Valjevska gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
Valjevska gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
19.03.2015, 10:23

Na „Kenguru bez granica” čak 1350 valjevskih učenika

č: | fb:

Danas se u svetu održava međunarodno matematičko takmičenje „Kengur bez granica“, na kome će učestvovati 1350 takmičara iz valjevskih osnovnih i srednjih škola. Podružnica matematičara Valjevo i valjevski matematičari u afirmativnoj akciji popularizacije matematike, kao i prošlogodišnji veoma zapaženi rezultati učinili su da se interesovanje za ovo međunarodno takmičenje poveća. Dokaz da su za matematiku ovdašnji đaci sve više zainteresovani je i to što se ove godine u deset valjevskih škola za učešće prijavilo čak 1350 takmičara. Prošle godine, učestvovalo je 1150 valjevskih učenika, a na tom međunarodnom takmičenju osvojeno je sedam medalja i 90 priznanja.

Takmičenje je namenjeno učenicima od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Na njemu učenici u celom svetu, u isto vreme razmišljaju o istim problemima i rešavaju iste zadatke, ali svako u svojoj školi. Pored svih sedam gradskih osnovnih škola takmiče se i učenici iz OŠ „Dragoljub Ilić“ iz Dračića, kao i srednjoškolci iz Valjevske gimnazije i Medicinske škole „Dr Miša Pantić“.

Cilj međunarodnog matematičkog takmičenja „Kengur bez granica“je povećanje interesovanja za matematičke i prirodne nauke, kao i razvoj logičkog i kombinatornog mišljenja i korišćenja stečenih matematičkih i logičkih znanja. Zadaci na ovom takmičenju su veoma interesantni i slični zadacima koji se rešavaju na testovima inteligencije, a po nivoima težine dostupni su svim učenicima.

Sa brojem od 1350 takmičara, Valjevo je pravi matematički grad, tako da će danas biti praznik matematike i nauke uopšte, saopštila je Podružnica matematičara Valjevo. Društvo matematičara Srbije i Podružnica matematičara Valjevo će i ove godine prigodno nagraditi najuspešnije učenike.

Aktuelno

Konferencija Lokalni odgovor (foto: Kolubarske.rs)
Uspešna građanska inicijativa Pre 13 sati 8 minuta

Besplatni priključci na Toplanu za građane Valjeva

Grad Valjevo je uvažio građansku inicijativu za omogućavanje besplatnih priključaka na toplovod koju je udruženje Lokalni odgovor pokrenulo u januaru ove godine. "To je dokaz da građani, kada se...

Radovan Marjanović (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 15 sati

Đoko, majstore!

U uobičajenoj predizbornoj kampanji, uobičajeno i prljavoj, konačno pikanterija. "Eksplicitni snimak seksa!", na Pinku. I zasad, samo povlačenje Đorđa Miketića iz kampanje...   Pustimo...  · 6 komentara