Učionica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Učionica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
27.04.2015, 12:16

Okončan šestomesečni štrajk prosvetara

č: | fb:

Sve škole od jutros rade normalno sa časovima od po 45 minuta pošto je okončan šestomesečni štrajk prosvetnih radnika, potvrdila je Kolubarskim.rs predsednica Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Vesna Andrić.

„Bez obzira na to što je bilo kolega, koji su zagovarali da se izdrži još mesec dana, štrajk je okončan jer smo ’ostali bez vojske’. Naime, od 500 škola u štrajku, čiji su profesori u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije, taj broj se sada sveo na 200 uz realnu mogućnost da se ’kritična masa’ i dalje topi. Jednostavno, dalje nije imalo smisla i u tom kontekstu treba tumačiti i ostavku našeg predsednika, profesora Dragana Matijevića iz Čačka. Nema kolega, kojima zbog učešća u štrajku ionako male plate nisu bile umanjena bar 12.000 dinara, a pretilo je novo kažnjavanje“, pojasnila je Andrić.

Ona smatra da je štrajk bio uspešan samom činjenicom da je trajao šest meseci bez obzira na to što sporazum potpisan sa Ministarstvom prosvete Srbije „nije doneo ono što je (s pravom) očekivano“. Procenjuje da će sada najveća opasnost biti moguća podela među profesorima, nastavnicima i učiteljima na „radnike i neradnike“.

„Oni koji rade, radili su i u štrajku bez obzira na to što su časovi trajali 30 minuta. Onima drugima, a uvek ih je bilo, ostaje da se sami presaberu. Bez obzira na to šta vlast misli, nama su đaci uvek bili na prvom mestu. Jedan od razloga za okončanje štrajka je i to što bi kraj školske godine, da je štrajk potrajao još mesec dana, naročito za male i velike maturante, bio posebno dramatičan“, smatra Andrić.

Vesna Andrić

Vesna Andrić (Foto: Đorđe Đoković)

Na pitanje Kolubarskih.rs, da li će u školama, koje su štrajkovale, a na našem području bila ih je 21, biti nadoknade časova subotom, Andrić kaže kako je, na ovaj ili onaj način, i u vreme štrajka mnogo toga nadoknađivano, te da će se u novonastaloj situaciji pridržavati preporuka resornog ministra Srđana Verbića da „budu kreativni“.

Prosvetni radnici u Srbiji štrajkovali su šest meseci tražeći veće zarade, prvenstveno kroz uvođenje platnih razreda, zbog toga što su im plate najniže među zaposlenima u javom sektoru. Najavljeno je da bi od januara 2015. mogao da profunkcioniše sistem „platnih grupa“, što su najavljivali ministri Sržan Verbić i Kori Udovički.

Javnu zahvalnost za okončanje štrajka prosvetnim radnicima uputio je premijer Aleksandar Vučić uz nekoliko puta ponovoljeno obećanje kako će zarade zaposlnih u prosveti „među prvim biti povećane čim se za to steknu mogućnosti“.

Kada je o prosveti reč beležimo i to da je Željana Lukić Radojičić, učiteljica iz Berkovaca, kod Gornje Toplice, imenovana za pomoćnika ministra prosvete.

 

 

Aktuelno