Donatorsko veče (foto: Đorđe Đoković)
Donatorsko veče (foto: Đorđe Đoković)
06.03.2015, 12:15

Novi test opterećenja srca za mesec dana u Bolnici

č: | fb:

Organizatori donatorske večeri za kupovinu testa opterećenja srca, koja je održana sinoć u Omni centru, kažu da je akcija uspela i da će iduće sedmice aparat biti naručen, a Opštoj bolnici biće isporučen u narednih mesec dana. "Rok za isporuku aparata je 20 dana, tako da bi Bolnica test opterećenja srca trebalo da dobije najkasnije u roku od mesec dana“, rekli su organizatori. Tačan iznos novca koji je prikupljen u ovoj humanitarnoj akciji, kao imena preduzeća i ustanova koji su pomogli, biće objavljen u ponedeljak na sajtu Radio Patka. "Do ponedeljka biće poznate sve uplate. Ukoliko bude nedostajalo novca do 1,6 miliona dinara, koliko košta novi aparat, preostali deo će donitarati dva valjevska preduzeća, koja su spremna da pomognu za slučaj da sredstva prikupljena na donatorskoj večeri ne budu dovoljna za kupovinu testa opterećenja srca", rekli su organizatori.  

 

Donatorsko veče

Donatorsko veče (Foto: Đorđe Đoković)

Ovu humanitarnu akiciju, koju su organizovali Slađana Stevanović, novinarka Radio Patka i direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić, podržala su mnoga valjevska privatna i javna preduzeća, ustanove, odbornici Skupštine grada, članovi Gradskog veća, predstavnici većine opština Kolubarskog okruga, kao i građani Valjeva.

 

Slađana Stevanović

Slađana Stevanović (Foto: Đorđe Đoković)

Slađana Stevanović je zahvalna svima, koji su pomogli u ovoj akciji, jer da nije bilo njih ne bi bilo ni donatorske večeri. “Već sada mogu da kažem da je akcija uspela i pored toga što nije došlo onoliko ljudi koliko smo očekivali. Neki su dali novac, a nisu bili u prilici da dođu. Ono što je najvažnije jeste da će najkasnije za mesec dana Bolnici biri isporučen test opterećenja, i tako ćemo pokazati da su zajedništvo i solidarnost dali rezultat”, kaže Stevanović. Ona dodaje da su se, uglavnom, svi odazvali pozivu da pomognu. “Nismo dobili podršku ostalih opština Kolubarskog okruga u meri u kojoj smo očekivali. Malo smo iznenađeni, jer taj aparat će koristiti i pacijenti i tih opština. Da ne bude zabune, jedino nas nije podržala opština Ljig, ostale jesu, ali ne u meri u kojoj smo očekivali. Ali su nam obećali da će pomoći sledeću akciju, a to je prikupjanje novca za popravku mamografa”, kaže novinarka Radio Patka.

 

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Jedan od organizatora Dragan Jeremić je rekao da je ova akcija pokazala da kad postoji razumevanje i jedinstvo svaki problem može da se reši.

“Zahvalni smo svima koji su došli na donatorsko veče. Možda je i ovo vreme sprečilo da nas bude više, ali ono što je najvažnije cilj smo ispunili. Ovo je dokaz da ukoliko se uloži neki trud, rezultat neće izostati”, kaže Jeremić. Dodaje da je  činjenica da Valjevo nema iskustvo sa ovakvim vidom humanitarnih akcija kroz organizaciju donatorske večeri. “Možda je vreme da počnemo da na ovakav način rešavamo probleme, koji ne mogu biti rešeni kroz institucije, da zajednički uložimo, pre svega trud i energiju”, kaže Jeremić i naglašava da u ovoj organizaciji donatorske večeri za kupovinu testa opterećenja “nema politike”. “Bitno je da se nešto uradi, da se pomogne tamo gde je potrebna pomoć, da ostavimo nešto iza nas a najmanje je važno ko je to uradio”, poručio je Jeremić.

U ime valjavske bolnice organizatorima, ali i svim građanima koji su pomogli ovu humanitarnu akciju, zahvalila je dr Marija Mirković, načelnik internog odeljenja. “Pokretanje akcije je veliki trenutak i bitno je to što je organizovana donatorsko veče, jer kupovinom testa opterećenja omogućićemo građanima bržu i lakšu dijagnostiku”, kaže Mirković.

 

Marija krstivojević

Marija krstivojević (Foto: Đorđe Đoković)

Ona je podsetila da je test fizičkog opterećenja srca neophodna dijagnostička metoda za kardiovaskularne molesti, ne samo za odrasle, nego sve više i sve češće i za decu. “Ovih devet meseci, koliko aparat ne radi, trpeli su odrasli pacijenti, ali i deca. Test opterećenja je bio neophodan Opštoj bolnici, angio sala je neometano radila, ali su pacijenti išli van Valjeva da rade test opterećenja, kako bi se dijagnostikovalo o kom srčanom oboljenju je reč”, objašanjava dr Marija Mirković. 

Akciju, kroz umetnički deo programa, su podržali glumci Angelima Lukić i Dragan Lukić. Organizatori donatorske večeri za prikupljanje novca za kupovinu testa opterećenja srca najavljuju da će, nakon ove, biti pokrenuta nova humanitarna akcija za popravku mamografa, koji već mesecima ne radi u valjevskoj bolnici.

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 2 sati 38 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 2 sati 38 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 2 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 2 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...