Pomoć za Rome (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Pomoć za Rome (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
09.04.2015, 13:28

Malo radosti i za korisnike Narodne kuhinje

č: | fb:

Korisnici Narodne kuhinje, njih 500, uz redovne obroke danas su dobili i po deset jaja kako bi, koliko toliko, obeležili veliki hrišćanski praznik. Ekipa Kolubarskih.rs bila je na punktu u MZ „Nada Purić“, a obroci se svakodnevno dele i na Petom puku, u Goriću i MZ „Stari grad“ u Tešnjaru.

Ovo je peta godina kako Gradska organizacija Crvenog krsta, koja organizuje rad Narodne kuhinje sredstvima gradskog budžeta, donacijom Crvenkog krsta Srbije i Fonda koji su svojevremeno inicirali članovi Rotari kluba, nastoji da za najveće praznike dodatno pomogne nevoljnicima. Njih je i više od 500, kako je to već objavljivano, ali novca nema za sve.

Ispred zaključanih prostorija MZ „Nada Purić“, koje su, gle valjevskog recepta, izdate vlasniku firme za pogrebnu opremu (!) i pre 11.00 sati okupilo se dvadesetak onih, što svakodnevno dobijaju kuvano jelo i pola vekne hleba, a o vikendu konzerve. Čekaju strpljivo.

„Gde nam dele hranu? Tu na stepenicama i u ulaznom delu, k’o stoci – izdato za pogrebnu opremu!“, ljutito će starija gospođa. „Probaj i sam, vrata su zaključana“, dodade.

Narodna kuhinja

Narodna kuhinja (Foto: Đorđe Đoković)

Vrata su doista bila zaključana, a otvorila ih je tek ekipa Crvenog krsta, koja je kombijem za prevoz hrane došla i pre 11.00 sati. U njoj su tri momka i servirka, propisno odeveni sa gumenim rukavicama na rukama.

Među onima što su čekali u redu, ali i onima što su docnije došli iz Sindikalne kolonije (Naselje Obrena Nikolića), a moguće i iz okolnih naselja, koja gravitiraju tom distributivnom centru, ima „gradskih faca“ beskućnika, koje svkodnevno srećete, ali i dece, mladih ljudi radno sposobnih, reklo bi se, penzionera... Kriterijume ko ima pravo na usluge Narodne kuhinje, shodno zakonskim propisima, određuje Centar za socijalni rad. Crveni krst deli obroke ili lanč pakete, koje pripremaju zaposleni u Centralnoj kuhinji PU „Milica Nožica“.

Danas je bilo i predstavnika višečlanih porodica, pa jedan odnese 12 pakovanja po deset jaja, a njegova komšinica 13 kutija... Danas je na meniju bio gulaš sa makaronama, hleb, konzerva kuvanog pasulja...

Stizali su uglavnom pešice, neki triciklima, poneko tera „japaner“, porodica Roma sa svojim špediterom i konjskom zapregom. Dođe i držeća dama u crvenom „jugiću“. Dođe i preko reda uđe. Neki gunđaju, većina trpi... Nejasno je da li dama ne voli da kuva ili je, recimo, nečija gerontodomaćica...

Narodna kuhinja

Narodna kuhinja (Foto: Đorđe Đoković)

Dva su podatka više alarmantana nego zanimljiva – među korisnicima je 98 dece mlađe od 14 godina, a gradski budžet participira 71,2 dinara po obroku! „Stalno se čekaju donacije, tako kažu ovi momci iz Crvenog krsta, koji nikako da dođu. A u Beogradu dobijaju i kolače, pa se sve to docnije može naći i na buvljacima! Za to sam da se pomogne kome treba, kome ne treba, ko tu pomoć preprodaje – treba ga skinuti sa spiska!“, priča sredovečan Rom, koji se „ne žali iako je daleko od dobrog“.

Saznajemo da se o tome u Beogradu staraju nadležne gradske službe, ne i Crveni krst, a obroke priprema VUU „Dedinje“. „Glavni grad je glavni grad!“, opet će jetko naš sagovornik. „Ovo smo danas dobili, što smo dobili, a nova podela hrane je tek u utorak!“, dodade.

Narodna kuhinja u Valjevu osnovana je za vreme DOS-ove vlasti, posle 2000-te, ali je ponestalo novca iz donacija, pa nije sastavila do 2004-te. Potom je, 2010-te obnovljena posle šestogodišnje pauze i sada participira u gradskom budžetu. Dodaci za praznike su po onoj da „i naše malo, nekom može biti mnogo“.

Ipak, sirotinjo i Bogu si teška....

Narodna kuhinja

Narodna kuhinja (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 16 sati 28 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 19 sati 17 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.