Prezentacija Valjevo pametan grad (foto: Đorđe Đoković)
Prezentacija Valjevo pametan grad (foto: Đorđe Đoković)
18.05.2015, 08:26

“Valjevo-pametan grad”

č: | fb:

“Valjevo-pametan grad” je pilot projekat u Srbiji, a kako je rečeno na predstavljanju u Gradskoj upravi, najbitnije u ovom projektu jeste da Valjevo dobije svoju infrastrukturnu mrežu optičkih kablova, koji će se koristiti u budućnosti za brojne segmente.

Suština projekta”Valjevo-pametan grad”, koji je izradila beogradska kompanija “D&NT investing group”, jeste primena informacionih tehnologija u službi bezbednosti, zaštite imovine i upravljanja određenim procesima. Koncept je zasnovan na prikupljanju i prenosu informacija kroz mrežu optičkih kablova do centra, koji uz pomoć računara i programa identifikuje događaje koji su, prema ciljevima, unapred zadati. Kada je u pitanju bezbednost i zaštita javne imovine, sa kamerama i softverom, koji reaguje na nasilništvo, vandalizam, krađu… alarmira se centar iz koga se šalju informacije nadležnim službama. Identičan je postupak i u slučaju požara, poplava, provala.

Prezentacija Valjevo pametan grad

Prezentacija Valjevo pametan grad (Foto: Đorđe Đoković)

Na predstavljanju projekta “Valjevo-pametan grad” objašnjeno je da je sistem značajan i za upravljanje komunalnim službama, kao što je iznošenje smeća, vodosnabdevanje, javna rasveta, parkiranje, režim saobraćaja u gradu.

Pored neposrednog upravljanja, ovaj sistem je značajan i zbog toga što se u budućnosti odluke o razvoju Grada i rešavanju problema, neće donositi na osnovu “ličnog stava”, nego na osnovu analize prikupljenih informacija.

Predstavnici kompanije “D&NT investing group” su naglasili da je razvoj i upotreba sistema, proces, koji će trajati nekoliko godina. Biće na korist Gradskoj upravi, javno-komunalnim preduzećima, institucijama, privredi i, što je najvažnije, građanima. Razvoj sistema zavisi isključivo od njihovih potreba i interesa, a mogućnosti su velike, što su prezenteri pokazali na primeru Barselone, kao pametnog grada.

 “U fokusu je bezbednost građana, pre svega dece i mladih, i ovo je projekat budućnosti”, rekao je na predstavljanju direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić. On je objasnio da će Direkcija biti partner u ovom poslu jer je krovna instituacija u oblasti komunalne infrastrukture. Izradu projekta bi sa po 50 posto finansirali Grad i beogradska firma kroz javno-privatno partnerstvo, dok bi veći deo novca za realizaciju projekta ‘Valjevo-pametan grad’ bio obezbeđen iz IPA fondova Evropske unije.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

“Da bi projekat ‘Valjevo-pametan grad’ bio realizovan prvo je potrebno da ga prihvati Gradsko veće, potom odbornici Skupštine grada i, na kraju, neophodna je saglasnost Državne komisije za privatno-javno partnerstvo pri Minstarstvu finansija”, objasnio je Jeremić. Novinare je interesovalo, koliko je Grad već platio za projekat, koji je prezentovan članovima Gradskog veća i novinarima. Odgovor je glasio – nula dinara.

Valjevo, nije slučajno izabrano da bude prvi grad u Srbiji, gde će biti realizovan ovaj projekat, ukoliko dobije zeleno svetlo, pre svega u gradskom parlamentu. Naime, Valjevo, kao retko koji grad u Republici, ima mogućnost za postavljanje optičkih kablova, jer su postavljene cevi kada je rađen toplovod, što će pojeftiniti buduće, eventualne, radove.

 

 

 

Aktuelno