Valjevska gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
Valjevska gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
16.03.2015, 16:37

U Beograd ide 150 valjevskih profesora

č: | fb:

Na sutrašnji protest prosvetnih radnika Srbije, koji organizuju dva od četiri reprezentativna sindikata koja nisu potpisala sporazum sa Vladom Srbije, iz Valjeva ide oko 150 zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. Protest se organizuje povodom četiri meseca štrajka ztapočetog 17. novembra 2014. godine.

„U Valjevu i okolini sutra nastave neće biti u sedam škola, dok će u ostalima, koje su u štrajku, časovi i dalje biti skraćeni na 30 minuta“, rekla je danas Kolubarskim.rs predsednica Gradskog odbora Unije prosvetnih radnika Srbije, Vesna Andrić.

Precizirala je da nastave neće biti u valjevskim osnovnim školama „Vladika Nikolaj“, „Nada Purić“, „Sestre Ilić“ i „Desanka Maksimović“, kao i u OŠ „Milovan Glišić“ u Valjevskoj Kamenici, odnosno u Valjevskoj gimnaziji i Medicinskoj školi.

Dodala je da je u zakonskom štrajku, sa časovima od 30 minuta, 21 škola na području Grada Valjeva. U Poljoprivrednoj školi je u toku postupak obnove Sindikalne organizacije Unije prosvetnih radnika, koja će se, potom, priključiti štrajku ukoliko u međuvremenu ne dođe do dogovora sa Ministarstvom prosvete Srbije.

Vesna Andrić

Vesna Andrić (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevski prosvetni radnici na protest u Beograd kreću sutra u 10.00 sati sa „Jugopetrolovg“ parkinga (kod Tešnjara). U Beogradu je skup na Trgu Nikole Pašića, kolona će potom proći pored Doma Narodne skupštine Srbije, a završni deo protesta biće pred Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prosvetni radnici su tražili da budu izuzeti od linearnog smanjenja zarada (zbog mera Vlade Srbije o štednji) s obzirom na to da su ionako najslabije plaćeni od svih zaposlenih u društvenim delatnostima, državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, odnosno da se plate isplaćuju na osnovu platnih razreda kako bi zarade bile ujednačene. „Obećanja nadležnih je bilo, ali ne i čvrstog dogovora pretočenog u sporazum“ – tvrde prosvetari.

Pjedini direktori valjevskih škola rekli su Kolubarskim.rs kako iz Ministarstva prosvete dobijaju „zadatke, koji ih ih zavađaju sa kolektivom“, te da „nadležni neće da donesu ni jednu odluku iza koje će stati, pa bi, opet, sve puklo po direktorima“.

Ministar prosvete Srđan Verbić otvorio je juče u IS „Petnica“ IV Međunarodnu konferenciju mladih ekologa iz 26 zemalja sa šest kontinenata. On je odbio da sa novinarima razgovara o štrajku prosvetara obrazlažući to Danom žalosti proglašenim zbog žrtava u helikopterskoj nesreći u Surčinu.

Verbić je prethodno, u nekoliko navrata, ponovio kako su zahtevi prosvetnih radnika nerealni zbog čega ne mogu biti prihvaćeni. Pritom je zapretio štrajkačima da će im zarade biti dodatmo umanjene, što je profesore i ostale u štrajku dodatno iritiralo.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 12 sati 52 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 15 sati 42 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.