Akcija na Gradskom trgu (foto: Kolubarske.rs)
Akcija na Gradskom trgu (foto: Kolubarske.rs)
24.03.2015, 16:35

Otkriti, lečiti i izlečiti tuberkulozu

č: | fb:

Povodom Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze 24. marta, pod sloganom "Otkriti, lečiti i izlečiti”, na Gradskom trgu su aktivisti Crvenog krsta sugrađanima delili promotivni materijal i na taj način skrenuli pažnju javnosti na ovu tešku, ali izlečivu bolest.

Svake godine u svetu od tuberkuloze oboli devet mioliona, a umre oko 1,5 miliona ljudi. „U Srbiji od tuberkuloze godišnje oboli 17 ljudi na 100.000 stanovnika i trend je da se taj broj smanji na 14 obolelih. U Kolubarskom okrugu je broj obolelih od tuberkuloze iznad republičkog proseka” kaže dr Đorđe Jovanović pulmolog i navodi podatke da je u 2012. godini bilo 28 slučajeva obolelih, dok je 2013. taj broj nešto manji, zabeleženo je 25 obolelih na 100.000 stanovnika.

dr Đorđe Jovanović

dr Đorđe Jovanović (Foto: Kolubarske.rs)

„Ono što zabrinjava jeste to što se danas javljuaju neki oblici tuberkuloze koji su bili prisutni pre dvadeset godina, ali je dobro to što u našem okrugu nisu registrovani ti najgori oblici, koji bi zahtevali dodatno lečenje i upućivanje u neke specijlne bolnice”, objašnjava dr Jovanović.

Ovdašnji zdravstveni radnici i ustanove insistiraju na tome da svi oni koji žive sa bolesnicima, koji se leče od tuberkuloze, moraju da se pregledaju, kako bi se utvrdilo da li su i oni oboleli da bi na vreme započeli lečenje. Dr Jovanović navodi da nažalost ima slučajeve da pacijenti ne žele da se pregledaju ili nemaju zdravstveno osiguranje.

U Valjevu ima oko 500 korisnika Narodne kuhinje i u skldu sa ovogodišnjim sloganom - otkriti, lečiti i izlečiti, rađena je anketa da li neko od najsiromašnijih ima simptome tuberkuloze. "Na sreću niko od anketiranaih nije imao naznake bolesti, a dobro je to što imaju zdravstveno osiguranje i izabranog lekara kod koga odlaze redovno na kontrole. S druge strane, pogubno je to što su većina njih pušači, tako da uz slabu ishranu i lošu higijenu, to može doprineti da se razvije tuberkuloza”, upozorava Zorica Jovanović, aktivista Crvenog krsta.

Zorica Jovanović

Zorica Jovanović (Foto: Kolubarske.rs)

Organizatori i učesnici današnje akcije u Valjevu, povodom Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze, su Zavod za javno zdravlje, Opšta bolnica, Polivalentna patronažna služba doma zdravlja, Crveni krst i učenici Medicinske škole.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 1 sati 3 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 3 sati 40 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar