Šleperi od jutros na starom terminalu (foto: Đorđe Đoković)
Šleperi od jutros na starom terminalu (foto: Đorđe Đoković)
20.04.2015, 10:39

Preseljena Carinska ispostava Valjevo

č: | fb:

Carinska ispostava Valjevo, a uz nju i carinski terminal ili parking, preseljeni su u subotu ujutru na novu lokaciju u Industrijsku zonu, na privatnu parcelu i u magacinski objekat koji su u vlasništvu preduzeća "Đezba" Nenada Dubljevića (funkcioner SNS). O preseljenju Carinske ispostave nije obavešten dosadašnji vlasnik carinskog terminala, dok je špediterima u subotu saopšteno da Carinska ispostava neće raditi, a tek na njihovo pitanje iz kojih razloga, rečeno je zbog preseljenja, o čemu su danas i zvanično obavešteni.

Svi oni koji dovoze robu na carinjenje saznali su da je Carinska ispostva preseljena preko obaveštenja zalepljenog na prozor bivše Carinske ispostave. O preseljenju nisu obavešteni ni ovdašnji privrednici, Regionalna privredna komora, kao ni Gradska uprva. Kako saznjemo u dane vikenda na carinskom terminalu kod „Feršpeda“ je bilo sedam šlepera, jutros je došlo još tri i tek danas su saznali da je carina preseljena u Industrijsku zonu. Na novu lokaciju Carinske ispostave od jutros nije pristigao ni jedn šleper sa robom za carinjenje. Šef Carinske ispostave Valjevo Milenko Urošević nije bio raspoložen za razgovor, odgovorivši da „nema vremena“, a na pitanje zbog čega mnogi nisu obavešteni o preseljenju, ustvrdio je da su „špediteri obavešteni". Na novom carinskom terminalu već je istaknut i novi cenovnik. Umesto dosadašnjih 1.000 dinara, šleperi će ulaz plaćati 1.200 dinara.

Obaveštenje o preseljenju

Obaveštenje o preseljenju (Foto: Đorđe Đoković)

O nameri Uprave carina da preseli Carinsku ispostavu Valjevo u Industrijsku zonu, već smo pisali uz pitanje – zbog čega se carina seli i ko kome namešta posao vredan nekoliko miliona dinara. Na mnoga naša pitanja Uprava crina još uvek nije odgovorila. Da bi odagnali sumnju da je reč o korupciji pitali smo rukovodstvo Carine na osnovu čega se Uprava carina odlučila da ugovor o korišćenju bez naknade poslovnih prostorija potpiše sa privrednim društvom “Đezba” d.o.o.Valjevo, kako je Uprava carina znala da baš poslovne prostorije tog privrednog društva odgovaraju potrebama Carinske ispostave i kako je Uprava carina znala da će te prostorije dobiti na korišćenje besplatno? Zbog čega Uprava carina, pre odluke o preseljenju Carinske ispostave na novu lokaciju u Industrijsku zonu u poslovne prostorije privrednog društva “Đezba”, nije razgovarala sa rukovodstvom “Feršpeda” o visokoj kiriji i mogućnostima da se taj iznos smanji ili čak prostoroje, u kojima se nalazi Carinska ispostava, dobiju na besplatno korišćenje?

Upravu Carina smo pitali i da li je tačno da je rukovodstvo “Feršpeda”, kada je obavešteno o raskidu ugovora, zatražilo sastanak sa Upravom carina uz spremnost da objekat daju u nesmetanu državinu bez naknade, a da je rukovodstvo Carine sastanak odbilo? Da li je komisija Uprave carina pregledala poslovne prostorije privrednog društva “Đezba” i da li odgovaraju potrebama Carinske ispostave Valjevo? Da li je komisija Uprave carina pregledala pristupne saobraćjnice, koje vode od glavnog puta Beograd – Valjevo ka Industrijskoj zoni, gde se nalaze poslovne prostorije privrednog društva “Đezba”, u sklopu kojih je i carinski terminal ili parking za šlepere koji dovoze robu za carinjenje?  Zatražili smo i da nam se, ukoliko je komisija Uprave carina pregledala pristupne saobraćajnice i novu lokaciju, dostavi izveštaj komisije. Odgovor na ova pitanja još uvek čekamo. Takođe, još uvek čekamo i odgovor na jednostavno pitanje koje smo uputili Ministarstvu finansija, da li je upoznato sa odlukom Uprave carina da se posle 25 godina Carinska ispostava Valjevo seli sa lokacije u Naselju oslobodioci Valjeva na privatnu parcelu u Industrijsku zonu? "Ministarstvo finansija očekuje detaljnije izjašnjenje Uprave carina", stoji u odgovoru koji smo danas dobili iz Ministarstva finansija. Prema našim nezvaničnim saznanjima Ministarstvo finansija nije upoznato sa odlukom da se Carinska ispostava Valjevo preseli na lokaciju preduzeća "Đezba", jer je, kako tvrdi naš izvor, sve „odrađano brzo u režiji nekoliko ljudi“.

 

 

Aktuelno

Osnicba škola u Mionici  (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 19 sati 21 minuta

Mionički osnovci ostvarili značajan uspeh na takmičenjima

Mionički osnovci ostvarili su značajne rezultate na republičkom takmičenju iz engleskog jezika, okružnom takmičenju iz programiranja, okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, kao i...