Dobitnici priznanja Grada (2015.) (foto: Đorđe Đoković)
Dobitnici priznanja Grada (2015.) (foto: Đorđe Đoković)
20.03.2015, 15:53

Andrić: Pokažimo da su mladi najvrednije što imamo

č: | fb:

Na svečanoj akademiji, povodom Dana Valjeva, uručene su godišnje nagrade Grada najistaknutijim pojedincima, kao i posebne nagrade za 17 učenika osnovnih i srednjih škola, đaka generacije. Godišnju nagradu u oblasti medicine je dobio dr Branko Budimirović, u oblasti vaspitno-obrazovnog rada direktorka škole u Brankovini Milica Ostojić, a u oblasti stvaralaštva učenika i studenata David Koprivica. Nagradu za umetnost dobio je KUD „Abrašević“, dok je u oblasti informisanje najveće priznanje Grada pripalo novinaru Slobodanu Rakoviću. Nagradu u oblasti sporta dobio je Marku Jovanoviću iz RK „Mladost“. Nagradu za životno delo dobio je dr Vojislav Andrić, direktor Valjevske gimnazije, a nagradu za humanost, plemenitost i hrabrost Milan Mihailović, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije u Valjevu. Ove godine nagrađenima se pridružio i Miloš Teodosić, kome je dodeljeno zvanje Počasni građanin Valjeva.

Dobitnik nagrade za životno delo dr Vojislav Andrić, direktor Valjevske gimnazije, zahvalio se u ime nagrađenih porukom da ako su mladi najvrednije što imamo i ako su naša budućnost to treba i da pokažemo. Andrić je zamolio Vladu Srbije da prosvetne radnike, one koji se bave najlepšim zanimanjem na svetu, ne tretira kao građane trećeg reda.

Vojislav Andrić

Vojislav Andrić (Foto: Đorđe Đoković)

Veoma emotivno dr Vojislav Andrić, omiljeni profesor i direktor brojnih generacija Valjevske gimnazije, sa svima koji su danas bili u sali na svečanoj akademiji, kao i sa onima koji su bili na bini, dobitnicima priznanja, podelio je razmišljanja, kako reče „u mnogome postaknut aktuelnim događanjima u prosveti Srbije”. Direktor Gimnazije je, danas iz Valjeva, sa nagradom za životno delo u ruci, zamolio Vladu Srbije i Ministarstvo prosvete da potpuno opravdne zahteve prosvetnih radnika ne shvate samo kao borbu za puku životnu ekzistenciju, već pre svega kao borbu za dostojanstvo jedne važne profesije, kako reče „za mene najlepšeg zanimanja na svetu”.

„Nije korektno obrazovanje deklarativno svrstavati kao delatnost od prvorazrednog značaja za Srbiju, a prosvetne radnike tretirati kao građane trećeg reda. Prosvetni radnici nisu sebični i ne traže da budu isključeni od opštih društvenih napora za štednju, ali traže da se ti napori pravedno raspodele. Uvažavajući i poštujući čast i odgovornost svakoga, molim one koji odlučuju o platnim razredima u prosveti da zarade prosvetnih radnika bar izjednači sa platom higijeničara ili evidentičara u javnim preduzećima. Neka slobodno prepišu poseban kolektivni ugovor za EPS, Telekom, Aerodrom...”, poručio je dr Andrić.

Dobitnik priznanja za životno dr Vojislav Andrić iskoristio je današnji dan kada su najbolji Valjevci dobili nagrade, a među nagrađenima je i 17 mladih, najboljih đaka ovog grada, da skrene pažnju na često upotrebljavanu frazu da su mladi najvrednije što imamo. „Ne treba da se dece i mladih setimo samo u svečanim prilikama, već da radom i izradom strategije obrazovanja i akcionim programima za mlade i suštinski dokažemo da iskreno mislimo da su mladi budućnost našeg grada”, rekao je Andrić.

Zahvalivši se Valjevskoj gimnaziji i Podružnici matematičara Valjevo, kao i Abraševiću i RK Metalac, kolegama, saigračima, saborcima i prijateljima, za dobijanje priznanja, Andrić je novčani deo nagrade poklonio Fondaciji Valjevske Gimnazije i Podružnici matematičara za nagrađivanje najboljih učenika.

„Ponekad čovek može pobeći od svega, ali od sebe i od svojih misli ne može nikad!”, poručio je dr Vojislav Andrić, direktor Valjevske gimnazije, dobitnik nagrade za životno delo.

Stanko Terzić

Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić je čestitao nagrađenima na priznanju rekavši da grad ima brojne pojedince i institucije koji zaslužuju nagradu, a ove godine je dodeljena nekima od njih. "Siguran sam da će oni svojim radom i pregalaštvom dati podsticaj i drugim našim sugrađanima da se u svom radu i stvaralaštvu maksimalno angažuju i postižu što bolje rezultate. Stvorili smo od Valjeva mesto poželjno za život, mnogi kažu najlepši grad u Srbiji. I u narednim godinama nastojaćemo da stvaramo ambijent za nova stvaralačka dostignuća, kojima ćemo se ponositi u godinama koje dolaze", rekao je gradonačelnik.

U programu svečane akademije u povodu Dana grada učestvovali su gudački kvartet “MISS”, Gradski hor “Abrašević”, prvak Beogradske opere Vlada Andrić i prvak Narodnog pozorišta Zoran Ćosić.

Svečana akademija, Kvartet MISS

Svečana akademija, Kvartet MISS (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 10 sati 11 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 13 sati

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.