Žarko Kovač sa gostima iz Kine (foto: Đorđe Đoković)
Žarko Kovač sa gostima iz Kine (foto: Đorđe Đoković)
30.04.2015, 10:50

Kredit za infrastrukturu, ne i za tov junadi

č: | fb:

Kineska razvojna banka zainteresovana je za kreditiranje infrastrukturnih projekata, čija vrednost nije manja od tri miliona evra, dok uzgoj 10.000 junadi u valjevskom kraju i izvoz mesa na kinesko tržište nije posao koji bi Kineska razvojna banka kreditirala, zaključak je nedavnog sastanka delegacije banke i gradskog rukovodstva.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da je Kineska razvojna banka zainteresovana za kreditiranje infrastrukturnih projekata od kojih će korist imati veći broj građana, ali ne i uzgoj 10.000 junadi, što je bila ideja člana Gradskog veća Aleksandra Vujića. „Predstavnik kineske razvojne banke je rekao da oni jesu zainteresovani za agrar, ali je naglasio da je za njih neprihvatljiv predlog da kreditiraju uzgoj a kasnije otkup i plasman junadi, s obzirom na to da trenutno nije moguć izvoz junećeg i goveđeg mesa na kinesko tržište”, kaže Kovač.

Kineska razvojna banka namerava da otvori kancelariju za Balkan a pre toga da istraži tržište, otuda posete i razgovori u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. Zamenik gradonačelnika objašnjava da je delegacija Kineske razvojne banke, koja je nedavno boravila u Valjevu, praktično prethodnica sa zadatkom da obavi razgovore i prikupi podatke o postojećem stanju u Srbiji i lokalnoj samoupravi.

Na zajedničkom sastanku gradske vlasti i predstavnika Kineske razvojne banke rečeno je da najviše prostora za saradnju ima u oblasti infrastrukture. „Oni su zainteresovani za kreditiranje projekata vodosnabdevanja, prerade otpadnih voda, izgradnju mostova, puteva. Kamata za takve kredite je niža od kamata na komercijalni kredit i kreće se između četiri i pet posto”, kaže Kovač i dodaje da predstavnici Kineske razvojne banke izgradnju hale sprtova smatraju komercijalnom investicijom.

Žarko Kovač kaže da Grad može da pripremi nekoliko projekata sa kojima bi eventualno konkurisao za kredit, ali nije precizirao za koje radove.

„Imamo već spremno nekoliko projekata, tako da možemo neke od njih izabrati i predložiti delegaciji Kineske razvojne banke. Ne mogu unapred reći koji će to projekti biti, ali će svakako biti vezani za vodosnabdevanje i rekonstrukciju ulica koje su u veoma lošem stanju“, kaže zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

Predstavnici Kineske rzvojne banke najavili su ponovni dolazak u Valjevi za dva do tri meseca kada će se razgovarati o konkretnim projektima.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara