Temelji nove Hale sportova (foto: Đorđe Đoković)
Temelji nove Hale sportova (foto: Đorđe Đoković)
20.04.2015, 08:08

Hala sportova, večita tema

č: | fb:

Ko je doneo odluku o uzimanju kredita za izgradnju hale sportova, šta ukolio se ne obezbedi novac od prodaje gradske imovine, da li će hala “doći do pod krov" i završiti u korovu? Na ova i ostala pitanja o nastavku gradnje hale sportova, za koju je potrebno još oko 900 miliona dinara, odgovara direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić, koji veruje da će se 2017. u valjevskoj hali sportova odigravati utakmice Evropskog prvenstva u košarci, ukoliko Beograd bude domaćin.

Podsećanje

Kamen temeljac postavljen je 1998. godine, po tadašnjem projektu, za ovalnu halu, kapaciteta 7.500 mesta, koja bi koštala 17 miliona evra. Međutim, usledilo je bombardovanje, demokratske promene, tranzicija, besparica… i temelji su zarasli u korov. Nakon 14 godina ponovo među prioritete dolazi hala sportova, ali uz korekciju prvobitnog projekta. Hala je, nakon izmena i značajnog smanjenja površine, u osnovi kvadrat sa oko 5.000 mesta, koštala bi oko 10 miliona evra, zbog čega je iskorišćen samo deo prvobitnog temelja, dok je veći deo srušen.

U budžetu Grada u 2012. godinu za novu halu je izdvojeno 50 miliona dinara, 2013. opredeljeno 90 miliona dinrara, dok su prošle godine pare za halu “pojele” poplave.

Nameru Grada Valjeva, od pre tri godine, da nastavi sa gradnjom hale sportova podržalo je Ministarstvo sporta i to ne samo deklarativno, nego uz obećanje finansijske pomoći. Krajem avgusta 2012. godine obilazeći temelje “Valjevske arene”, kako su neki nazvali halu, tadašnja ministarka sporta i omladine Alisa Marić obećala je novac za nastavak radova. Međutim, novac iz republičke kase za valjevsku halu nikada nije stigao. 

Za tri godine, od kada je aktivirana gradnja hale sportova i uloženo 140 miliona dinara, završene su dve od pet faza. Predstoji najveća i najskuplja, treća faza za koju je potrebno 488 miliona dinara. S obzirom na to da u gradskoj kasi para za nastavak radova nema, a država ne mari mnogo za valjevsku halu, odlučeno je da se Grad kreditno zaduži za jedan deo iznsa, dok će preostali deo biti finansiran novcem od prodaje gradske imovine.

Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić nedavno je izjavio da je odlučeno da će novac za nastavak radova na hali biti obezbeđen iz kredita. “Grad definitivno uzima kredit za izgradnju treće faze hale sportova, što podrazumeva kompletnu izgradnju sa pokrivanjem objekta. Koliko ćemo novca prikupiti od prodaje gradske imovine, zavisiće visina kredita koji grad bude uzeo”, rekao je nedavno Jeremić. 

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarskih.rs: Ko je odlučio da se Grad kreditno zaduži, jer takvu odluku mogu doneti samo odbornici, a koliko mi je poznato lokalni parlament se o tome nije izjašnjavao. Čemu izjava odlučeno je, pre odluke?

Dragan Jeremić: Naravno da odluku donose odbornici, ali da bi oni doneli odluku neko mora da predloži. U tom smislu je moja izjava. Dakle, na sastanku vladajuće koalicije je odlučeno da se Grad kreditno zaduži, jer je kredit jedini način da nastavimo radove na izgradnji hale sportova. Predlog vladajuće koalicije o kreditnom zaduženju će biti na majskoj sednici Skupštine grada. Tada će se pred odbornicima naći odluka da se novac od prodaje imovine i zemljišta na Divčibarama usmeri na treću fazu izgradnje hale koja bi koštala 488 miliona dinara, a da se nedostajuća sredstva obezbede iz kredita. Pre toga će odbornici na sednici Skupoštine grada, koja će biti održana u petak 24. aprila, usvojiti odluku, koju je prihvatilo Gradsko veće, o prodaji gradske imovine, nakon čega će biti urađena procena vrednosti tih objekata i parcela, pa ćemo na osnovu toga projektovati iznos za koji će se Grad zadužiti.

