Kamere na raskrsnici Karađorđeve i Sinđelićeve (foto: Đorđe Đoković)
Kamere na raskrsnici Karađorđeve i Sinđelićeve (foto: Đorđe Đoković)
19.02.2015, 09:37

Novac za puteve, ali i za "bezbedan parking"

č: | fb:

Od naplaćenih novčanih kazni za učinjene saobraćajne prekršaje prošle godine u budžet grada je uplaćeno 21,2 miliona dinara. To je 30 odsto od ukupne sume novca naplaćene od saobraćajnih prekršaja na teritoriji Valjeva, koliko po zakonu dobijaju lokalne samouprave za poboljšanje bezbednosti saobraćaja. Više od polovine novca 12, 8 miliona dinara uloženo je u popravljanje putne infrastrukture, šest miliona potrošeno je za postavljanje video nadzora na raskrsnici Karađorđeve i Sinđelićeve ulice i opremanje kontrolne sobe u stanici policije, tri miliona dinara izdvojeno je za kupovinu dva vozila za valjevsku policiju, dok je snimanje spotova, štampanje flajera i postavljanje bilborda plaćeno 321.000 dinara.

Najviše para potrošeno je za redovno održavanje ulazne trake magistralnog puta M4, sanaciju lokalnog puta Poćuta - Breozovice, kao i sanaciju ulica Petničke i Kozaračke. Novcem od saobraćajnih prekršaja, preko Gradske direkcije sa 2,8 miliiona dinara, finansirana je izgradnja parkinga i protivpožarne saobraćajnice kod hale Student. Na pitanje novinara zbog čega je novac uložen u parking, a ne u popravku ulica i lokalnih puteva, predsednik Komisije za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima Valjeva Dobrosav Janković, kaže da ne vidi ništa sporno u tome što je izgrađen parking. “U halu dolaze neki ljudi, koji dovoze decu na trening. Čim imaju gde da se parkiraju to poboljšava bezbednost”, kaže Janković.

Parking na Studentu

Parking na Studentu (Foto: Đorđe Đoković)

 

U ovoj godini planirano je da se od naplaćenih novčanih kazni za učinjene saobraćajne prekršaje u gradsku kasu slije 29 miliona dinara ili 7,8 miliona dinara više nego prošle godine. Taj "planirani višak” biće ostvaren zahvaljujući naplati kazni za prekršaje učinjene na raskrsnici Karađorđeve i Sinđelićeve ulice gde je postavljen video nadzor. Gradonačelnik Stanko Terzić kaže da nije cilj da kažnjavanjem “uteramo pare u budžet grada”. “Svrha je da povećamo bezbednost na našim ulicama i zato ćemo u ovoj godini kamerama pokriti sve ulaze i izlaze iz grada”, kaže Terzić.

U popravljanje putne infrastrukture, preko Gradske direkcije, biće uloženo 14,5 miliona dinara, dok će za automatsku kontrolu saobraćaja biti izdvojeno devet miliona dinara. U ovoj godini biće izdvojeno 3,5 miliona dinara za kupovinu dva automobila za valjevsku policiju, dok je za aktivnosti na unapređenju saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja planirano dva miliona dinara. Prošle godine je za te aktivnosti planirano 1,5 miliona dinara, međutim utrošeno je 321.000 dinara, od toga 195.000 dinara plaćeno je Studiu M, za snimanje TV spota i pesme o bezbednosti u saobraćaju.

Aktuelno

Film Sunce mamino  (foto: )
Kultura Pre 19 sati 47 minuta

"Sunce mamino" ovog vikenda u valjevskom bioskopu

Igrani film "Sunce mamino", u režiji Koste Đorđevića, na repertoaru valjevskog bioskopa "85" ovog i narednog vikenda od 20 časova. Priča prati zbunjenog i pomalo neprilagođenog šesnaestogodinjeg...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 19 sati 46 minuta

Osumnjičeni za krađe

Policija je uhapsila muškarce iz Šapca i Rume jer su, kako se sumnja, tokom januara i februara, više puta provalili u krug kamenoloma u mestu Kozličić. Vrednost ukradene robe procenjuje se na 2,8...