Maksi pored OŠ Andra Savčić (foto: Đorđe Đoković)
Maksi pored OŠ Andra Savčić (foto: Đorđe Đoković)
27.03.2015, 13:14

Protiv postavljanja bazne stanice na „Maksi”

č: | fb:

Kolektiv OŠ „Andra Savčić” i roditelji učenika te škole digli su glas protiv postavljanja bazne stanice mobilne telefonije „Telekom” na objekat marketa „Maksi”, koji se nalazi samo nekoliko metara od škole. Direktor Zoran Simić kaže da je nedopustivo i da će Grad napraviti veliku grešku ukoliko dozvoli  „Telekomu” da na manje od deset metara od škole sa 1.000 đaka postavi baznu stanicu sa tri antene. Iz Gradske uprave poručuju da „razloga za brigu nema, postupak je u toku, razmatranje zahteva ne znači i izdavanje dozvole”.

Zoran Simić

Zoran Simić (Foto: Đorđe Đoković)

 „Na javnoj raspravi predstavnici  „Telekoma“  su predstavili studiju  koja je pokazala nulto zračenje na objektu na kojem žele da postave baznu stanicu ali u trenutnom merenju u sekundi. Međutim nisu nam saopšteni podaci kumulativnog merenja, jer deca u školi borave najmanje pet sati. Ono što mnogi zaboravlju jeste da zakon zabranjuje da se bazne stanice i antene mobilne telefonije postavljaju na škole, obdaništa i zdravstvene ustanove”, kaže Simić. Uz pitanje, ko nam garantuje da mobilni operater neće stanicu menjati jačom, direktor škole navodi primer Novog Sada, koji je tužio „Telekom”, jer je posle nekog vremena postojeću baznu stanicu zamenio mnogo jačom, koja je opsna i štetna po zdravlje ljudi.

Stambena zgrada pored školskog dvorišta

Stambena zgrada pored školskog dvorišta (Foto: Đorđe Đoković)

Kao drugo rešenje, ukoliko „Telekom” ne dobije dozvolu za postavljanje antena na objekat marketa „Maksi”, pominje se stambena zgrada u nepostrednoj blizini škole, poznata kao „kineska ambasada”. „Naravno da je i to neprihvatljivo, jer se i ta zgrada graniči sa školskim dvorištem. Mi ćemo se boriti, pre svega zbog zdravlja dece, da ‘Telekom’ ne dobije dozvolu za postavljanje bazne stanice u neposrednoj blizini škole”, kaže direktor Zoran Simić. Zaposleni i roditelji su uputili pismo gradonačelniku Stanku Terziću u kome ističu da su protiv postavljanja bazne stanice u blizini škole i navode da će se tome suprotstaviti.

Zahtev „Telekoma” trenutno se nalazi u Odeljenju za urbanizam Gradske uprave, tako da tom mobilnom operateru još uvek nije data dozvola za postavljanje bazne stanice na objektu „Maksija".

Načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić kaže da će se, pored urbanističkih uslova, Grad opredeliti i na osnovu procene uticaja bazne stanice na životnu sredinu. „To što je zahtev ‘Telekoma’ u proceduri i to što je organizovana javna rasprava, na šta nas obavezuje zakon kada su takvi zahtevi u pitanju, ne znači da će Grad odobriti postavljanje bazne stanice”, kaže Vujić Subotić i dodaje da se "podigla bespotrebna prašina jer Grad neće uraditi ništa na štetu dece i građana”. 

Plakati na banderi preko puta škole

Plakati na banderi preko puta škole (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 13 sati 56 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 16 sati 46 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.