Valjevska gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
Valjevska gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
19.03.2015, 10:23

Na „Kenguru bez granica” čak 1350 valjevskih učenika

č: | fb:

Danas se u svetu održava međunarodno matematičko takmičenje „Kengur bez granica“, na kome će učestvovati 1350 takmičara iz valjevskih osnovnih i srednjih škola. Podružnica matematičara Valjevo i valjevski matematičari u afirmativnoj akciji popularizacije matematike, kao i prošlogodišnji veoma zapaženi rezultati učinili su da se interesovanje za ovo međunarodno takmičenje poveća. Dokaz da su za matematiku ovdašnji đaci sve više zainteresovani je i to što se ove godine u deset valjevskih škola za učešće prijavilo čak 1350 takmičara. Prošle godine, učestvovalo je 1150 valjevskih učenika, a na tom međunarodnom takmičenju osvojeno je sedam medalja i 90 priznanja.

Takmičenje je namenjeno učenicima od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Na njemu učenici u celom svetu, u isto vreme razmišljaju o istim problemima i rešavaju iste zadatke, ali svako u svojoj školi. Pored svih sedam gradskih osnovnih škola takmiče se i učenici iz OŠ „Dragoljub Ilić“ iz Dračića, kao i srednjoškolci iz Valjevske gimnazije i Medicinske škole „Dr Miša Pantić“.

Cilj međunarodnog matematičkog takmičenja „Kengur bez granica“je povećanje interesovanja za matematičke i prirodne nauke, kao i razvoj logičkog i kombinatornog mišljenja i korišćenja stečenih matematičkih i logičkih znanja. Zadaci na ovom takmičenju su veoma interesantni i slični zadacima koji se rešavaju na testovima inteligencije, a po nivoima težine dostupni su svim učenicima.

Sa brojem od 1350 takmičara, Valjevo je pravi matematički grad, tako da će danas biti praznik matematike i nauke uopšte, saopštila je Podružnica matematičara Valjevo. Društvo matematičara Srbije i Podružnica matematičara Valjevo će i ove godine prigodno nagraditi najuspešnije učenike.

Aktuelno

NUNS (foto: )
Saopštenje Pre 4 sati 44 minuta

Nedopustivo ometanje rada novinara N1 televizije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje hajku na N1 televiziju koja je u režiji vlasti pojačana poslednjih nedelja, a kulminirala upadom tridesetak osoba sa ozvučenjem i transparentima u...  · 1 komentar

Voda nije za piće (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 4 sati 43 minuta

Voda sa vodovoda Kukalj nije za piće

Potrošači koji se snabdevaju vodom sa seoskog vodovoda Kukalj zbog velike zamućenosti vode ne koriste vodu za piće, saopšteno je iz JKP Vodovod Valjevo.  · 1 komentar