Hodnik  (foto: Đorđe Đoković)
Hodnik (foto: Đorđe Đoković)
13.02.2015, 11:40

Grad bi pomogao bolnici, ali nam ne dozvoljava zakon!

č: | fb:

Ne postoji način, niti zakonski osnov da se iz gradskog budžeta finansira nabavka opreme ili investiciono održvanje Opšte bolnice, zaključak je ili odgovor na pitanje da li će Grad pomoći sređivanje Neurološkog, ali i drugih odeljenja i popravku opreme. Gradonačelnik Stanko Terzić kaže da traže rešenja, ali zakon je jasan i on se mora poštovati. „Konsultovali smo revizora, pravnike, kolege iz drugih gradova, kako da nađemo pravni osnov da određena sredstva iz gradskog budžeta prenesemo Opštoj bolnici. Grad ima obavezu da finansira, jednim delom, Dom zdravlja i to čini, međutim nemamo zakonski osnov da finansiramo bolnicu. Grad hoće da pomogne, ali je smetnja proceduralna“, kaže Terzić i dodaje da je načelnica za društvene delatnosti dobila zadatak da konsultuje revizora na koji način se može pomoći bolnici, a da pri tom ne kršimo zakon. „Mi smo planirali da izdvojimo 600.000 dinara za nabavku inventara za bolničku kuhinju, ali nemamo zakonskog osnova ni za to. Moramo tražiti formulu i verujem da ćemo uspeti i moramo naići na razumevanje, ako Grad već pokazuje spremnost da pomogne. Ali naglašavam, važno je ispoštovati proceduru kako ne bi smo doveli sebe i druge u situaciju da budemo sankcionisani“, zaključuje gradonačelnik.

Stanko Terzić

Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Na pitanje Kolubarskih.rs pre koliko vremena je gradsko rukovodstvo počelo da razmišlja o tome kako pomoći Opštoj bolnici i kada su počeli da tragaju za načinom, gradonačelnik odgovara – „još prošle jeseni“. On dodaje da su ga mnogi uveravali da nije moguće da se iz gradskog budžeta finansira republička institucija. „A, onda sam pročitao da je Kraljevo u svom budžetu za 2015. godinu opredelilo novac za kupovinu magnetne rezonance za svoju bolnicu. Pozvao sam kolegu gradonačelnika, pitao kako su to oni uradili, a on mi je objasnio da su taj novac stavili na poziciju gradskih uprava, što je malo diskutabilno“, kaže Terzić i ponavlja da će grad čekati tumačenje revizora.

Ukoliko tumačenje revizora bude da Grad finansijski može da pomogne Opštoj bolnici, da li će pomoći i kupovinu testa opterećenja, koji već duže vreme ne radi, a novi košta 1,6 miliona dinara, gradonačelnik Stanko Terzić kratko odgovora: „I ja sam trebao da radim test opterećenja, međutim on nije radio“.

 

 

Aktuelno