Milan Milinović (foto: Đorđe Đoković)
Milan Milinović (foto: Đorđe Đoković)
30.03.2015, 08:59

Uspešnih 18 godina "Vujić televizije"

č: | fb:

Regionalna "Vujić televizija" (VTV) ovog marta obeležava 18 godina rada i postojanja. Godišnjica vredna pažnje i poštovanja iz više razloga. Ponajpre, veliki je uspeh to što je privatna TV stanica u neverovatno teškim uslovima, koji prate medije poslednjih 20 godina, opstala a još je veći uspeh to što je dočekala punoletstvo. “Do punletstva se doguralo uz veliki trud i napor, dobru ekipu saradnika, volju i razumevanje”, kaže vlasnik i glavni i odgovorni urednik televizije Milan Milinović, sa kojim sam razgovarala o izazovima sa kojima se suočava njegova televizija, ali i o položaju medija.

Montaža

Montaža (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarske.rs: Sažeti 18 godina rada u zemlji i u gradu gde je bilo turbulencija kao malo gde je prosto nemoguće. Šta je bilo najboje, a šta najgore ili najteže za sve te godine?

Milan Milinović: U našoj profesiji je najbolje onda kada imamo najviše posla, kada je najveća gledanost, a to obično biva kada su informacije "vruće". Zbog mnogih događaja koje smo imali proteklih 18 godina, naš posao je bio istovremeno složen i lak. Imali smo prirodnih nesreća i nedaća, bombardovanje, imali smo silnih političkih potresa, revolucija i kontrarevolucija. Tako da nam nije bilo preterano teško držati u žiži interesovanja gledaoce, bez obzira na uzrast. Svi smo iščekivali šta će se dogoditi sutra i to je bio najplodini period za našu televizuju. To je pravilo da se u takvim teškim vremenima ljudi više okreću manjim medijima, jer od njih dobijaju informaciju koja im život znači a i nalaze se u neposrednoj okolini. A to, zapravo i jeste koncept ove televizije da što je moguće pre i što je moguće kvalitetnije objavi informaciju za određeno gledalište i za ciljano područje. I ta koncepcija je dala rezultat, to je upravo i razlog što je ova televizija uspela da preživi 18 godina. Mogli smo mi da trajemo i kraće, s obzirom na to da je bilo teških godina, ali uvek se iznađu unutrašnje resursi, ljudi, da pregrmimo nekako tu lošu i da uđemo u neku bolju godinu. Iskren da budem, što se tiče para, nama je bilo najbolje do 5.oktobra 2000, jer do tada nismo znali šta ćemo sa parama. Trpali su nam novac sa svih strana. Dobijali smo i iz biblioteke, arhiva, nevladinih organizacija… svi su nam davali pare samo da dobiju ulaznicu za sebe ili nekog svog da gostuje na televiziji.

Kolubarske.rs: Do 5. oktobra televizija je novac dobijala, kako reče, u neslućenim razmerama. Šta se desilo posele promena? Neslućene razmere, ali u nedavanju novca?

Milan Milinović: Posle 5. oktobra se desilo ono što se uobičajeno dešava kada prođe gužva i dođe demokratija. Onda ta demokratija, s obzirom na to da zna na koji način je došla, prvo što radi jeste da odseče granu nakojoj je sedela i da izbriše tragove. Počinje uvođenje reda, treniranje strogoće, disciplinovanje finansija, jer sve ono što je radio prethodni režim je jeres. Tako da su se mediji našli u teškim uslovima, nije bilo lako snaći se u tim novim okolnostima. Moram ti otkriti tajnu da je posle samo nekoliko rubrika i dva gostovanja neprijateljski po revolucionare raspoloženih političara, popout Vojislava Šešelja kada smo se jedva odbranili od napada njegovih protivnika, stigla je naredba da se u Valjevu pravi televizija, nije važno ni kako ni koliko će da košta, važno je da se napravi. Tako je, 2002. napravljena televizija na Pećini koja je imala više od 20 zaposlenih, nekoliko automobila… sve ono što je imao RTS. To je trajalo jedno kratko vreme, jer naći uporište u gledalištu je teško, posebno kada imate nekoga poput naše televizije, koja tada imalastaž od pet godina, već smo bili gledani i što je najvažnije nama su naši gledaoci verovali. S druge strane, to je bilo vreme kada su oni morali da žive od onoga što nisu zaradili. A upravo te nezarađene pare ne dolaze tako često, a brzo su odustali i na silu dovučeni komitenti, tako da se lako upada u proprobleme. Ja imam običaj da kažem da smo sahranili četiri državne televizije.