Kolubarske.rs: Šta će se desiti ukoliko ništa od planiranog ne bude prodato? Recimo, procenjena vrednost objekata i parcela bude 200 miliona dinara, ali šta vredi procena kada nema kupca? Da li to znači da će se Grad zadužiti za 488 miliona dinara?

Dragan Jeremić: Prema nekim informacijama za veći deo te imovine ima zainteresovanih kupaca, zato je i prodajemo. Tačno je da zainteresovanost ne znači i prodaju. Ukoliko do juna gradska imovina ne bude prodata u planiranom iznosu ili bude prodata za manje novca nego što smo planirali, mi ćemo uzeti novi kredit za ta nedostajuća sredstva. Mi možemo, i to bi bilo najlakše, da na majskoj sednici Skupštine grada donesemo odluku o kreditnom zaduženju za svih 488 miliona dinara, ali to bi bila nerezonska odluka. Verujemo da ćemo uspeti da prodamo imovinu koju grad već godinama ne koristi i da taj novac uložimo u nastavak radova na hali. Važno nam je da obezbedimo polovinu sume, a to ćemo iz kredita, kako bi što pre nastavili radove na hali sportova.

Kolubarske.rs: Zbog čega je gradsko rukovodstvo odustalo da novac za halu traži od Države. Da li je neophodno da se Grad zadužuje, jer je evidentno da su sve hale sportova u Srbiji većim delom finansirane iz državne kase. Tako je rađena hala u Kraljevu, u Inđiji, koju finansira i Pokrajina, tako se gradi i Atletski stadion u Novom Pazaru.

Dragan Jeremić: Sa trećom fazom, koju će Grad sam finansirati, ne završava se projekat izgradnje hale sportova. Preostaju još dve faze koje bi trebalo da koštaju oko 420 miliona dinara i taj novac mi očekujemo od Države. Mi čvrsto verujemo da će, kada budu videli da je Grad uložio ogromne napore i zadužio se zarad hale koju čekamo više od 40 godina, da smo Grad koji ima Abaligaša, košarkašku i sportsku tradiciju, da će nam pomoći da konačno dobijemo halu sportova kakvu zaslužujemo. Nije definitivno odlučeno, ali je izvesno da će Evropsko prvenstvo u košarci 2017. godine biti organizovano u Beogradu. Mi zato hoćemo da podignemo halu do krova, da se sledeće godine pojavimo u Ministarstvu sporta i kažemo – uradili smo veći deo posla, potrebno nam je još novca, pomozite nam kako bi bili organizatori jedne grupe Evropskog prvenstva. Mi smo tražili sastanak u Ministarstvu sporta, još uvek čekamo odgovor ili poziv na razgovor. Ja sam razgovarao sa pomoćnicom ministra za upravljanje projektima Zagorkom Petrović Zlatanović Gagić, koja mi je rekla da valjevska hala nije projekat od nacionalnog značaja i ne može da se finansira iz više faza. Ja se nadam da će nam Vlada Srbije ipak pozitivno odgovoriti i da će u valjevskoj hali prepoznati objekat od nacionalnog značaja.

Dragan Jeremić i Darija Ranković

Dragan Jeremić i Darija Ranković (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarske.rs: Da li ste za izgradnju hale sportova tražili podršku od SNS, od vaših koalicionih partnera na republičkom nivou da pomognu u dokazivanju nacionalnog značaja naše hale?

