Nina Stanković, Đurđina Marić i Marijana Urošević  (foto: Đorđe Đoković)
Nina Stanković, Đurđina Marić i Marijana Urošević (foto: Đorđe Đoković)
12.05.2015, 14:11

Pametne, uspešne, talentovane, lepe

č: | fb:

Učenice Valjevske gimnazije Nina Stanković, Đurđina Marić i Marijana Urošević ostvarile su izuzetne rezultate na literarnom konkursu i na takmičenju u oblasti književnosti. Nina Stanković, učenica drugog razreda osvojila je prvo mesto na književnom konkursu Evropskog pokreta, pod nazivom „Evropa i ja”, koji je organizovan u Srbiji povodom Dana Evrope, 9. maja.

Nina Stanković

Nina Stanković (Foto: Đorđe Đoković)

Nina Stanković nam otkriva da je prvo morala da prouči kako se pišu eseji, jer je to bio zadatak da se piše na osnovu eseja,  pa tek onda da realizuje svoju književnu zamisao. „Osim proučavanja eseja, tražila sam podatke i istorijske činjenice o Evropskoj uniji, kako bih to mogla da povežem u svoj rad i uklopim u zadato pitanje, a to je kako vidim Evropu i sebe u budućnosti. Napisala sam da Evropu i sebe vidim kao jedno, da predstavljamo veliku porodicu, koja ima pravo i slobodu na svoje mišljenje i da smo zajedno jači”, opisuje deo svog rada Nina Stanković. Rad mlade gimnazijalke biće objavljen u časopisu „Evropski dnevnik”.

Đurđina Marić

Đurđina Marić (Foto: Đorđe Đoković)

Đurđina Marić, učenica trećeg razreda osvojila je drugu, a Marijana Urošević treću  nagradu na Književnoj olimpijadi Srbije, koja je održana u Sremskim Karlovcima. Nakon nekoliko godina dominacije na republičkim takmičenjima učenika filoloških gimnazija, posebno iz Beograda, čiji su učenici po pravilu osvajali prva tri mesta, ove godine taj niz su prekinule valjevske gimnazijalke. U jakoj konkurenciji sa 111 takmičara iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca...

Marijana Urošević

Marijana Urošević (Foto: Đorđe Đoković)

Đurđina i Marijana su osvojile 17, odnosno 16 bodova i zauzele drugo i treće mesto na Književnoj olimpijadi. „Konkurencija je bila izuzetno jaka, a takmičenje teško, što potvrđuje i podatak da niko od takmičara nije osvojio maksimalnih 20, pa čak ni 19 poena. Na tkmičenje smo otišle zahvaljujući našim profesorkama, koje su nas ohrabrile da se prijavimo”, kažu Đurđina i Marijana i dodaju da im je ovo takmičenje veliko iskustvo, koje će im pomoći da se bolje pripreme za sledeće, prvo za Okružno, a potom i za Republičko..

Osim nagrda i uspeha zajednička im je ljubav prema književnosti, koju gaje od ranog detinjstva, kažu Nina, Đurđina i Marijana, koje su svestrane i odlične učenice.

Aktuelno

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 16 sati 15 minuta

MUP: Pojačana kontrola autobusa i kamiona

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja, do 19. maja, sprovode međunarodnu akciju pojačane kontrole autobusa i kamiona.