Kolubara kod Železničke stanice (foto: Đorđe Đoković)
Kolubara kod Železničke stanice (foto: Đorđe Đoković)
13.03.2015, 12:38

Novcem Evropske unije do sređene Kolubare

č: | fb:

Vodoprivredno preduzeće “Srbija vode” konkurisaće kod IPA fondova Evropske unije za novac kojim će biti finansirano uređenje rečnih korita u Srbiji, pre svega bujičnih voda, koje su se izlile u majskim poplavama. Sredstva će biti odobrema ukoliko vodoprivredno preduzeće u roku od 45 dana pripremi projektnu dokumentaciju. Prema najavi zamenika gradonačelnika Žarka Kovača oko 2,8 miliona evra bi bilo utrošen za uređenje korita Kolubare.

„Trenutno radimo na usklađivanju planske i projektne dokumentacije, kako bi preduzeće ‘Srbija vode’ moglo da pripremi neophodnu dokumentaciju, elaborate i projekte sa kojima će konkurisati kod IPA fondova. I ukoliko bude dobijen novac, realizacija projekta bi mogla da počne sledeće godine”, kaže Kovač i dodje da je ovaj projekat značajan zbog toga što obuhvata i neregulisani deo korita Kolubare.

 „Novim projektom bi bio obuhvaćen neregulisani deo Kolubare u dužini od 1,1 kilometara, od železničkog mosta do drumskog mosta na obilaznice, koji pravi velike probleme,  zatim 300 metara nizvodno od preduzeća ‘Austoterm’ i železničkog mosta i deo korita u dužini od 300 metara, od teniskih terena do stadiona. Takođe, projektom bi bilo obuhvaćeno 500 do 800 metara korita reka Jablanica i Obnica i oko pola kilometra uzvodno od ušća reke Gradac u Kolubaru”, kaže Kovač. On naglašava da bi, „ukoliko uspemo da realizujemo ovaj projekat imali potpuno regulisan tok Kolubare kroz Valjevo, u značajnoj dužini regulisana korita Obnice i Jablanice i jednog dela Gradca, što predstavlja prvorazredni značaj za Valjevo”.

Ukoliko Vodoprivrednom preduzeću „Srbija vode” budu odobrena sredstva, realizacija projekta bi mogla da počne sledeće godine. Pre toga treba pripremiti tendersku dokumentaciju i raspisati konkurs za izviđača radova. O mogućoj realizaciji ovog projekta valjevsko rukovodstvo razgovaralo je sa predstavnicima „Srbija voda”, koji su boravili u Valjevu.

Aktuelno