Dragan Jeremić: Mi ćemo od naših koalicionih partnera na republičkom nivou svakako zatražiti, ne samo podršku za ovaj projekat, nego i pomoć. Valjevo zaslužuje i treba da dobije halu sportova. Kraljevo, Čačak, Niš… svima je Država pomogla, pa zašto ne i Valjevu.

Kolubaske.rs: Šta ukoliko Država ne bude obezbedila novac za četvrtu i petu fazu? Da li će 488 miliona dinara biti bačene pare, da li će to biti još jedan poluzavršen objekat koji ničemu neće služiti i koji će propadati?

Dragan Jeremić: Ako ne dobijemo novac iz državne kase, ta nezavršena hala biće spomenik ili kako Vi kažete biće objekat koji ničemu neće služiti. Mi svesno ulazimo u rizik, ulažemo 488 miliona dinara, jer je to jedini način da dobijemo novac od Republike. Ukoliko Grad ne investira i ne nastavimo sa izgradnjom hale sportova i ne završimo treću fazu, pare za završetak nikada nećemo dobiti.

Kolubarske.rs: Nesporno je da Valjevu treba hala. Ali da li je ovo pravo vreme, posebno da se novac za halu obezbeđuje kreditom? Da li je hala najvažnije pitanje, danas u opštoj besparici, kada u gradu ima mnogo nerešenih problema, i sami svakodnevno govorite o klizištima, ugroženim domovima?

Dragan Jeremić: Što se tiče objekata infrastrukture, koje treba graditi, tačnije koje Valjevo nema to su hala i biblioteka. Za biblioteku je potrebno manje novca i može se obezbediti i iz IPA fondova. Hala nam je prioritet od 1998. godine, a oni koji su došli na vlast 2000. su je skinuli sa liste prioriteta, a mogli su je završiti jer su dobijali novac i bili su im dostupni mnogi fondovi. I nije tačno da smo se hale sportova setili 2015. Nije hala izborna priča, kao što neki tvrde. Moram da kažem da je čista demagogija i to što neki kažu  kako hoćemo da pravimo milionsku halu sportova, a nemamo manje sportske terene. Uskoro će biti završeno košarkaško igralište na Studentu, ove godine sredićemo terene na Pećini i Poparama. Sređeni su tereni na Petom puku, naselju Milivoja Bjelice i u Novom Naselju.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarske.rs: Jednako veliki problem, pored kako naći pare za izgradnju hale sportova, jeste i kako održavati taj objekat i kako ga najbolje koristiti. Grad je dobio ski stazu na Divčibarama, koja ove godine, a snega kao nikada do sada, nije radila ni dan. Grad je uložio skoro 40 miliona dinara u balon u Petnici, koji građani ove zime nisu koristili ni dan. Čini mi se da je logika svake vlasti važno je izgraditi nešto, a onda je potpuno nebitno da li će biti para za održavanje i da li će se koristiti.

Dragan Jeremić: Hala će se delom izdržavati iz gradske kase, ali većim delom iz sopstvenih prihoda. Ono što treba znati jeste da će održavanje nove hale biti skuplje 20 posto od postojeće hale. Ali analize koje smo uradili pokazuju da će jedan sat korišćenja nove hale biti jednak tri sata korišćenja stare hale. U periodu od 18.00 časova do ponoći moguće je da istovremeno trenira 18 klubova. Nemamo tačne podatke koliki će biti troškovi u novoj hali, za sada imamo samo projekciju, ali ono što je jasno jeste da će grejanje biti značajno jeftinije, jer sada sat grejanja hale košta osam hiljada dinara. Što se tiče ski staze na Divčibarama, tačno je da se moglo zaraditi, ali napravljena je greška što gradsko rukovodstvo nije na vreme odgovorilo na zahtev 'Valisa' da ski stazu izda u zakup, a bilo je zainteresovanih. Što se tiče balona u Petnici, znate da je problem to što 'Valis' nije imao dovoljan broj radnika, a Ministarstvo finansija nije dozvolilo prijem novih koji bi bili angažovani u Petnici.

 

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 5 sati 48 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 5 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara