

Sa gradonačelnikom Stankom Terzićem i direktorom Valjevske gimnazije Vojislavom Andrićem danas je razgovarano o budućoj saradnji francuskog grada Šamalijera sa Valjevom, kao i o saradnji dve gimnazije srpskog i francuskog grada.

Pored atašea za saradnju u Francuskom institutu, u Valjevu su boravile Claire Billiet, saradnik za bilingvalnu nastavu u Francuskom institutu i Virdzini Manfroni, ataše za decentralizovanu saradnju. Domaćin u Valjevskoj gimnaziji, pored direktora škole, bila je profesorka Biljana Marinković.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 7 sati 44 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 7 sati 44 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 2 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara