Znak za pešake (foto: Đorđe Đoković)
Znak za pešake (foto: Đorđe Đoković)
14.05.2015, 14:48

Zabranjen prolaz Karađorđevom ulicom

č: | fb:

Građevinska inspekcija naložila je izvođaču radova GP Kompresor ing da obezbedi gradilište u Karađorđevoj ulici kako ne bi bila ugrožena bezbednost pešacima. U Zakonu o planiranju i izgrdnji navedeno je da su investitor i izvođač radova dužni da preduzmu mere za bezbednost objekta, susednih objekata, saobraćaja, okoline i zaštitu životne sredine. S obzirom na to da gradilište nije bilo obezbeđeno u skladu sa Zakonom, građevinska inspekcija je 12. marta naložila investitoru da to učini u roku od pet dana, ukoliko to ne uradi biće doneto rešenje o zatvaranju gradilišta.

Već na početku građevinskih radova u Karađorđevoj ulici pre deset dana, bilo je očigledno da grdilište nije obezbeđeno u skladu sa Zakonom, da je dozvoljeno kretanje pešacima celom širinom i dužinom gradilišta, koji su preskakali kanale, i u njih upadali, koji su se provlačili između mašina... Nekoliko dana niko nije reagovao. Ni investitor - Grad ili Direkcija, ni izvođač radova. Niko od gradskog rukovodstva prvih nekoliko dana nije se preterano uzbudio zbog činjenice da pešaci nisu bezbedni, čak ni onda kada je drugog dana radova na tom gradilištu teško povređena žena, kada je radnik Kompresora građevinskom mašinom zakačio tendu koja je pala na ženu ispred jednog lokal

Radovi u Karađorđevoj

Radovi u Karađorđevoj (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač skrenuo je danas pažnju na to da je ugrožena bezbednost građna koji se kreću gradilištem, da nije obezbeđen koridor za prolazak stanara i da je obezbeđen alternativni pristup za zubno i halu sportova, ali ne i za zgradu Kolubarskog okruga.

Kovač je zamolio građane za strpljenje u narednih 60 dana koliko će trajati ovi obimni radovi, ali je zamolio i izvođača radova da u saradnji sa svim organima, pre svega sa Direkcijom koja nastupa kao investitor, nadzornim organima, građevinskom inspekcijom i komunalnom policijom, obezbede uslove da se zabrani prolaz građanima koji ne moraju tuda da se kreću, nego da koriste okolne ulice. „Izvođač radova mora obezbediti koridore da građani, koji tu žive mogu nesmetano prolaziti ulicom, ići na posao, da se obezbedi eventualni dolazak hitne pomoći. Sve to mora se obezbediti i srediti u toku današnjeg dana. Nadam se da ćemo u kordinaciji svih ovih aktera uspeti da obezbedimo nesmetani rad i kretanje građana”, kaže Žarko Kovač.

Na naše pitanje zbog čega on kao zamenik gradonačelnika ili drugi čovek Grada nije reagovao 4. maja, kada su počeli radovi i ukazao na sve ove propuste, pre svega gradskom javnom preduzeću i izvođaču radova, nego je nepravilnosti prijavio grđevinskoj inspekciji, Kovač kaže da „o ovom pitanju govori globalno” i dodaje da nije njegova uloga da se bavim tim. „Predstavnici investitora su dvojica inženjera, koji su stručni u nadzoru”, odgovara Kovač i ponavlja da ovim upućuje apel građanima da budu strpljivi, a izvođaču radova da obezbedi koridore za kretanje građana, jer su na to po zakonu obavezni.

Radovi u Karađorđevoj

Radovi u Karađorđevoj (Foto: Đorđe Đoković)

Zbog čega vlasnici objekata i kuća nisu na vreme obavešteni o početku radova u Karđorđevoj ulici, zašto gradilište nije obezbeđeno u skladu sa zakonom, zaštio nije obezbeđen koridor za kretanje stanara, pitanja su za predstavnika investitora direktora Gradske direkcije.

Dragan Jeremić tvrdi da je gradilište adekvatno obezbeđeno, nadzorni organi su prisutni u tom delu Karađorđeve ulice i naglašava da je cela ulica gradilište i najavljuje da će biti zabranjen prolaz. „Slažem sa da nismo preduzeli sve mere, tačnije nismo, a trebalo je, da zabranimo prolaz kroz ulicu, svima osim stanovnicima tog dela grada. Naše gradilište je od fasade do fasade, Vodovod radi priključke na kuće, i jedini način jeste da se zabrani prolaz, što ćemo i učiniti”, kaže Jeremić. On objašnjava da je nemoguće uraditi koridor za bezbedno kretanje pešaka, jer su na gradilištu četiri izvođača, koji imaju striktne rokove. „Danas ćemo ograditi gradilište, hala i Služba stomatologije će koristiti ulaz iz ulice Vojvode Mišića. Što se tiče vlasnika lokala i radnji, videćemo da li uopšte mogu da rade, kako i u kom periodu, u zavisnosti od radova”, kaže Jeremić. 

Bez obzira na odluku o privremenom zatvaranju lokala, radnji i kafića, vlasnici i zakupci će pretrpeti značajnu štetu zbog radova naredna dva meseca, a Gradsku upravu za to nije briga. Na naše pitanje da li postoji mogućnost da ih Grad oslobodi bar plaćanja gradskih taksi i poreza Jeremić kaže da podržava taj prtedlog, ali o tome odlučuje Grad, a Direkcija može da izda zvaničnu potvrdu o tome da nisu u mogućnosti da obavljaju svoju delatnost. Jeremić dodaje da su svi vlasnici objekata i kuća bili upoznati osam dana ranije pre početka radova u Karađorđevoj ulici i tvrdi da niko od vlasnika radnji, kafana, butika nije kažnjen, od kada su počeli radovi.

Nakon podneva na ulazu u gradilište je postvljena zaštitna ograda celom širinom ulice, postavljena je i tabla o zabrani kretanja, a komunalna policija je sprečavala, sve osim stanara i zaposlenih u tom delu grada, da prolaze raskopanom Karađorđevom ulicom. 

Zašto je tek sada, posle deset dana od popčetka radova, postavljena tabla o zabrani prolaza? Grad je trebalo, uz dogovor sa investitorom i izvođačem radova, da donese odluku o režimu saobraćaja i kretanju pešaka ili odluku o zabrani u periodu izvođenja radova. Samo nadležni organi Grada mogu doneti odluku o režimu saobraćaja, a ne investitor, a još manje izvođač radova. Očigledno da je Grad napravio propust, a sada lopticu prebacije u dvorište izvođača i investitora koji nisu ovlašćeni da to urade.

 

Znak za pešake

Znak za pešake (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 3 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...