Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
02.03.2015, 09:23

Opomene za 2.600 poreskih neplatiša

č: | fb:

Na preko 2.600 adresa poreskih neplatiša,vlasnika preduzeća i radnji, uključujući i one koji duguju nekoliko hiljada dinara, ovih dana biće poslate opomene za izmirenje poreskog duga. I pored toga što zakon predviđa prekršajne kazne za poreske obveznike koji nisu u roku platili dospele rate, Odeljenje za utvrđivanje i naplatu poreza u Valjevu, za sada, neće koristiti tu zakonsku mogućnost.

Na spisku najvećih dužnika, koji je objavio grad Valjevo na dan 31.12.2014. godine po osnovu izvornih prihoda, je preduzeće “Vujić” sa dugom od preko 106 miliona dinara, “Sloga” duguje 76,7 miliona, Nova Srbijanka u stečaju 34,5 miliona i HK Krušik duguje oko 30 miliona dinara.

Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji predvideo je prekršajne kazne za poreske obveznike, koji nisu platili porez na imovinu koji ubiraju lokalne samouprave, i to u visini polovine utvrđenog poreza, ali ne manje od 50.000 dinara.

Slavica Pavlović

Slavica Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Načelnica Odeljenja za utvrđivanje i naplatu poreza Slavica Pavlović kaže da lokalna poreska administracija još uvek nije pokrenula ni jedan zahtev za prekršaj.

“U martu krećemo sa slanjem opomena poreskim dužnicima i to prvo na adrese vlasnika preduzeća i radnji, a potom ćemo opomene slati i građanima. Ukoliko nisu u mogućnosti da izmire dug u celosti, mogu podneti zahtev za reprogram i to najviše na 24 rate. Građani, bez obezbeđenja plaćanja, mogu podneti zahtev za reprogram do 100.000 dinara, a preko tog iznosa moraju dostaviti neko sredstvo obezbeđenja. U rešenju za reprogram naveden je iznos i rok za plaćanje mesečne rate, na koju se obračunava kamata i to od dana ulaska u reprogram do dana dospeća rate. Kod klasičnog reprograma kamata se ne otpisuje niti se zaustavlja, što znači da u reprogram ulaze glavnica i kamata”, objašnjava načelnica Odeljenja za utvrđivanje i naplatu poreza Slavica Pavlović.

Opomena se odnosi na sve dospele obaveze do trenutka kada je rađen presek stanja, a poreski obveznik ima rok od pet dana da se javi poreskoj administraciji, kako bi utvrdili eventualna neslaganja u visini  poreza.

Načelnica Odeljenja za utvrđivanje i naplatu poreza Slavica Pavlović naglašava da su izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji propisale da se od sada više ne plaća prvo glavnica, nego najpre troškovi, pa kamate, pa tek onda glavnica. 

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 20 sati 25 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara