Meštani na novom asfaltu (foto: Đorđe Đoković)
Meštani na novom asfaltu (foto: Đorđe Đoković)
05.05.2015, 08:03

Kada nema struje, puta i vode, nema ni opstanka

č: | fb:

Posle 60 godina asfaltiran je put za selo Paklje u kojem ima stotinak domaćinstava sa 30-oro dece od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta. I mada su nadomak grada, kako rekoše, „teško se silazilo do Valjeva”, posebno u zimskom periodu. Otuda asfalt, koji je konačno stigao u njihovo selo, znači „više od života”.

Dragan Ranković kaže da u selu ima dece koliko nema ni u hiljadu domaćinstva. "Ali kada nema struje, puta i vode, nema ni opstanka. Zato mladi i beže iz sela", tvrdi Ranković.

Dragan Ranković

Dragan Ranković (Foto: Đorđe Đoković)

„Eto, dočeka ja asfalt. Mislio sam da ga u mom selu nikada neću videti. Tri puta smo mi ovde radili da napravimo neku saobraćajnicu. Prvi put smo parnim valjkom pre 50 godina valjali kamen. Bila muka i beda, al’ smo bili zdovoljni da možemo da odemo do Valjeva i da dođemo do kuća. Onda se osuo taj kamen, sve se isprovaljivalo, kiša uništila put, pa je pre 20 godina to malo popravljeno i presuto... I konačno, sada smo dobili asfalt. Svi su nam obećavali, uradićemo, uradićemo i ništa, sve do danas”, zadovoljan je Dragan Ranković.

Ivana Branković je došla iz grada u selo. Vedra i puna duha, reče mi da „gaji decu i malinu”. Mlada majka jednogidišnjeg dečaka i četvorogodišnje devojčice kaže da im mnogo znači put, posebno to što je rešen problem sa uzbrdicom, koja se teško svladava i leti, a kamoli zimi. „Došla sam iz grada u selo, nikada se nisam pokajala. Ovo je idealno mesto za život, a nadomak grada. Bavimo se malinom i ovaj put, koji smo konačno dobili, mnogo nam olakšava. I ne samo zbog transporta maline. Put nam je veza, a i razlog da nas što više bude ovde, a što manje da odlazi u grad”, kaže Ivana.

 

Ivana Brankvić

Ivana Brankvić (Foto: Đorđe Đoković)

Vrednost radova puta za Paklje u dužini od 1310 metara, na zahtevnoj deonici sa velikim usponom i brojnim oštrim krivinama, je 5,8 miliona dinara. Put za Paklje je samo jedan od šest, koji će biti asfaltirani u ovoj godini u okviru investicionog održavanja. Planirani su radovi na putu za Beomužević, Babinu Luku i jedan deo puta u Goloj Glavi i na Stavama.

„Nastavljamo sa asfltiranjem seoskih puteva i rešavanjem najvećih problema i onoga što je najurgentnije na pojedinom deonicama, a to su svakako uzbrdice. Za meec dana ulazimo u zaselak Vlajković na Stavama. Dužina tog puta je šest kilometara, ali ćemo raditi samo 800 mertara, kolika je dužina uzbrdice, koja je u ktastrofalnom stanju”, kaže direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić.

 

Meštani na novom asfaltu

Meštani na novom asfaltu (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno