Klupe (foto: Đorđe Đoković)
Klupe (foto: Đorđe Đoković)
26.02.2015, 08:29

Vandalizam “vredan” pet miliona dinara

č: | fb:

Šteta koju su napravili vandali građane je koštala preko pet miliona dinara ili asfaltiranja bar dve ulice. Policija, komunalna policija i komunalna inspekcija najčešće samo evidentiraju učinjeno, a počinioci ostaju nepoznati. Zahvaljujući video nadzoru i kamerama, koje pokrivaju BID zonu, Tešnjar i Pećinu, značajno je smanjen broj divljanja i uništavanja gradskog mobilijara i imovine. U Gradskoj direkciji kažu da je postavljanje dodatnih, pored 45 postojećih, kamera jedno od rešenja protiv onih koji ruše i uništavaju imovinu grada, posebno u noćnim satima. Međutim, snimanje prekršilaca, sve i da je snimak kvalitetan, neće biti dovoljno jer počionioci moraju biti identifikovani, a bez toga kamere neće sprečiti vandalizam.

Grafit na Domu kulture, 2010. god

Grafit na Domu kulture, 2010. god (Foto: Đorđe Đoković)

Popravke ili postavlanje novog mobilijara posle naleta vandala i uklanjanje grafita finansira se iz gradske kase. Zanimljivo je da nikada niko iz Gradske direkcije ili grada, čija je imovina na meti vandala, nije prijavio policiji pričinjenu štetu, jer je, kako kažu, pojedinačni iznos štete daleko manji od sudskih troškova, a pri tom je teško dokazati ko je počinilac. Takođe, policiji nikada nije prijavljena šteta koja je pričinjena u BID zoni.

U odgovoru na naše pitanje da li je policija evidentirala vandale koji su uništili mobilijar u BID zoni, krajem prošle godine, i da li policija ima neka saznanja o polomljenim klupama uz betonske stolove sa šah tablom postavljene na Kolubarskom keja pored Centra za kulturu, navedeno je da “u poslednja dva meseca prošle godine, nije bilo prijavljenih događaja koji se odnose na lomljenje i uništavanje mobilijara u BID zon, niti na Kolubarskom keju". Policija reaguje jedino u slučaju kada je “počinilac uhvaćen u prekršaju na licu mesta”. Jedan takav slučaj je bio 19. januara, pola časa nakon ponoći, kada je policija zatekla dvojicu muškaraca i jednog maloletnika kako uništavaju znakove za kružni tok na početku Užičke ulice. Protiv njih je podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo uništenje i oštećenje tuđe stvari.

Siniša Đurić i Darija Ranković

Siniša Đurić i Darija Ranković (Foto: Đorđe Đoković)

Kada je pre četiri godine počela sa radom komunalna policija očekivali smo da će biti manje vandala, manje uništenog mobilijara i išaranih fasada, a više reda. U Valjevu trenutno ima devet, dok bi po važećem zakonu trebalo da bude najmanje 19 komunalnih policajaca.

“Imamo samo jednu patrolu koja pokriva 24 časa ceo grad, tako da nije moguće biti na svakom mestu u svako vreme i pokriti sve kritične tačke”, kaže Siniša Đurić, načelnik komunalne policije. Komunalnim policajcima su poznate kritične tačke u centralnim delovima grada, gde se u kasnim noćnim satima okupljaju mladići, koji su skloni incidentima ili imaju “rušilačke nagone”.

“To su Jadar, Park Pećina, Markova stolica, park preko puta Centra za kulturu, NIVEA dečji park. Postoje kritične tačke i po drugim osnovama, kao što su stvaranje divljih deponija, parkiranje na zelenim površinama… Upravo te delove grada najviše kontrolišemo”, kaže Đurić i naglašava da  komunalni policajci kontrolišu i poštovanje odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata i objašnjava da je za to potrebno najmanje dva sata, a da za to vreme na drugom kraju grada neki vandali lome mobilijar i uništavaju imovinu.

“Problem je to što mladi ljudi ne osećaju pripadnost zajednici, ne osećaju da su ulični mobilijar i sprave za igru vrednost koju treba čuvati, koja treba da ostane na korišćenje i budućim generacijama. Međutim, oni rušenjem i uništavanjem izražavaju neki svoj bunt, protest prema dešavanjima u društvu”, kaže Đurić.

Prievidze, grad u Slovačkoj sa 50.000 stanovnika, ima 50 komunalnih policajaca. Njih 15 čini posebno odeljenje koje svakodnevno kroz različite programe i projekte edukuje najmlađe žitelje, od predškolske ustanove do srednje škole. 

U toku prošle godine komunalni policajci podneli su tri prijave protiv vandala koji su uništavali gradsku imovinu i to onih koji su zatečeni u trenutku činjenja prekršaja. Dvojica su uništavala mobilijar, dok je jedan pisao grafite. “Problem je u tome što komunalni policajac mora da zatekne prekršioca na delu i na osnovu toga može da napiše prijavu. Postoji i druga mogućnost, s obzirom na to da je na nekoliko lokacija postavljen video nadzor, da se pregledaju snimci i na osnovu toga utvrdi identitet onih koji su uništavali imovinu", objašnjava načelnik komunalne policije.

Protiv prekršilaca se podnose prekršajne prijave, a ukoliko su lica maloletna podnose se protiv njihovih roditelja, i pored novčane kazne dužni su da uništeno vrate u prvobitno stanje. 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 20 sati 33 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 23 sati 22 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.