Milan Milinović i Darija Ranković

Milan Milinović i Darija Ranković (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarske.rs: Vujić televiziji se veruje. Gledaoci očekuju informaciju, ali ne retko traže i pomoć. Međutim, meni je zanimljivo to što Vujić televizija miri nepomirljivo. U vašem studiju sede zajedno oni koji su bili ljuti neprijatelji do 5. oktobra, dobri prijatelji posle 5.oktobra, opozicija, pozicija, politički protivnici. Jednom rečju – vi ste dobro sa svima. Kako vam to polazi za rukom?

Milan Milinović: To je uređivački koncept i to je možda nešto što mene izdvaja od drugih, a to je da mogu sa svima. Ne postoji tako politički nastrojen čovek, i ma koliko bio na potpuno suptotnoj strani od onoga što ja mislim, da ne može da gostuje na našoj televiziji i da ne može nešto da kaže, ali i da odgovori na neka pitanja, koja mogu biti i teška. S druge strane, ima i onih koji nas ne vole, koji nisu dobro sa nama, ali moraju da dođu iz prostog razloga što ako kod nas ne dođu kao da nigde nisu ni bili. I to, moram ti reći, uopšte nije lose. Mi smo ovde imali jednu zanimljivu situaciju, odmah nakon poslednjih izbora, moj gost je bio Mihailo Jokić, koji je prozivao, pretio, hapsio…, a onda je taj "hapšeni" Dragan Jeremić, koji je došao sa malim zakašnjenjem, ušao u studio i seo pored Jokića. Tog trenutka priča je dobila drugu konotaciju i razgovor je išao u sasvim drugom smeru. I tačno je to da u politici i među političarima postoji to mirenje nemogućeg, zarad nekih zajedničkih interesa i zarad funkcionisanja grada. Međutim, čini mi se da je tu problem Valjeva, što još uvek nije pomireno nemoguće zarad interesa grada. Mi smo trenutno došli u situaciju da nemamo dovoljno kvalitetnog kadra koji ume da nađe zajednički imenitelj o tome šta je dobro za grad i građane, a da zaboravi šta je dobro za njih.

Kolubarske.rs: Kako ih naterati da zaborave šta je dobro za njih? Čini mi se da će takav stav biti preovlađujući i narednih ne godina, nego decenija.

Milan Milinović: Vlast ima jedan izvanredan mehanizam koji se lupa o glavu nama koji se bavimo novinarstvom. Tvrdim da Valjevo ima izrazito loše novinarstvo, nije na onom nivou koji je potreban gradu, iz jednostavnog razloga što je katastrofalno postavljeno u materijalnom smislu. Grad medije tretira kao golubarsko društvo, pa Udruženje boraca dobija daleko više novca od medija, ne shvatajući da je vrlo bitno imati nekoliko kvalitetnih medija koji će napraviti takvu scenu na koj će se pojaviti važni ljudi, na kojoj će se važno govoriti, kako bi građani shvatili da ti važni treba da vode grad, a ne da ga vode oni kojima to Bog i priroda nisu dali. Ja ponekad koristim izraz - od budaka može samo budak da bude. Valjevu, da bi napredovalo, potrebna je jaka politička scena sa mnogo pametnih ljudi, koji će se izdvojiti svojim znanjem i umenjem. A da bi se oni izdvojili potrebno je da se podignu mediji, koji će ih afirmisati kako bi ih građani sutra prepoznali. A dizanje medija bez novca je nemoguće! Često uzimam kao reper komšije iz Lazarevca ili Obrenovca. Lazarevac svojoj televizije izdvaja dva miliona dinara mesečno. A Valjevo za sve medije godišnje izdvaji 3,5 milina dinara.

