Borko Stefanović (foto: Đorđe Đoković)
Borko Stefanović (foto: Đorđe Đoković)
11.02.2015, 18:11

Vreme je da pravimo talase, a ne kapljice!

č: | fb:

Potpredsednik DS Borislav Stefanović ostaće zapamćen po tome što se, u vreme čvrste vladavine Aleksandra Vučića i u vreme hibernacije celokupne srpske opozicije, „drznuo“ da sačini program koji nudi drugačije i kako reče „mnogo bolje od ovoga što nam daje ova vlast“. Stefanović poručuje da „ovo nije vreme za vladu u senci, nego je vreme za opoziciju na suncu“.

Program, koji potpredsednik DS nudi građanima Srbije je plod ideje, ali i želje da se Srbija menja, ne samo pričom nego i konkretnim delima. O aktuelnoj vlasti ne misli ništa dobro, ali smatra da najveću odgovornost za ovakvu Srbiju danas snosi njegova DS, koja se mora u svakom pogledu menjati. Možda je prvi korak te promene, upravo program koji nudi Borislav Stefanović. Možda se DS ne bi podelila na nekoliko partija da je ovakav ili sličan program bio urađen posle fijaska na poslednjim izborima.

Kolubarske.rs: Sudeći po prvim reakcijama onih koji su čuli Vaš predlog i program, većina, kako rekoše, „potpisuje svako slovo“. Međutim ima i onih koji su „malo šokirani“ i „koliko kapiraju na pomolu je još jedna Demokratska stranka, i to stranka levice“. Da li je?

Stefanović: Nema ni govora o još jednoj DS. Niti ja razmišljam o podelama, niti mi pada na pamet da rušim Bojana Pajtića. Ja iznosim predlog nove politike, koju realno objašnjavam i zastupam, i smatram da je to pravi put. U DS je uvek postojao otvoren dijalog i mogućnost različitog mišljenja. Program koji predlažem je pokušaj pronalaženja pravog političkog puta i pravog odgovora na ono što građani Srbije žele. A oni žele da žive normalno, da prestane politika štednje preko njihovih leđa, da vratimo jednakost i solidarnost u Srbiju, da zaustavimo banke i krupni kapital, koji izrabljuju građane Srbije i da država pomogne onima koji ne mogu da pomognu sebi. Ako je Barak Obama levičar, onda sam i ja levičar.

Darija Ranković i Borislav Stefanović

Darija Ranković i Borislav Stefanović (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarske.rs: Velika je odgovornost demokrata za ovo stanje u kome je Srbija danas. Demokrate započele, naprednjaci nastvili, izvesna i brza završnica, a građanima nikad teže.

Stefanović: Jesmo li pravili greške? Jesmo! Ima ljudi koji su strašne greške napravili. Ogromne mrlje, ogromno crnilo je na licu DS, ali i na licima onih koji su sada otišli u druge stranke, u naprednjake. Oni danas postaju direktori javnih preduzeća i ustanova, i debelo su plaćeni. A mi treba da odgovaramo za njihove brljotine i greške. E, nećemo više. DS ima šansu da napravi zaokret u svojoj politici i da ispravimo sve svoje greške. Imamo samo jednu šansu, a to je da usvojimo drugačiji politički program, sa novim ljudima. Moji predlozi su konkretni i oni mogu biti realizovani, ne za dobrobit partije i pojedinaca, nego za boljitak svih građana Srbije. Bez jasnog otklona od prošlosti, DS ne može biti stranka budućnosti.

Kolubarske.rs: Promovišući program, Vi više govorite o njemu, o mogućnostima njegove primene, o tome kako treba da izgleda budućnost Srbije, a vrlo malo kritikujete ovu vlast. 

Stefanović: Svima je jasno da Vučićeva vlada Srbiju gura u propast. Oni su grupa interesno povezanih ljudi, koja se bavi pljačkom države. Na svaku našu kritiku, odgovaraju da smo mi krivi. Dobro, to smo mi radili, ali šta ste vi uradili, demokrate nisu na vlasti tri godine. Oni koji danas vladaju uništili su sve i, što je najgore, uništili su nadu. Kritikovali su nas da zapošljavamo partijske drugove, a preko 50.000 naprednjaka se zaposlilo u javnom sektoru. Svaki 1000-ti Srbin je konsultant, što znači da radi kroz neku vrstu ugovora sa javnim sektorom. Mi živimo u zemlji u kojoj je Vučić smanjio plate i penzije, naši građani jedva preživljavaju. Skoro 80 posto građana je na ivici bede. Ova vlast veruje da će politikom štednje doći na „zelenu granu”. Neće, jer je ta politika doživela propast u celoj Evropi i tu politiku danas svi napuštaju.

Kolubarske.rs: Program, koji ćete ponuditi svojoj partiji, je zasnovan na realnim potrebama i mogućnostima građana Srbije. Ponovili ste nekoliko puta da nije moguće „sve uterati u cipele broj 41”.

