Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
23.04.2015, 12:24

Operisali kuk stogodišnjaku

č: | fb:

Lekari Opšte bolnice u Valjevu uspešno su operisali polomljeni kuk stogodišnjaku iz okoline Uba, koji je juče otpušten na oporavak i kućno lečenje. Prema rečima ortopeda dr Aleksandra Vukićevića, opreacija je obavljena u prvih 48 sati posle povređivanja, što je optimalno vreme za ukazivanje hirurške pomoći ove vrste.

„Jako je bitno hitno reagovati s obzirom na to da ležanje starih ljudi, koje obično prate i druge, najčešće kardiovaskularne bolesti, može biti kobno. Ne retko, javi se zapaljenje pluća, koja stvori i nekada nerešive probleme“, kazao je dr Vukićević na konferenciji za novinare.

 Dr Zorica Đorđić i dr Aleksandar Vukićević

Dr Zorica Đorđić i dr Aleksandar Vukićević (Foto: Kolubarske.rs)

Posebno je istalkao odličnu saradnju sa anesteziolozima, koji poštuju raniji dogovor da se u ovakvim situacijama reaguje odmah. Kod pacijenta Slavka Ivanovića urađena je tzv. osteosinteza (fiksiranje polomljenih delova kosti, bez zamene glave kuka), što je trajalo „do 45 minuta“.

„Operacija je urađena dosta lagodno u opštoj anesteziji, pacijent je potom oko sat vremena proveo na respiratoru, a u Odeljenju intenzivne nege samo to popodne. Deka je očigledno dobrog genetskog materijala, pa se nadamo da će naš rad potrajati“,  rekla je novinarima dr Zorica Đorđić, načelnica Službe anestezije i reanimacije. Doktori kažu kako su ga tokom boravka u bolnici posećivali sinovi i kćer, koji imaju preko 80 godina.

Dr Đorđić i dr Vukićević su dodali kako se u poslednje vreme sve češće javljaju pacijenti kod kojih se, najčešće zbog povreda kuka „u banalnim situacijama“, mora pribeći hirurškom zbrinjavanju. Naveli su primer pacijentkinje stare preko 90 godina, kod koje je došlo do „patološke frakture“ uzrokovane ranijom hroničnom bolesti. I ona se uspešno oporavlja, pa se očekuje otpust iz bolnice.

Dr Aleksandar Vukićević sa pacijentkinjom

Dr Aleksandar Vukićević sa pacijentkinjom (Foto: Kolubarske.rs)

Inače, poslednjih godina na Ortopedskom odeljenju se godišnje obavi oko 250 operacija kuka i oko 50 operacije ugradnje „veštačkog kolena“, a liste čekanja su vrlo kratke s tim što se kod trauma, koje imaju stepen hitnosti, na proteze ne čeka jer se koristi „zlatnih 48 sati“ od povređivanja.

Kadrovska situacija na Anesteziji sa reanimacijom, koja je „logistika“ svim hirurškim granama, bolja je nego na Ortopediji sa traumatologijom. „Ima nas na granici optimuma, mlade kolege se školuju. Radimo timski, idemo iz sale u salu kako posao ne bi trpeo, kaže dr Đorđić. „Na Ortpediji situacija je nešto lošija jer nam je vrhunski ortoped otišao u Beograd, a iskusni kolega u penziju. Stižu mlađi, koji su vredni i stručni, ali za školovanje dobrog ortopeda, kao i u ostalim sprecijalnostima, treba vremena“, dodao je dr Vukićević.

On je meštane sela u okolini Valjeva i Kolubarskom okrugu pozvao da budu pažljiviji pri poljskim radovima kako se ne bi povređivali, a učesnike u saobraćaju, posebno mlade, pozvao da budu pažljivi i da ne rizikuju previše jer posledice mogu biti teške i dalekosežne!

 

 

 

Aktuelno