Digitalni mamograf (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Digitalni mamograf (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
16.03.2015, 09:27

Zašto sedam meseci ne radi mamograf u bolnici?

č: | fb:

Nakon donatorske večeri, na kojoj je prikupljen novac za kupovinu testa opterećenja a organizatori najavili da će uskoro donatori obezbediti novac i za popravku mamografa, mnogi su, s pravom, postavili pitanje zbog čega kupovinu i popravku ova dva aparata ne finansiraju bolnica i Ministarstvo zdravlja, tim pre jer je reč o 3,5 miliona dinara. Direktor Opšte bolnice dr Dobrivoje Grujičić ranije je izjavio da ustanova nema para da kupi test opterećenja, koji košta 1,6 miliona dinara. Ali, osim konstatacije da para nema, direktor nije objasnio zbog čega se uprava bolnice nije angažovala da obezbedi novac, zašto bolnica nije konkurisala kod brojnih domaćih i evropskih fondova i zbog čega direktor nije zatražio pomoć Ministarstva zdravlja, nego je dozvolio da bolnica bude bez važnog aparata više od devet meseci i da taj problem rešavaju pojedinci i donatori?

Na pitanje Kolubarskih.rs sa kojim projektima i kod kojih institucija i fondova je prošle godine Opšta bolnica konkurisala za novac za nabavku aparata i opreme, iz PR službe odgovoreno nam je da je bolnica konkurisala sa jednim projektom i to kod Ministarstva zdravlja. “Prošle godine Opšta bolnica Valjevo konkurisala je kod Ministarstva zdravlja projktom za nabavku medicinske opreme za opremanje nove operacione sale. Ministarstvo je odobrilo projekat i započet je tender. U projektu su odobrena sredstva za nabavku operacionog stola, za operacioni reflektor sa satelitom, aparat za anesteziju sa hemodinamskim monitorom, respirator i transkranijalni dopler. Ukupna vrednost projekta iznosila je 16 miliona 100 hiljada dinara“, navedeno je u odgovoru PR službe Opšte bolnice.

Još je gora i nejasnija situacija sa digitalnim mamografom, koji ne radi od avgusta prošle godine. Prema našim saznanjima reč je o kvaru čija bi popravka koštala oko dva miliona dinara, mada nam je u zvaničnom dopisu  iz Bolnice odgovoreno da je za popravku mamografa potrebno 5,4 miliona dinara!?

Na konferenciji za novinare uoči donatorske večeri, na kojoj su doktori govorili o značaju dva aparata koja su mesecima u kvaru, dr Jasmina Kovačević specijalista radiologije govorila je o važnosti skrining mamografije za rano otkrivanje karcinoma dojke. Odgovarajući na novinarsko pitanje zbog čega je aparat tako dugo u kvaru, ona je objasnila da postoji problem popravke digitalnog mamografa, jer je aparat donirala Vlada Japana. „S obzirom na to da kupovinu aparata nije finansirlo Ministarstvo zdravlja, nego je to donacija, mi sami moramo rešiti problem kvara i obezbediti novac za popravku mamografa. Tako nam je objasnio direktor. On nam je rekao da Ministarstvo zdravlja neće da finansira popravku aparata, koji Ministarstvo nije kupilo“, kaže dr Jasmina Kovačević.

Ostaje nejasno, ako je već tačno da Ministarstvo ne finansira popravku aparata koji je neko drugi kupio i poklonio valjevskoj bolnici, kako tvrdi direktor dr Grujičić, zbog čega Bolnica iz sopstvenih sredstava nije platila popravku mamografa, koji je poklonila Vlada Japana? Ili zbog čega se uprava bolnice nije angažovala da obezbedi oko dva miliona dinara, koliko košta popravka mamografa?

Podsećamo, zahvaljujući donatorskoj večeri, koja je pre deset dana održana u Omni centru, prikupljen je novac za kupovinu testa opterećenja za Opštu bolnicu. Aparat će ove sedmice biti naručen, a Opštoj bolnici biće isporučen najkasnije za mesec dana. Organizatori su najavili i akciju prikupljanja novca za popravku digitalnog mamografa. Nameće se pitanje, koja je uloga menadžmenta Opšte bolnice ako će kupovinu i popravku aparata, i to onih, manje vrednosti finansirati donatori? 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 6 sati 16 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...