Stefanović: Jednakost i solidarnost, više novca iz budžeta za obrazovanje, privredu, zdravstvo. Sputavanje lihvarskih banaka, jačanje poreske uprave, oporavak institucija, izbacivanje stranaka iz javnog sektora, umesto skupštine birati gradonačelnika i gradsko veće...deo su programa. Mi moramo stvoriti državu jedinstva i solidarnosti. Moramo sputati lihvarske banke u Srbiji, koje smo, priznajem, mi napravili. Treba uvesti porez za one koji imaju najviše, otpisati stare dugove građanima koji nisu u finansijskoj mogućnosti da ih vraćaju. Važno je i oporaviti institucije, ukinuti partijsko zapošljavanje. Program sadrži i predlog da se ukinu skupštine, umesto njih birati gradonačelnika i gradsko veće. Ličnosti, imenom i prezimenom, biće odgovorne za rad i učinjeno. Svaka investicija preko pet miliona evra mora proći referendum. Moj plan je zaustaviti život, koji živimo da bi vraćali kredite.

Borko Stefanović

Borko Stefanović (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarske.rs : Ilegalni prelazak Albanaca, jednu nezakonitu radnju, prate novinarske ekipe i TV kamere. Da li je to unapred pripremljen scenario, kako bi se dokazalo da eto Srbija koči razvoj Kosova.

Stefanović : Možda je vaša teorija tačna, ali ja ne znam šta je interes Albanaca da 150.000 građana sa Kosova ode u Evropu. Zašto im je interes da prazne Kosovo? Slažem se sa Vama da je organizovano, ali mislim da je to posledica ogromne bede u kojoj građani na Kosovu i Metohiji žive. Ali u bedi žive, sve više, i u drugim zemljama, naravno i u Srbiji, i zato mi moramo izaći u susret toj bedi i poraziti je. A možemo je poraziti samo ako napravimo Regionalnu ili Balkansku konfederaciju u kojoj bi bile Srbija, Bosna, Kosovo, Makedonija, i koja bi napravila zajednički odnos prema Briselu, a pri tom ni jedna država ne bi gubila svoj suverenitet. Zajednički bi tražili otpis dugova kod stranih kreditora, jer bez tog novca ne možemo ni malo napredovati i mi ćemo biti sve bedniji i sve jadniji, i zavisićemo od toga da li ćemo moći da platimo bankama kredite ili ne.

Kolubarske.rs: Ministarstvo odbrane Srbije najavilo je da će prodati skoro 500 tenkova, na stotine oklopna vozila, više od 20.000 pušaka i tvrde da neće biti oslabljena odbrambena moć zemlje. Da li će to naoružaje, za koje možda neće biti kupaca, završiti u Smederevskoj železari i da li je to namera i ideja ove Vlade?

Stefanović: Ne znam koje su namere Vlade Srbije i Ministarstva odbrane, ali znam da su dolaskom na vlast tvrdili kako je Dragn Šutanovac, bivši ministar odbrane, sve tenkove i drugo naoružanje rastopio u železari ili prodao. To pokazuje koliko ova vlast ne govori istinu i da na svakom koraku obmanjuje građane. Ako je Šutanovac, kako oni tvrde, rastopio i prodao tenkove, koje to tenkove Ministarstvo odbrane danas nudi na prodaju?

Jednakost, solidarnost, socijalna pravda, izlazak iz bede, posao, to je ono što očekuju građani Srbije i mi im to moramo dati.

Kolubarske.rs: Program koji ćete ponuditi organima DS, čini mi se, da bi potpisao svaki građanin Srbije. Međutim Vi, kao da ne verujete da ćete dobiti podršku u Vašoj stranci. Jer rekli ste: da li će program odbiti – verovatno; da li će nešto prihvatiti – teško!

Stefanović: Ja govorim relno, ali to ne znači da ja ne želim da ovaj program dobije podršku organa stranke. Ja se nadam i očekujem da će ipak program prihvatiti. Tu nema sukoba i jako mi je važno da se to razume. Naravno, nemam iluziju da će ceo program biti prihvaćen, ali delovi svkako. Ipak, odlučiće većina, a ja ću se povinovati odluci stranke kakva god da bude, ali je moja dužnost da dam određene predloge za koje smatram da su najbolji.

Kolubarske.rs: Šta kaže predsednik DS Bojan Pajtić za Vaš program, da li ga prvi čovek demokrata podržava?

Stefanović: Ne znam. Nismo još razgovarrali o tome. Ja ću program podneti svim stranačkim organima, svakako i predsedniku sranke.

Potpredsednik DS Borisav Stefnović verovatno će i stranačkim organima poručiti ono što je poručio valjevskim demokratama - vreme je da se okupi sve ono što će praviti talase, a ne kapljice!

 

Aktuelno