Najbolje bi bilo kada medija ne bi bilo. Onda bi vlast tumarala u svom mraku zadovoljna svojim uspesima!

Kolubarske.rs: Informisanje je posao od javnog interesa, međutim mnogi to ne shvataju i najgore je to što pojedini iz vlasti i politike kažu – mi smo vama dali novac! Ali, to nije dat novac nego je plaćena usluga informisanja građana.

Milan Milinović: To je posledica naše slabosti. Da smo mi malo žustriji i bezobrazniji, ne bi to bilo tako. I da smo mi drugačiji, taj iznos koji se izdvaja iz budžeta za projektno finansiranje bio bi mnogo veći. Mi ne dobijamo novac na lepe oči, nego nam je plaćen samo deo onoga što radimo. Malo ko zna da su troškovi jedne rubrike od tri minuta iz, na primer, Vodovoda oko 20.000 dinara. I šta bi se desilo kada bi smo sklopili ugovor sa Vodovodom za pet rubrika. Rekli bi da je to katastrofa i korupcija, a to je samo pokrivanje troškova. Mi (mediji) sada dolazimo u situaciju da ćemo morati da naplaćujemo informaciju. Građani će to morati da shvate, ali će to morati da shvate i oni koji upravljaju gradom.

Kolubarske.rs: Pred Vujić televizijom su novi izazovi. Zvanično ste dobili dozvolu za pokrivanje područija od pola miliona gledalaca.

Milan Milinović: Ova televizija je pred velikom ekspanzijom, koje se ja bojim. Radiodifuzna agencija traži da proširujemo naše sadržaje na druge gradove i opštine – Šabac, Ljuboviju, Zvornik, kao i opštine Kolubarskog okruga, što je oko ola miliona gledalaca. Sa istog predajnika, sa koga se emituje i naš program, emitovaće se i program za beogradske TV stanice, tako da ćemo imati  još pola miliona gledalaca sa tog područja. Dakle, treba praviti program za milion gledalaca, što neminovno povećava troškove. Ukoliko Valjevo želi da zadrži jedan mediji moraće da investira, bar u te državne troškove. Jer, ova televizija će državnu kasu, kako sledeće godine, puniti sa milion dinara mesčno. To su stravične cifre i onda neko sa skupštinske govornice zavapi - VTV je dobio million dinara, šta će sa tolikim parama. A ne shvata da ova televizija mora da napravi 20 miliona dinara, da bi platila poreze i doprinose, autorska prava, frekvencije… I sada neko kaže – dobili ste. A ja pitam - ko je šta dobio ili ko je koga platio? Dakle, mediji zdržavaju one koji vode grad, a pri tom ne znaju da ga vode. I ja nemam nameru da ih izdržavam i pokušaću na sve moguće načine da građane ubedim da izaberu one koji će da povedu Valjevo tamo gde treba da ide. Samo uređen grad može napred. Sa ovakvim kadrovskim rešenjima, istina ima i dobrih ali daleko manje, sa onima koji su lopatama ubacivani na raznorazna mesta ne može Valjevu biti dobro i imaćemo dalju eroziju grada.

Milan Milinović

Milan Milinović (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarske.rs: Kako trenutno stvari stoje, teško da će medijima biti bolje i narednih godina. Čemu se nadaš, kako će izgledati dve decenije "Vujić televizije"?

Milan Milionović: Televizija se mora tansformisati, tu više dileme nema. Moramo doći do svežeg kapitala, pre svega neophodnog za neka nova tehnička pomagala koja bi nam omogućila da daleko bolje vizuelno izgledamo i da uradimo neke emisije koje je daleko lakše raditi uz taj vizuelni deo. Ima mnogo toga da se radi, ali bez novca teško je i opstati, a kamoli se modernizovati. Iskreno, nadam se da će vlast prepoznati značaj medija i da će početi više da ceni ono što mi radimo, jer smo na istom zadatku da Valjevu i Valjevcima bude bolje!

Ekipa VTV-a na terenu

Ekipa VTV-a na terenu (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 15 sati 16 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 15 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara