Milorad Dodik u Leliću (foto: Kolubarske.rs)
Milorad Dodik u Leliću (foto: Kolubarske.rs)
04.05.2015, 11:45

Dodiku orden vladike Nikolaja

č: | fb:

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dobio je orden Svetog vladike Nikolaja, najveće priznanje Valjevske eparhije SPC, koji mu je uručen na svečanosti u manstiru Lelić, gde se nalaze Nikolajeve mošti svojevremeno prenete iz Libertvila (SAD). Svečanost je upriličena posle liturgije, povodom manstirske slave.

U obrazloženju odluke o dodeli priznanja, vladika valjevski Milutin (Knežević) naveo je da se Miloradu Dodiku orden dodelju „za veliki trud i brigu za svetu zemlju Srpsku i srpski narod, kao i za dokazanu ljubav prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi“.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao kako je počastvovan zbog odlikovanja koje je dobio. „To u meni izaziva osećanje privrženosti i poštovanja svemu onome što je srpski narod kroz istoriju činio i njegova sveta crkva. Ovo odlikovanje doživljavam kao pažnju, koja je data čitavoj Republici Srpskoj, Srbima u Republici Srpskoj, koji se uporno bore za svoja politička prava, a isto tako s puno ljubavi gledaju na Srbiju i žele jaku, dobru, moćnu, razvijenu svetu Srbiju. To je ono što nas zajedno okuplja i čini da sadašnja granica i reka Drina, koja je kroz vekove delila srpski narod, postane beznačajna“, kazao je Dodik.

Svečanosti u porti manastira Lelić prisustvovali su mnogobrojni građani među kojima je bio i kardiohirurg prof. dr Boško Đukanović, Valjevac, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, koji je došao u narodnoj nošnji.

Prošle godine, najviše priznanje Valjevske eparhije SPC dobio je Tomislav Nikolić, predsednik Srbije.

Vladika Nikolaj Velimirović (1881-1956) rođen je u Leliću, školovao se u Valjevu i Beogradu. Kratko je radio kao učitelj po valjevskim selima i bio utemeljitelj Bogomoljačkog pokreta, koji je najveće uporište imao u Valjevskom kraju. Potom se školovao u Nemačkoj, Engleskoj i Švajcarskoj, gde je i doktorirao u Bernu.

Zamonašen je u manastiru Rakovica, 1909. godine. Bio je episkop žički i ohridski, a posle zarobljeništva u logoru Dahau, tokom Drugog svetskog rata, 1946. obreo se u SAD, gde je i umro 1956. u manastiru Sv. Tihona u Pensilvaniji da bi potom bio prenet u manastir Sv. Save, u Libertvil, kod Čikaga, gde je počivao do 12. maja 1991. kada je prenet u rodni Lelić.

U maju 2003. Sveti arhijerejski sabor SPC proglasio ga je svecem.

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 18 sati 59 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 21 sati 36 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara